Bülent Saylam

24 Haziran 2015 Çarşamba günü gazetemizde “Erikli Tuz Gölü’ne dökülen hafriyatlar şikâyet konusu oldu” başlıklı haberimizde, Erikli’de ikamet eden duyarlı vatandaşların, Erikli Tuz Gölü’ne dökülen hafriyatlardan şikâyetçi oldukları ve Erikli Sahili Güzelleştirme Kooperatifi’nin, son üç yıldır hafriyatlarını Erikli Tuz Gölü çevresine döktüğü ve buradaki ekolojik yaşamın olumsuz etkilendiği iddiaları yayımlanmıştı. Aradan geçen yaklaşık1 haftada Erikli Sahili Güzelleştirme Kooperatifi’nden konuyla ilgili açıklama gelmemesine sitem eden duyarlı vatandaşlar, dün gazetemize açıklama yaptılar. Erikli’de sorunların çoğaldığını belirten vatandaşlar, “Keşke kooperatif başkanının da görüşlerini okuma şansımız olsaydı yaptıkları şeyi nasıl açıklayacaklardı acaba?” şeklinde konuşarak, yetkililerin ilgisizliğine dikkat çektiler.

Erikli ile ilgili sorunları tespit eden vatandaşlar şu sorunları dile getirdiler:

9 AYDIR ASFALTLAMA YAPILMADI

Erikli Köyü'nden Erikli Sahili'ne iniş yolu olan Erikli Caddesi üstünde geçtiğimiz yaz sonunda, Eylül ayı içinde kanalizasyon yerleştirme çalışmalarının yapıldığını söyleyen vatandaşlar, üstünden 9 ay geçmiş olmasına rağmen yola asfaltlama yapılmadığını kaydettiler. Bu yol üstünde evleri olan insanların her gün balkonlarını süpürdükleri halde yoldan kalkan toz içinde yaşadıklarını ve balkonlarında yemek yiyemediklerini ifade ettiler. Vatandaşlar konuyla ilgili şunları söylediler: “Bildiğiniz gibi o yolun üstünde 7-8 tane 100-200 metre aralıklarla kasis var. Fakat gerek yolun aşırı bozuk olması, gerekse de kasislerin sıklığı sürücüleri iki kasis arasında daha hızlı olmaya yönlendiriyor. Bu da kazaları beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz iki yıl içinde sürüsüyle kedi ve köpek araçların altında kalarak can verdi, bazıları sakatlandı. Sokak hayvanlarının ve hayvanseverlerin çok olduğu bu bölgede hız limiti tabelası yer almıyor ve sürücüler için neredeyse hiçbir uyarı yok. Durumun diğer işlek caddeler için de geçerli olduğunu bilmenizi isteriz. Kurallara uymayanlar için herhangi bir yaptırım da uygulanmıyor. Jandarma Trafik ekipleri yetersiz kalıyor. Bütün bu olanlara ve caddeye onlarca sokak bağlanmasına rağmen asfaltlamanın da yapılmamasıyla yaşananlar bir insan can verene kadar sürecek mi diye soruyoruz.” 

ERİKLİ PAZAR YERİ’NDE PROJELERE SADIK KALINMALI

Erikli Pazar Yeri'ndeki dükkân sahiplerinin bir kısmının çizilen projeleri hiçe sayarak kendilerine dükkânların içinde yaptıkları bölmelerde yatacak yer hazırladıklarını kaydeden vatandaşlar, bir kısmının da projeye sadık kalarak sadece dükkân ve tezgâh olarak kullandıklarını, diğer bir kısmının ise dükkânların arkasındaki ağaçlık alana çadır kurma, karavan çekme derdinde olduklarını iddia ettiler. Belediye’nin bu dükkânları kiraladıktan sonra kontrolünü kaybetmiş olduğunu ve bazı insanların ricalarını kıramamış gözüktüğünü ekleyen vatandaşlar, iddialarına şöyle devam ettiler: “Hatta bir dükkân sahibi, pazar yerinin kayalıklar mevkii tarafındaki girişini dükkânı dört metre sola taşıyarak projeye aykırı bir şekilde kapamış. Dükkânların önüne sarı yol çizgisi çeken belediyenin neden projeyi delip geçen şahıslarla ilgili herhangi bir yaptırım uygulamadığını anlamak çok güç.”

ESNAF ZOR DURUMDA

Vatandaşlar, Belediye ve kooperatifin yıkım yapılan sahayı düzenleyip asfaltlama yapmadığı için hafta sonu gelen tatilcilerin çöplerini yıkım sahasının kenarındaki yola attıklarını kaydettiler. Bu bölgenin yıkımının 20 Mayıs 2015 tarihinde tamamlanmış olduğunu söyleyen çevre sakinleri, Haziran'ın son gününe kadar geçen 40 günlük sürede burasının neden tesviyesinin sağlanmadığını ve bozuk zeminin düzeltilmediğini merak ediyorlar.  Geçtiğimiz senelerde Haziran ayının %40 dolulukla geçtiğini hatırlatan bu durumun Erikli’deki turizmi olumsuz etkilediğini ve önümüzdeki yıllarda da etkileyeceğini vurgulayan çevredeki işletmeciler ve esnaf, “Ayağını çeken turisti geri döndürmenin imkânsız olduğunu, turistin öncelikle hizmet istediğini ve 25 sene önce beraber yaşadığımız Arnavut ve Makedonların artık neden burada olmadığını anlamanın çok güç olmadığını kaydettiler, cennet gibi bir denizimiz var ama değerini bilmiyoruz, turistik tesisler ve işletmeler zarar ediyor.” diye eklediler.

Yıkım yapılan bölgenin arkasında yer alan kamp alanlarından Özel bir camping işletmesinin de bu nedenle Haziran ayı boyunca Erikli'ye gelmeyi planlayan tatilcileri ağırlayamadıklarını ve Temmuz'un ilk hafta sonuna kadar olan rezervasyonları iptal ettiklerini iddia ettiler. Gelen misafirlerinin yüzde yirmisinin yabancı ve ilk kez Saros'a gelen turistler olduğunu belirten camping yetkilileri, kamp için Erikli'yi tercih edenler arasında dalış kulüpleri, windsurf ve diğer su sporlarını yapmak için Erikli'yi tercih eden yerli ve yabancı sporcular, çevre gönüllüleri, balık meraklıları, motorsiklet tutkunları ve yoga yapan insanlar olduğunu ve yaşananlar nedeniyle rotalarını Saros'da Erikli dışındaki yerlere çevirmiş durumda olduğunu belirttiler. 

FİZİKİ ŞARTLARI DÜZELTİLSİN

Mecidiye Sahili'yle Erikli Sahili'ni birbirinden ayarın kanalın Mecidiye tarafında kalan kısmında Mayıs ayının başından başlayan ve hala önlem alınmamış bir ÇADIRKENT kurulduğunu söyleyen vatandaşlar “Roman kardeşlerimizin fiziki şartlarının düzeltmesini, kanalizasyon, su ve elektriği olmayan yerde konaklamaya, yaşamaya çalışan insanların çevreye verdiği zararı önlemek için neler yapmak gerekir, bununla ilgili iki yıldır neden yaşananlara göz yumuluyor diye merak içindeyiz.” şeklinde konuşarak bu sorunun da bir an önce çözülmesini istediler.