AYŞİN SEÇİL GEZER

200 TL’lik bir artışı kabul etmediklerini dile getiren Gaytancıoğlu, “Asgari ücret yaklaşık 200 lira arttı. Görünürde enflasyon oranında artıyor gibi gözüküyor, yüzde 11-12 civarında bir artış söz konusu ancak bunun bir yıllık olduğunu unutmayalım. Geçen yıl enflasyon sadece yüzde 12 idi. Önümüzdeki yıl ne olacağını bilmiyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçesi ciddi bir açık veriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin şu anda bütçesinde sadece 6.5 milyar lira köprü geçiş ücretleri yani vatandaşın hiç geçmediği köprülere ödenen bir bedel var. Buna biz deli dumrul vergisi diyoruz. Hiç geçmediği halde vatandaş hazine garantili yap-işlet-devret modeli ile para ödüyor. Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz son çeyrekte yüzde 11.1 büyüdü. Fakat bu büyüme ne işçiye, ne emekliye, ne çiftçiye yansıdı. Asgari ücretinde temel ücret olan, yani tüm işyerlerinde en düşük ücret olan bu ücretin Cumhuriyet Halk Partisi en az 2 bin lira olması gerektiğini savundu. Bin 600 lira olması hükümetin ciddi bir ayıbıdır. Bu ücret yaşanabilir bir ücret değildir. Türkiye’de açlık sınırı bin 850 liradır. 1 Ocak 2018’den 1 Ocak 2019’a kadar geçerlidir. Başka bir artış olmayacaktır, 200 liralık bir artışı kabul edemiyoruz.” şeklinde konuştu. 

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME KOMİSYONU BUNA KARAR VERDİ

“Asgari ücretin artacağı yönünde söylentiler var, böyle bir şey mümkün mü?” şeklindeki soruya Gaytancıoğlu, şu şekilde yanıt verdi: “Asgari ücret belirleme komisyonu buna karar verdi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak her fırsatta destek veririz, yeter ki hükümet yoksulların, dar gelirlilerin sesini dinlesin. Biz asgari ücretten vergi alınmamasını da öngörüyoruz. En az net 2 bin lira olmasını öngörüyoruz. 6 ayda bir günün koşullarına göre belirlenmesini çünkü Türkiye’de enflasyon var. Bakın Hükümet dolar kurunun yılsonu hedefini 3 bin 600 lira olarak söylüyordu ama dolar kuru 4 liraya yaklaştı. Ekonomik veriler tutturulamıyor ciddi bir dış ticaret açığı var. Enflasyon beklenmeyen düzeyde, dış ve iç borcu hükümet çeviremiyor. Üretim yok, her şeyi ithal ediyoruz. Bizim öngörümüz Türkiye’de asgari ücretin en az 2 bin lira olması ve 6 aylık bir süreyle 2 bin lira olması ve tekrar revize edilmesi gerektiğini söylüyoruz.”

GENEL BAŞKANIMIZ NE SÖYLERSE TAKİPÇİSİ DE OLUR

“Kemal Kılıçdaroğlu Keşan ziyaretinde benim belediyelerimde asgari ücret 2 bin TL’dir, öyle kalacak demişti. CHP’li Belediyeler için yeni yılda bir düzenleme yapılacak mı?” sorusu için de Okan Gaytancıoğlu, şunları ifade etti: “Genel Başkanımız ne söylerse takipçisi de olur. Bizdeki belediyelerde Genel Başkanımız asgari ücretin 800 lira olduğu bir ortamda asgari ücretin bin 500 liraya çıkartılması gerektiğini söylemişti ve belediyelerimizin tamamında o zaman bin 500 liraydı. 1 Kasım’da AKP bunu bin 300 lira olarak uyguladı. Bulamazsın nereden bulacaksın kaynağı demişti ama kaynak var. Taşerona giden ödemeler var bunun bir kısmını işçiye yansıttığınız zaman bunu siz rahatlıkla yapabilirsiniz. Hatta biz taşeron sisteminin de böyle olmaması gerektiğini iktidara söyledik. Taşeronun hepsinin kadroya alınması gerektiğini söyledik. Şimdi bunlar ayrı şirketler kurdurarak taşeronu mevcut kurumların kadrolarına almıyorlar, o şirketlerin kadrolarına alıyorlar. Bu da yanlış. Bizim belediyelerimizde Genel Başkanımız ne dediyse bunun takipçisi olur. Bizim belediyelerimizi denetler, yeni yıl ile birlikte onda da artış olur. 2 bin lira dediyse 2 bin lira olur.