Keşan Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez, dün yaptığı açıklamada, kamuoyunda "Bedelli Askerlik Yasası" olarak bilinen, 6582 Sayılı Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bedelli askerliğin bazı sorunlara yol açacağını ifade eden Dönmez, “Esas bedelli askerliğin gerçek bir bedeli var. O zaman toplumda askerliğin pasifize edilmesi, askerden kaçmak ve her şeyin parayla ölçülebilir hale gelmesi yarın, öbür gün bu kadar büyük bir ülkenin coğrafyasını korumak için bedel ödeyemeyen kişilerden mi alınacak yoksa bu bedeli ödeyebilmek için fakir-fukara çocuklar bu topraklar için feda mı edilecek?” dedi.

BU PARALARIN NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİ HİÇBİR ZAMAN AÇIKLANMIYOR

Ferhat Dönmez, bedelli askerliğin sürekli bir para kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Baktığımızda zengin aile çocuklarının bu işten potansiyel olarak faydalanması, değerlerinin para karşılığı her zaman alınabileceğini görmesi güzel değil. Sayın Başbakanımız her açıklamasında vatandaşlardan 3 çocuk istiyor. O zaman bu çocukların bir tanesi devlete, bir tanesi vatana, bir tanesi de anne-babaya kalacak şekilde yetiştirilmesini sağlamak gerekiyor. Osmanlı tarihini ve Türkiye Cumhuriyeti kurulurken yaşanılan bütün savaşları pasifize ederek, her şeyi para ile çözülecekse hükümet yaptığı harcamaları buradan mı karşılayacak? Bu paraların nasıl değerlendirileceği hiçbir zaman açıklanmıyor. Şehit ve gazi ailelerine bu paraların gittiği söylenebilir. Ama bu tür siyaset yapılmaktan vazgeçilmelidir. Bir kanun yapacaksan güzelce tüzüğünü, altyapısını hazırlarsın, önce Türkiye halkına sorarsın. Ülkemizin demokrasi çatısı altında oyun oynanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde insanlar demek ki bazı şeyleri görmüyor. Kanunlar çerçevesinde sunulan şeyler çok güzeldir. Bedelli askerliğin sürekli bir para kaynağı gibi görülmesi yanlıştır. Her şeyden önce ülkemizin gençlere hayırlısı olsun. Parası olmayanlara da çok güzel destekler sağlayacaklardır. Pazarlamasını güzel yapsınlar. İnşallah hayırlı olur.”

SEYAHAT KARTLARI TESLİM EDİLMELİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şehit yakınları ve gazilere verilen yeni seyahat kartlarının ailelere ulaşmaması nedeniyle bazı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Dönmez, kartların bir an önce gaziler ile şehit yakınlarına teslim edilmesi gerektiğini ve gerek siyasilerin gerekse ilgili kurumların bu konuda duyarlı davranmalarını ve her zaman gaziler ile şehit ailelerinin yanında olmalarını talep etti.

BEYENDİK BELDESİ’NDEKİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA SORUN YAŞANIYOR

Ferhat Dönmez, gazetecilerin “Keşan’da da bu seyahat kartları uygulanıyor mu?” şeklindeki sorusuna yanıt vererek, “Keşan ilçemizde bu konuda sıkıntı yaşanmıyor. Bu konuda Beyendik Beldesi’ndeki toplu taşıma araçlarında sorun yaşanıyor. Bu, TBMM’den geçmiş bir kanundur. Toplu taşımacılık yapan her kişi kanuna göre bu tüzüğü kabul etmiştir. Kişi, aile ve yakınları seyahat kartlarını ibra ettiği andan itibaren, araç sürücülerinin bunu kabul etmeme gibi bir hakkı yoktur. Bu konularda bizler de elimizden geldiğince ilgili kuruluşlara şikayetlerimizi iletiyoruz.” diye konuştu.