CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 405 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 23'üncü maddesi üzerine CHP’nin vermiş olduğu önergede dile getirdiği Eğitim Uzmanları ile ilgili konuyu tekrar meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a bir soru önergesi verdi.

Gaytancıoğlu verdiği soru önergesinde 14 Mart 2014 tarihine kadar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yapan 1060 eğitimcinin bu tarihten sonra şahsa bağlı eğitim uzmanı olarak görevlendirilmesi üzerine açılan davaların ve Anayasa Mahkemesi’nin 13 Temmuz 2015 tarihinde verdiği eğitim uzmanlığı kadrolarının iptal kararının uygulanıp uygulanmayacağını sorduğu soru önergesinin metni şu şekilde:

“14 Mart 2014 tarihine kadar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yapan 1060 eğitimci bu tarihten sonra şahsa bağlı eğitim uzmanı unvanı verilerek görevlerinden alınmışlardır. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu nitelikli eğitimcilerden yararlanmayı bırakarak onları kızağa çekmiş, kendilerine hiç bir görev vermemiştir. Söz konusu eğitimciler mevcut görevlerinden alınıp yeni görevlendirilmeleri ile ilgili olarak dava açmışlar, davaları kazanmışlar, ancak bu davaların sonuçlarına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından itibar edilmemiştir.

Anayasa Mahkemesi de 13 Temmuz 2015’te verdiği kararla eğitim uzmanlığı kadrolarını iptal etmiş, ancak bu karara da Milli Eğitim Bakanlığınca uyulmamıştır. Söz konusu hukuksuzluk halen devam etmektedir. Hukuk, adalet, vicdan anlayışıyla Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiği bu kararın uygulanmaması vicdanları yaralamaktadır. Bu durumun yanı sıra Milli Eğitim Teşkilatı içerisinde sadece bu yöneticilerin maaşları dondurulmuştur, ödenekleri kesilmiştir.

Buna göre;

1.Anayasa Mahkemesi'nin 13 Temmuz 2015’te eğitim uzmanlığı kadrolarını iptal etmesine rağmen bu karar bu güne kadar neden uygulanmamıştır?

2.Anayasa Mahkemesinin kararını uygulayarak Eğitim Uzmanı unvanı verdiğiniz bu kişileri eski görevlerine atamayı düşünüyor musunuz?

3. Milli Eğitim Teşkilatı içerisinde 2014 yılından bu yana maaşları dondurulan eğitimcilerin özlük ve mali haklarına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”