CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Fırat Kalkanı Operasyonunda yer alan asker yakınlarının maddi problemleri ve ek tazminatlarının ödenmemesi hakkında soru önergesi verdi.

Şehit yakınlarının kendilerine ulaşarak sorunlarını aktardıklarını kaydeden Gaytancıoğlu,

“Fırat Kalkanı Operasyonunun başladığı günden bu yana Suriye'de bin bir zorluk içerisinde IŞID Terör Örgütü ile çatışma halinde olan askerlerimizin geride kalan aileleri manevi anlamda oldukça sıkıntılı günler yaşamaktadırlar. Çocukları ile birlikte geride kalan askerlerimizin eşleri  operasyonun uzaması ile birlikte memleketlerine ailelerinin yanına dönmüşler, yaşamlarına bu şekilde devam etmeye başlamışlardır.

ASKERLERİMİZİN EŞLERİ MADDİ ANLAMDA ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Bunun yanı sıra askerlerimizin eşlerinin maddi anlamda zor günler yaşadığı da bizlere ulaşan aileler tarafından belirtilmiştir. Ülkemizin güvenliği için sınır ötesinde gece gündüz demeden kahramanca mücadele eden askerlerimize 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile verilen ek tazminatların ödenmediği aileleri tarafından dile getirilmektedir.  

Söz konusu 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 66. maddesiyle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28. maddesine; ‘6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında harcırah alanlar hariç olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarına dayanılarak yabancı ülkelere birlik halinde veya münferiden gönderilen subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere (40.000), erbaş ve erlere ise (20.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık tutarı geçmemek üzere, fiilen sınır ötesinde icra edilen görev süresince damga vergisi dahil hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat ödeneceği’ hükmü eklenmişti. 

Böyle bu KHK ile yabancı ülkelere birlik halinde veya münferiden gönderilen subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere aylık 3.730,36 Türk Lirasına kadar, er ve erbaşlara ise 1.865,18 Türk Lirasına kadar fiilen sınır ötesinde icra edilen görev süresince ve hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat ödeneceği belirtilmişti. 

Ancak bu  tazminatların düzenli olarak ödenmediği ve hatta bazı askerlerimize hiç ödenmediğinin dile getirilmesi  vicdanları derinden yaralamaktadır.” dedi.

Gaytancıoğlu, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1. 676 Sayılı KHK ile Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile er ve erbaşlara ödeneceği belirtilen aylık tazminat miktarı düzenli olarak ödenmekte midir? Bu güne kadar hangi tarihlerde ne kadarlık bir ödeme yapılmıştır? 

2.  Söz konusu ödemelerin düzenli yapılmadığı yönündeki iddialar doğru  ise gerekçesi nedir?

3. Ülkemizin güvenliğini sağlamak adına bin bir zorluk içerisinde IŞID Terör örgütü ile çatışma halinde olan askerlerimize ve kamu görevlilerine 676 Sayılı KHK ile verilmesi kararlaştırılan tazminat miktarları sizce yeterli midir? Bu tazminatların yanı sıra TSK Hizmet tazminatının  artırılması suretiyle, askeri personelin maaşlarına  iyileştirme yapmaya yönelik bir düşünceniz var mıdır?

4. IŞİD’in geçtiğimiz aylarda öldürdüğünü iddia ettiği askerlerin durumları ve kimlikleri bakanlığınızca teyit edilmiş midir? İnternette paylaşılan görüntüler incelenerek gerçek olup olmadıkları araştırılmıştır? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ