Sonay CAN

 

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Engelliler Haftası”  çeşitli etkinliklerle sürüyor. Dün de Keşan’daki engelli dernekleri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu, Cumhuriyet Meydanı’ndan Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Çocuk Parkı’na yürüyüş gerçekleştirildi ve katılımcılara pilav ayran ikram edildi.

CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ TÖREN

Cumhuriyet Meydanı’nda, saat 10.00 sıralarında başlayan törene; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taner Aykut, Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sönmez, Keşan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Fatma Öz, Keşan özel engelli rehabilitasyon merkezi temsilcileri,  Aile ve Sosyal Politikalar Keşan İlçe Müdür Vekili Nergis Karaağaçlı, Keşan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ayşe Öz, resmi daire amirleri ile engelliler katıldı. Sunuculuğunu Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Personeli Gamze Özkan’ın yaptığı program, saygı duruşunda bulunulması ve Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Fatma Öz’den geldi.




ÖZ: TOPLUMUN SORUNLARINI YİNE TOPLUMUN KENDİSİ ÇÖZER

Fatma Öz konuşmasına, her yıl takvimde belirlenen, bir yılda iki defa gerçekleşen engelliler günlerinde biraraya gelerek kutlama yaptıklarını, sorunları ve istekleri dile getirdiklerini, ancak bu özel günlerin bitmesiyle yine sorunlarla ve yalnız kaldıklarını belirterek başladı. Öz, şöyle dedi: “İnsanlık, engelliliği, yaşam alanlarında bir engel olarak görme eğilimini henüz kıramadı. Eğitim olanakları ve hayatı algılayış biçimleri değişse de bu olumsuz durum hep sürdü ve sürüyor. Meselenin özü şudur arkadaşlar: İnsan onurunu doğru anlamak! Herkes haklar bakımından eşittir. Herhangi bir organını, herhangi bir sakatlanma ya da hastalık sonucu kullanamayan kişi, değerinden bir şey kaybetmiş olmaz. Bizler bu kentin engellileri olarak en önemli sorunumuzu söylemek istiyoruz. Engelli insanlarımızın ailelerinin en temel isteğini dillendireceğiz. Cefakar anne ve babalar, abi ve kardeşlerin, kaygısı var. Bunun için kentimizde, Engelli Yaşam Merkezi ve Huzurevi projelerinin gerçekleşmesi birinci talebimizdir!”

KORTEJ EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. Katılımcılar daha sonra oluşturdukları kortejle Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Çocuk Parkı’na geçti. Burada özel rehabilitasyon merkezleri öğrencileri tarafından açılan sergiyi gezdi. Katılımcılara daha sonra pilav ayran ve tulumba tatlısından oluşan mönü ikram edildi. Program, engellilerin, Keşan Belediye Bandosu eşliğinde günümüzün sevilen müzikleri eşliğinde eğlenmesiyle sona erdi.