Roman Dernekleri Federasyonu (ROM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Savcı, dün yaptığı açıklamada TOKİ tarafından yaptırılan Roman ve Yoksul konutların hak sahiplerine hala teslim edilmemesini ve kısa bir süre önce uygulamaya konan ekmek zammını sert bir dille eleştirdi. “Roman vatandaşlar artık hak aramayı öğrenmeli” diyen Savcı, ekmek zammı için de “3 ay önce 3 tanesi 1 liraya satılan ekmek ne oldu da üstelik gramajı da 100 gram azaltılarak tanesi 1 lira oldu. Keşan’daki bu yanlış uygulamalar korkarım sosyal bir patlamaya neden olacak” dedi.

SÖZÜ BİZ EVLERİ BAŞKA İLÇELERDEKİLER ALDI

2010 yılında  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantısında Türkiye’’de Roman ve yoksul konutu yapılması sözünün direk Başbakanın ağzından Keşan’a verildiğini kaydeden Savcı, şöyle konuştu: “O zamandan bu güne gelinen süreçte Roman ve Yoksul konut projelerine bizden sonra başlayan Uzunköprü, İpsala ve diğer çevre ilçelerdeki projeler tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Bu konuda bir tek mağduriyet Keşan’da yaşanıyor. Bu konudaki yetkililer olan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Keşan Kaymakamlığı, TOKİ yetkilileri ve AK Parti Keşan İlçe Teşkilatı, zaman zaman haklı olarak yapılan açıklamalar karşısında çıkıp ta tek kelime etmediler. Bu konutlardaki 732 hak sahibini kimsenin mağdur etmeye hakkı yok”

BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK VAR

Sözlerinin devamında kış mevsiminin yaklaşmakta olduğuna dikkat çeken Savcı, “Roman konutlarında evleri olan insanların büyük bir çoğunluğu kış için hiçbir hazırlık yapamıyor. Az da olsa kömürünü, odununu alacak olanlar bile diyerek ihtiyaçlarını beklemeye alıyor. Kirada oturanlar kendi evlerine taşınacaklar diye kira paralarını ödemiyor. Mahallede büyük bir belirsizlik söz konusu. Bunun önüne geçmek için yetkili ağızlardan gerekli açıklamanın yapılmasının zamanı gelmiştir.” diye konuştu.

VATANDAŞ HAKKINI ARAMAYI BİLMELİ

Konutların teslim edilmemesiyle ilgili olarak kendilerinin de bir araştırma içinde olduklarını ve bazı duyumlar aldıklarını da kaydeden Savcı, “Projenin uygulanması sırasında bazı eksiklikler olduğunu öğrendik. Bu eksiklikler ve hatalar neyse yetkililerce biran önce giderilmeli. Ayrıca Roman vatandaşlar da artık hak aramayı öğrenmeli. Sadece mahalle muhtarının ve yanında toplanan 3-5 kişiyle bu işler olmaz. Yoksul konutlarda kime ev çıktıysa çıkıp hakkını aramalı. Vatandaşlarımız ne istediğini bilmeli. Ortak akılda birleşip ve gerekirse siyasilere tepki koymalı. Geçen yerel seçimlerde Yenimescit Mahallesi’nde AK Parti’ye %80’e yakın oy çıktı. Sağlık Bakanımız ve aynı zamanda Edirne Milletvekilimiz olan Mehmet Müezzinoğlu, sık sık gerçekleştirdiği Keşan ziyaretlerinden birinde zaman ayırarak mahalleye gelmeli ve bu konu hakkında vatandaşlara açıklama yapmalı. Bir süre önce Güneydoğu’da iki aşiret arasında bir kavga çıktı devlet bu aşiretlerden birinin nakledilmesi için Kırklareli’ne  20 günde kapısında koruma olan site yaptı ve teslim etti. Bizim insanlarımız da geleceğe karamsar değil umutla bakmalı. Keşan bürokrasisi içinde Romanları bir tek Belediye Başkanımız Mehmet Özcan düşünüyor ve destekliyor. Gerisi boş ve yalan. Bizler de bunun kıymetini bilmeliyiz.” diye konuştu.

FAKİR FUKARAYI DÜŞÜNEN YOK

Açıklamasının sonunda ekmek zammına değinen Savcı, fakir fukaranın en temel yiyeceğinin ekmek olduğuna ve 4 kişilik bir ailenin günde en az 7 ekmek tükettiğine dikkat çekerek, “Et yiyemiyoruz, süt içemiyoruz. Başlıca tükettiğimiz en temel gıda ekmek. O da geçtiğimiz günlerde 350 gram olan gramajı 250 grama düşürüldü ve fiyatı 85 kuruştan 1 liraya çıkarıldı. Bir kişi de çıkıp bu durumu eleştirmedi. Keşan fırıncılar bir dernek çatısı altında birleşeli 1 ay olmadan yangından kaçar gibi hem ekmek küçültüldü hem de fiyatına zam yapıldı. Keşan’ın bu konudaki yetkilileri fakir fukaranın durumunu düşünmüyor mu? Bundan bir süre önce 3 tanesi 1 liraya satılan ekmek şimdi daha da küçültülerek tanesi 1 lira oldu. Korkarım ki Keşan’daki bu yanlış uygulamalar ve sosyal politikalar toplumsal bir patlamaya neden olabilir.” şeklinde konuştu.