Gazeteci Ferat Gülver, Keşan’da kentsel dönüşümün tam anlamıyla uygulanamadığını belirterek fırsat kaçmadan yeni hedefin ‘kentsel koruma projesi’ olması gerektiğini söyledi.

Ankara’da Hacı Bayram Camii civarındaki Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesinin, Keşan’da Hersekzade Camii civarında uygulanarak turizm kenti olma yolunda gerçek bir adım atılmış olacağını kaydeden Gülver, “Projeyle, tarihi yapı ilan edilen binalar Kültür Bakanlığı desteğiyle restore edilip, tarihi yapı olmayan taş evler de TOKİ’nin uzun vadeli kredisiyle yenilenerek eski Keşan yeniden canlandırılmış olur” dedi.   

“Adliyenin taşınmasının ardından Hükümet Konağı yıkılarak Hersekzade Camii ile aynı dokuda yapılacak bedesten ve dükkânlar ile bölge turizm ve ticaret alanına dönüştürülebilir.  Başkan Özcan’ın hedefindeki Kent Meydanı Projesi kapsamında Atatürk Parkı’nın kuzey ve güneyindeki yollar yeraltına alınarak şehir meydanı projesi ile tarihi yenileme projesi birleştirilerek bütünlük sağlanmış olur.”

AK Parti Keşan Belediye Başkan Aday Adayı Gazeteci Ferat Gülver, Keşan’da kentsel dönüşümün tam anlamıyla uygulanamadığını belirterek fırsat kaçmadan yeni hedefin ‘kentsel koruma projesi’ olması gerektiğini bildirdi.

Kentsel dönüşümde esas olanın ‘yerinde dönüşüm’ olması gerektiğini kaydeden Gülver, Yenimescit Mahallesi’nde yerinde yapılması gereken dönüşüm yerine Karanlıkdere mevkiine yapılan Roman konutlarının “Kentsel Gelişim” projesi olduğunu söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE KENTSEL GELİŞİM AYRI

Gülver, ‘kentsel dönüşüm’ ile ‘kentsel gelişim’ arasındaki farkı şöyle izah etti; “Yeni Mescit Mahallesi, Paşayiğit Caddesi’nde 100 metrelik bir öteleme ile oluşturulacak geniş bir cadde ve meydanın devamında yapılacak yapılaşma; yerinde ve gerçek bir kentsel dönüşüm olacaktı. Böylece çirkin mimari de rehabilite edilmiş olacaktı. Yerinde dönüşüm ile Roman kardeşlerimiz başka bölgeye gönderilmeyerek sosyal dönüşüm de sağlanmış olacaktı.                                                                   Keşan’da Belkoop ve TOKİ Karanlıkdere Projeleriyle ‘kentsel dönüşüm’ yerine yeni bir alan imara açıldığı için ‘kentsel gelişim’ projeleri hayata geçirildi. TOKİ, Romanları Karanlıkdere’ye yaptığı konut projesiyle şehir dışına taşıdığı için Yenimescit Mahallesi’nde de zamanla kentsel gelişim uygulanacak.”   

YUKARI ZAFERİYE VE BÜYÜKCAMİ MAHALLESİNDE KENTSEL KORUMA UYGULANMALI

Kentsel dönüşümün kentin tedavi araçlarından biri olduğunu ve Keşan’ın yeni hedefinin “Kentsel Koruma” projesi olması gerektiğini öne süren Gülver, Yukarı Zaferiye Mahallesi ve Büyükcami Mahallesi’nde uygulanacak “kentsel koruma” projesiyle hem eski Keşan’ın yeniden canlandırılmış olacağını hem de terk edilmiş vaziyetteki taş evlere bir değer kazandırılmış olacağını ifade etti.

MUHTARLARIN METRUK BİNA ÇAĞRISINA DİKKAT ETMELİ

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek ve Büyükcami Mahallesi Muhtarı İlhami Coşkun’un çeşitli zamanlarda yaptığı basın açıklamalarında “metruk vaziyetteki taş evlerin uyuşturucu ve fuhuş yuvasına dönüştüğünü” belirtmesi üzerine Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün harekete geçtiğini kaydeden Gülver şunları söyledi:

KVKBK MÜDÜRLÜĞÜ TARİHİ YAPILARI TESPİT ETTİ

KVKBK Müdürlüğü yetkilileri ile Keşan Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz yıl ortak bir çalışmayla Keşan’da 32 binanın tarihi değer taşıdığını tespit etti. Ancak Yukarı Zaferiye ve Büyükcami Mahallesinde çok sayıda taş ev var ve çoğunun mimarisi çok güzel. Keşan Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi gibi bir proje hazırlayarak Keşan’a yeni bir vizyon katabilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yüzde 70’e varan hibe desteğiyle, KVKBK Müdürlüğü ekiplerince tespit edilen 32 tarihi yapı restore edilebilir.  Tarihi yapı ilan edilmeyen taş ve ahşap ev sahiplerine de kentsel dönüşüm çerçevesinde TOKİ’den 5-10 yıl vadeli krediyle yenileme imkanı sağlanabilir.” 

HERSEKZADE CAMİİ MERKEZLİ KENTSEL KORUMA

Yerel seçim öncesi taş evlerin olduğu mahallelerde dolaşıp hepsinin fotoğrafını çektiğini kaydeden Gülver, şu öneride bulundu;

Keşan’ın en eski yapısı Hersekzade Ahmet Paşa Camii. Dolayısıyla Büyükcami Mahallesi’nde Hersekzade Camii merkezli uygulanacak “kentsel koruma” ve restorasyon projesi ile ilçeye tarihi bir doku kazandırılmış olur. Yenileme çerçevesinde aynı mimari ve motifleri taşıyan bedesten ve çarşılarla da ticari ve turistik bir bölge oluşturulmuş olur.

ANKARA HACI BAYRAM PROJESİ ÖRNEK ALINABİLİR

“Hacı Bayram, Samanpazarı, Ulucanlar ve Ankara Kalesi civarındaki yenileme çalışmaları Keşan’a da örnek olabilir” diyen Gülver şöyle devam etti:

“Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Proje alanında 20.000 adet tarihi ve kültürel değeri olan yapılar, iş merkezleri, dini tesisler, hanlar, konut ve kamu kuruluşları v.b. kullanımlar yer alıyor.

Keşan’daki alan çok daha küçük olduğu için boş hayal olarak bakmamak lazım. Ankara’ya yolu düşenlerin mutlaka Ulus’a gidip Hacı Bayram Camii ve çevresindeki tarihi dönüşümü görmelerini öneririm. Kızılay’daki çok katlı iş merkezleri insanı yorarken Hacı Bayram Camii çevresinde Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle oluşturulan atmosfer insanı dinlendiriyor, adeta tarihte yolculuk yapıyorsunuz.”

ESKİ KEŞAN DA YENİDEN CANLANDIRILABİLİR

 Tarihi taş evler ve diğer yapılar Keşan’ın en değerli varlıkları olduğunu ifade eden Gülver şöyle devam etti;

“Keşan Belediyesi ve Adliye yeni yerlerine taşındıktan sonra Hükümet Konağı ve arkasındaki Vergi Dairesi şu anki belediye binasına taşınarak ciddi bir alan kazanılmış olur. Hatta Emniyet Müdürlüğü ve Astsubay Gazinosu da farklı bir yere taşınarak bölge yüksek katlardan tamamen arındırılmış olur. O bölge tamamen yer altı otoparklı ve en fazla 2 katlı bedesten ve dükkanlar ile alışveriş bölgesine dönüştürülebilir. Mevcut taş evler, Hersekzade Camii mimarisi tarzında bir yenileme ile güncellenirken, normal apartmanlar da ısı yalıtım malzemeleri ve ahşap malzeme ile birlikte yapılan dış görünüm yenilemesiyle tarihi görünüm kazandırılarak bir bütünlük sağlanmış olur.  Hatta bazıları butik otele dönüştürülebilir. Cami yanındaki hamam da restore edilip Acı Çeşme yanına da eski Keşan fotoğraflarında gördüğümüz yel değirmenlerinden bir tane yaparak taşıma suyla değirmen döndürebileceğimizi herkese gösterebiliriz.

ÖZCAN’IN KENT MERKEZİ PROJESİYLE BÜTÜNLEŞİR

Başkan Mehmet Özcan’ın hedefindeki Kent Meydanı Projesi kapsamında Atatürk Parkı’nın kuzey ve güneyindeki yollar yeraltına alınarak şehir meydanı projesi ile tarihi yenileme projesinin birleştirilerek bütünlük sağlanmış olacağını belirten Gülver, “İşte o zaman ‘turizm kenti’ olma yolunda gerçek bir adım atılmış olacaktır. Zira Saros Körfezinin yazlıkçıları ile turizm şehri olunmaz, onları şehir içine çekerek gezip görebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri bir yapılar topluluğu oluşturulabilirse işte o zaman turizm şehri olunabilir” diye konuştu.

Ferat Gülver, bu projeyi belediyenin sahiplenip ön hazırlık yapması gerektiğini kaydederek, AK Parti İlçe Başkanlığı ve belediye meclis üyelerinin Keşan için hayırlı olacak projelere katkı sunacağını söyledi.