Erikli Sahili Turizm Güzelleştirme Kooperatifi’nin yeni yönetimi dün Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Saat 15.00 sıralarında Oda binasına gelen; Kooperatif Başkanı Abbas Kılıçaslan, Başkan Yardımcısı Necdet Derin, Muhasip Üye Gürcan Özkul, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bölükbaşı, Divan Başkanı Tülin Sinanoğlu Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve bazı yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

KILIÇASLAN: BAŞKA ERİKLİ, SAROS YOK

Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyarette ilk olarak Kılıçaslan söz aldı. Yapılan genel kurulun ardından göreve geldiklerini ve deneyimli bir ekip olduklarını belirten Abbas Kılıçaslan, şöyle konuştu:  “Sorunları çözebilmek için böyle bir ekibe ihtiyaç var. Erikli’yi avucumun içi gibi bilenlerden biriyim. Erikli’ye daha faydalı olabileceğimizi düşündüğümüz için aday olduk. Körfezi sevdiğimiz için bu işin içerisine girdik. Sorunları sıralarsak; içme suyu. Bu Erikli’nin en önemli sorunu. İkincisi; arıtma. Şuanda DSİ 11. Bölge Müdürlüğü bu konuda proje hazırlıyor. Mecidiye Göledi’nden sahili su getirilmesi projesi ihale aşamasına gelmek üzere. Taşkın koruma projesi kapsamında kanal yapımı da söz konusu. Kayıkların muhafazası için kanalın içerisine almayı düşünüyor. Kalkınma Ajansı’ndan Belediye Başkanımız kum temizleme makinesi aldı ama kayıklardan dolayı tam randımanlı kullanamıyoruz. Kayıkları kanal içerisine koyarsak daha güvenli olacak ve sahili tam anlamında temizleyeceğiz. Bu yüzden kanal projesi önemli. İhalesi de yapılmış durumda. Bu konuda destek bekliyoruz. Başka Saros, Erikli yok. Erikli olmadan Keşan kolları kesilmiş bir insan gibi kalır. Günübirlikçilerin sahili kirleterek gitmesi de ayrı bir sorun. Hiçbir katkı vermeden, çekip gidiyor. Görevimiz ama tatile geliyorsan bir katkıda bulunman lazım. Artık Erikli insanları almıyor ve bir dur diyen yok. İçme suyu, ekmek, konaklamaya mekân bulamıyor insanlar ve sokaklarda yatıyor. En büyük sorunlardan bir tanesi de bu.”

ALİOĞLU: ERİKLİ’NİN SORUNLARINA KÖKÜNDEN ÇÖZÜM BULUNMALI

Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu’da konuşmasının başında yeni yönetime görevlerinde başarılar diledi ve “Saros’un en büyük sorunu günübirlikçiler. Belki sorun kooperatifi aşıyor ama aşıyor diye de herkes kenarda durmamalı. Belediye, kooperatif ve STK’lar hep birlikte bu soruna kökünden çözüm bulmalı. ‘Erikli çok fazla tanıtıldı’ deniyor ama bir düzensizlik var. Çözüm mutlaka birlikte bulmalıyız. Günübirlikçilere gelmeyin diyemeyiz ama gerekli tüm hizmetleri vermeliyiz. Daha sonra altyapı hizmetleri verilebilir.”

HELVACIOĞLU: SAHİLLER KOOPERTİFLERLE YÖNETİLEMEZ

Yüksel Alioğlu’nun ardından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Kısa vadede Keşan Belediyesi’nin iyi anlaşacağı bir yönetim Erikli’de olmalıydı. Keşan Belediyesi ‘Ben bu yönetimle çalışmak istiyorum’ dedi ve bu bir işaret. Başkalarına göre etik olmayabilir ama doğru olan bu. Kimse bundan siyaset çıkarmasın. Saros Körfezi’nin sahili yok. Bunu net olarak ortaya koymalıyız. 5 bin nüfustan 70 bin nüfusa gelmişiz iflasın eşiğindeyiz. Sahiller artık kooperatifler ile yönetilemez. Kooperatifler bu durumu kaldıracak durumda değil. Devlet, belediye ve STK’lar olmalı. Orada yerel yönetimle beraber el ele tutuşan noktalar olmalı. Kooperatif, faaliyetine devam ettiğini için taşın altına elini koyan grup. Eylül’den itibaren Erikli’yi masaya yatırarak, gerekeni yapalım. Erikli Saros’un Bodrum’u. Erikli’deki olumsuzluk tüm Saros’a mal oluyor. Saros’u tabi tanıtacağız. Biz işimizi yapmışız ama yapmayanlar var demek ki. Erikli şuanda Keşan’ı kışın da besliyor. Tarım ekonomisine bedel olmaya başladı turizm. O zaman daha da tanıtacağız. Ama alt yapıyı ilgili kurumlar üstlenecek. Kurumların da özel sektör kadar hızlanması gerek.”

 GÜNÜBİRLİKÇİLERİN ROTASINI ERİKLİ DIŞINA YAYMALIYIZ

Kooperatifin yeni yönetiminin, alt yapı hizmetlerinin Keşan Belediyesi’ne devrine kadar geçecek olan sürede son yönetim olması temennisinde bulunan Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu Keşan Belediyesi de istiyor. Saros, belediyeleriyle yönetilmeli. Enez Belediyesi de referandum ile sahil köylerini kendilerine bağlayarak büyümeli. Bizler de öyle. Yazlıkçı sahile ikametini alamaz. Çocukların okul sorunu var. Lütfen yakın köyler 5 bin nüfusu toplayabiliyorsak bu çalışmayı başlatalım. Yoksa sahiller 2019’da bütün şehir modeliyle bir düzene girer. Biz kendi yönetimimizi oluşturmalıyız. Keşan Belediyesi ile anlaşan bir yönetim görüntüsü var. Bizler de destek olacağız. Bütün kış dersimizi çalışalım. Bugün için Erikli’ye günübirlikçilerin girmemesi gerekiyor. Bugün Mal Müdürlüğü, hazine yerlerinde günübirlikçilerin konaklayabileceği, dinlenebileceği bir alan versin. Parkı, havuzu, soyunma kabiniyle günübirlikçilerin rotasını Erikli dışına yaymamız lazım. Turizm kavramı değişti. Artık günübirlikçilere de gelme diyemezsiniz. İlle de evi olan tatil hakkı var anlamına gelmiyor. Evi olmayın da tatil hakkı var. Yer yok ki, günübirlikçi ne yapsın. Altyapı yok. Çözümü birlikte bulacağız. Özel sektör, günübirlikçilere tesis yapmaya hazır.” ziyaret, sohbet şeklinde devam etti.”