Gazeteci Ferat Gülver, devlet erkanı ve Keşan Doğal gaz Platformu’nun bu kadar istekli olduğu bir projeye halkın da mutlaka duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, “İnşallah bu kış soluyacağımız son kirli hava olur. Bu fırsatı mutlaka değerlendirmek lazım.” diye konuştu.

Soma faciasının ardından kömür ocaklarına getirilen yaptırımların kömür fiyatlarını artıracağını öne süren Gülver, “Yazın doğal gaz faturası 15 – 20 lira. Oysa bir mutfak tüpü 75 TL, elektrikli şofben de en az 25 lira. Kışın ise fatura mutfak, banyo ve ısınma dahil 200-250 lira. Proje bedeli, abonelik, tesisat ve kombi kalitesine göre toplam 6 ila 8 bin arası bir maliyet ortaya çıkıyor. Yerel yöneticiler bankalarla görüşerek kredi imkanı sağlamada yardımcı olabilir. Bence çözümün anahtarı halkı ekonomik olarak rahatlatacak formüldür. Doğal gaz sanayi için de önemli.” dedi.

 

…………………..

 

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’nın, Keşan’a 2007 yılında devreye alınan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi  kapsamında Keşan’a gaz arzının inşa edilecek bir take-off  vana istasyonundan  bir dağıtım lisansı içersinde yer alması durumunda lisans sahibince tesis edilecek bir hat gaz alınmasının mümkün olabileceği açıklamasının ardından AK Parti aday adayı Ferat Gülver yaptığı açıklamada bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gülver, Keşan’ın hava kirliliğini çözüme kavuşturmak için çırpınan Kaymakam, Belediye Başkanı, Oda başkanları ve Keşan Doğal gaz Platformu’nu oluşturan resmi kurum-kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve mahalle muhtarlarına teşekkür ederek, “Ancak vatandaş zehirli hava solumaktan memnun ki henüz abone sayısı 214…” dedi.

Dışarıda Keşanlıların, ‘Keşanlılar uyumlu ve aydın insanlardır’ şeklinde tanımlandığını kaydeden Gülver sözlerine şöyle devam etti;

“Ancak doğal gaz kolaylığı ve temiz hava katkısını anlamamada neden zorlanıyoruz anlamak zor. Ekonomik nedenlerdense; yazın mutfak ve banyo kullanım doğal gaz faturası 15 – 20 lira arası. Oysa bir mutfak tüpü 75 TL, elektrikli şofbenin fatura maliyeti de en az 25 lira. Kışın fatura 200-250 lira (Yalıtımlı apartmanlarda 150 TL) gelse bunun 50 lirası mutfak ve banyo için, geri kalanı ise ısınma gideri. Konforu ise işin artısı. Kadınlar elini kömüre bulaştırmadan her sabah kül derdi çekmeden sadece kombinin düğmesine basacaklar. En önemlisi de pırıl pırıl bir havası olacak ilçemizin.”

KÖMÜR ARTIK PAHALI OLACAK

Gülver, doğal gaz çekincesinin nedenlerinden birinin, vatandaşta ‘kömür daha ucuz’ algısı olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Soma faciasından sonra kömür ocaklarına ağır yaptırımlar geldi. Ufak işletmeler ocakları kapatıyor. Yeni yaptırımlar yeni maliyet demek. Maliyet artınca da kömür fiyatlarının artacağını hesap etmek için ekonomist olmaya gerek yok.”

KALORİFERLİ DAİRELERİ DOĞAL GAZA DÖNÜŞTÜRMEK KOLAY

Keşanlıların doğal gaz çekincelerinden birinin de şu an binlerce kaloriferli daire sahibinin yeni bir masraf etmek istemiyor olabileceğini ifade eden Gülver, “Onlar zaten sadece kombi alacak. Tesisatları hazır. Akıllı kazanlarını da köylerdeki vatandaşlarımız alabilir. Dolayısıyla fazla külfet olmaz.” diye konuştu.

KREDİ KOLAYLIĞI SAĞLANIRSA OLAY ÇÖZÜLÜR

Abone sayısının azlığının hiç tesisatı olmayan vatandaşların çokluğundan kaynaklandığını ifade eden Gülver, “Proje bedeli, abonelik, tesisat ve kombi kalitesine göre toplam 6 ila 8 bin lira arası bir maliyet ortaya çıkıyor. Okulların açıldığı günlerde insanlar için bu ciddi bir rakam. Burada belki de Sayın Kaymakam ve Sayın Belediye Başkanı bankalarla görüşerek kredi imkanı ve en ucuz kredi sağlayan banka ile anlaşma sağlamada yardımcı olabilir. Bence çözümün anahtarı halkı ekonomik olarak rahatlatacak formüldür.” şeklinde konuştu.

PAŞAYİĞİT YENİMUHACİR VE BEYENDİK DE DAHİL EDİLMELİ

Doğal gaz projesine Keşan’ın yeni mahalleleri İzzetiye ve Paşayiğit ile Yenimuhacir ve Beyendik beldelerinin de dahil edilmesi halinde abone sayısının artacağını ileri süren Gülver, özellikle iki beldedeki TOKİ konutları için de bir fırsat olacağını söyledi.

DOĞAL GAZ İŞ İMKANI DA GETİRECEK

Doğal gazın gelişiyle kazan yakıcılarının işinden olacağını belirten Gülver, sözlerini şöyle tamamladı: “Tesisatçılara iş imkanı doğacak. Bu değişim 2-3 yıllık bir süreç. Tesisatçılar da eleman sayısını artırmak zorunda kalacak ve buralarda iş imkanları doğacak. Asıl önemlisi de doğal gazın gelişiyle Keşan sanayi kuruluşları için cazip bir yer haline gelecektir. Çevreyi kirletmeyen hafif sanayi yeni istihdam imkanı demek olacak ve bu kazan yakıcı kardeşlerimiz ve daha birçok gencimiz için iş imkanı demek.”

Ferat Gülver, devlet erkanının bu kadar istekli olduğu bir projeye halkın da mutlaka duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, “İnşallah bu kış son kirli hava soluyacağımız kış olur. Bu fırsatı değerlendirmek lazım.” dedi.