GİZEM GÖRÜR

Engin, İş Sağlığı ve Güvenliği sisteminin ülkemizde henüz tam olarak oturmadığını fakat zaman geçtikçe sistemin daha iyi benimseneceğini umduğunu belirtti. Erhan Engin, açıklamasına şöyle başladı: “Ülkemizde iş güvenliği kültürü yeni yeni oluşmaya başladı. Bu kültür ülkemize Avrupa’dan 40 yıl sonra geldi. 2014, 1 Ocak’tan itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. İşveren iş yerinin tehlike durumunu, yasa kapsamına girip girmediğini, ilgili kurumdan yardım alarak belirlemelidir. Ayrıca sorulan sorulardan biri de ‘benim yanımda çalışanım yok, iş güvenliği kapsamına giriyor muyum? Sigortalı çalıştırmadığınız sürece yasa kapsamında bulunmuyorsunuz. Tek başına çalışan esnafımız bu kapsama girmiyor.”

BU İŞİ CEZA İÇİN DEĞİL, CAN GÜVENLİĞİ İÇİN YAPMALISINIZ

İş güvenliği hizmetini almanın tercih değil, zorunluluk olduğunu hatırlatarak devam eden Engin,

“’İş yeri sahipleri, komşum bu hizmeti almıyor ben neden alayım?’ diyorlar. ‘Benim iş yerime kimse gelmeyecek nasıl olsa.’ demeyin. Kimse denk gelmeyebilir ama sigorta üzerinde sizin işçi çalıştırdığınız belli. Bu hizmeti almak zorunludur. Sistem bunu görüyor. Zaten bu işi ceza için değil, can güvenliği için yapmalısınız. Bu piyasada kalmak istiyorsanız, işyerinizin bu kültürden ilerlemesi gerekiyor. Bu hem geleceğiniz açısından hem de oluşabilecek iş kazaları açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.

UMARIM ÖNÜMÜZDEKİ ZAMANLARDA BU YASANIN ALTI DOLDURULUR

Açıklamasına iş kazalarının neden arttığı ile ilgili değerlendirme yaparak devam eden Erhan Engin, şunları söyledi: “Ülkemizde iş kazalarının artmasının sebebi henüz bu sisteme yeni geçilmiş olması, ülkemizde yeteri kadar tecrübeli iş güvenliği uzmanı bulunmaması ve maalesef yasadaki bazı eksiklerden kaynaklanıyor. Umarım önümüzdeki zamanlarda bu yasanın altı doldurulur. İş güvenliği uzmanlığı başlı başına bir meslek haline geldi. Belli kurslardan sonra mühendisler bu belgeyi alabiliyordu. Fakat şimdi bu uzmanlığın 2 yıllık bölümleri açıldı. Şu an maalesef pek olumlu bakmıyoruz ama özel okullarda yüksek lisans programları oluyor. Derslere hiç gitmeden parasını ödeyerek bir tez hazırlıyorsunuz ve b sınıfı uzman olma hakkını kazanıyorsunuz. B sınıfı uzman olmak bu kadar kolay olmamalı ama ülkemizdeki iş güvenliği uzmanı eksikliği insanları bunu yapmaya itiyor.”

İNSAN HAYATINI RİSKE ATMAK YANLIŞTIR

Erhan Engin açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Geçen yıl, 1 Temmuz 2016’da az tehlikeli iş yerleri ve kamu alanları da yasa kapsamına girecekti fakat yeterli uzman bulunmadığı için 1 Temmuz 2017’ye ertelendi. Bu arada yine bir çalışma olmadı arkasından 1 Temmuz 2017’de 2020’ye ertelenmesi kararı alındı. Bu demek oluyor ki ‘biz insan güvenliğini 3 sene daha erteleyelim. İnsanlarımız dikkatli olsun.’ Bu yanlış bir uygulamadır. İnsan hayatını riske atmak yanlıştır.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ