Keşan Belediyesi ve Keşan Fırıncılar Derneği tarafından geçen Şubat ayı içinde geliştirilen bir proje ile Keşan’da yaşayan engelli vatandaşlara fırınlarda halk tipi ekmek satışında %50 indirim uygulaması başlatılmıştı. Geçen süre içersinde uygulamada karşılaşılan bazı önemli sorunlar nedeniyle dün Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı İsmail Büyükkayhan, Keşan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Fatma Öz ve Yönetim Kurulu üyesi Sedat Aydemir bir araya gelerek indirimli ekmek uygulamasına ilişkin yeni kararlar aldı.

Keşan Fırıncılar Derneği’nin Balcılar İşhanı’nın 4. katında bulunan bürosunda saat 14.00’te düzenlenen toplantıdan sonra basına yapılan açıklamada engelli vatandaşlara uygulanan %50 indirimli ekmek uygulamasına alınan bazı kararlar doğrultusunda devam edileceği bildirildi.  Alınan karara göre fırınlardan halk tipi ekmeği %50 indirimli alma hakkından yararlanacak olan vatandaşların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen engelli kimlik kartına sahip olmaları ayrıca yüzde elli ve daha üzeri derecede engelli raporlarının olması gerekiyor.

İNDİRİMLİ EKMEK SATIŞINDA BAKANLIĞIN VERDİĞİ KART ESAS ALINACAK

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ilk olarak konuşan Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül, engelli kartı olan vatandaşlara uyguladıkları %50 indirimli halk tipi ekmek satışında yeni bir düzenleme yapma gereği doğduğunu belirterek şunları söyledi: “ Dernek başkanlarımızla bugün bir araya gelerek indirimli ekmek satışı konusunda yarın (bugün)başlayacak olan indirimli ekmek satışına ilişkin görüş birliğine vardık. Yarın (bugün ) sabahtan itibaren %50 ve üzeri olan ve Bakanlığın verdiği engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlarımız, sadece halk tipi ekmek satışında geçerli olmak üzere yüzde 50 indirimli en fazla 5 ekmek satışı uygulamasından yararlanacaklardır. Bu yeni uygulamaya engelli oranı çok daha düşük seviyede olan birçok vatandaşın derneklerden aldıkları üye kartlarıyla bu imkandan faydalanmak istemeleri nedeniyle başvurmak zorunda kaldık.  Her iki tarafın uzlaşması noktasında bu işi tekrardan bugün dernek başkanlarımızla görüşüp karara bağladık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği engelli kartında en az %50 ve daha fazla engelli olduğu belirtilenlere halk tipi ekmek satışlarında derneğimize üye tüm fırınlarda yüzde elli indirim uygulaması devam edecektir.”

BÜÜYÜKKAYHAN: SUİSTİMALİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM

Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı İsmail Büyükkayhan da konuşmasının başında fırıncılar derneği yönetimine Keşan’daki fırınların engellilere yaptığı indirimli ekmek satışı cömertliğini takdirle karşıladığını kaydetti. Bizzat gezerek daha önceki uygulamadaki aksaklıkları gözleriyle gördüğünü ifade eden Büyükkayhan, şöyle konuştu: “Bazı engellilerin indirimli ekmek satışında yanlış yaptığını ve olayı suistimal ettiğini gözlemledim.  Bakanlık kartı olmayıp ta derneklerden üye kartı alan arkadaşlar fırınlara üye kimliği ile gidip

FIRINCILAR DA UYARILSIN

Büyükkayhan, daha önceki uygulamada karşılaştığı bir aksaklıktan daha söz ederek, bazı fırıncıların engellilere indirimli ekmek satışı yapmak istemediğinden söz etti ve Başkan Necnettin Baygül’den fırıncıların bu yönde uyarılmasını istedi.

AYDEMİR: ORTAYOLU BULDUK HERKESE HAYIRLI OLSUN

Toplantıda son olarak konuşan Keşan Engellileri Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sedat Aydemir de Uluslararası sözleşmeler doğrultusunda son yıllarda ülkemizde engelli hakları konusunda bir takım uygulamalara gidildiğini ve Keşan’a özel olarak ta Keşan Fırıncılar Derneği ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile birlikte engellilere ekmek alımında avantajlı bir durum yaratıldığını vurguladı.  %50 indirimli ekmek alımının üzüntü verici bir şekilde suistimal edilmekte olduğunu kendi tespit ve araştırmalarında ortaya çıkardıklarını söyleyen Aydemir, “Keşan Fırıncılar Derneği yönetimi ile koordineli bir şekilde çalışarak vücudunun %50’sini kullanamayan insanları baraj olarak seçilmesini uygun gördük.  Yani bir insanın hayatnı düşünün ve bunun yarısını kullanamıyor.  Bundan başlayarak yukarı doğru gitmesini uygun gördük.  Bu bizlere biraz daha sosyal bir bakış açısı olarak geldi. Bugünün şartları bunu gerektiriyor. Gelir düzeyi iyi olan bir engellinin gelip fırından %50 indirimli ekmek alması da yanlış bir şey. Bazen bir ailede 3ya da 4engelli de olabiliyor. Bu durum aile yapısından ya da akraba evliliklerinden kaynaklanıyor.  Biz dernek olarak her engelliye bir üye kartı vermek zorundayız. Ama fırıncılar derneği bu uygulamayı bir aileye bir kart olarak uygulayacak. Bunun da böyle olmasını bizler de uygun gördük. Ne esnafımızı ne de engellilerimizi mağdur olmasın dedik ve bir orta yol bulduk.  Ben belediye başkanımıza ve fırıncılar derneği başkanımıza anlayışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Orta yolu bulduğumuz kanısındayım, herkese hayırlı olsun.” diye konuştu.