GİZEM GÖRÜR

FİYATLAR GEÇEN SENENİN BİRAZ ÜZERİNDE

Çeltik hasadının tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyen Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Bölgemizde çeltik hasadı başladı. Öncelikle üreticilerimize hayırlı olsun diyorum. Geçtiğimiz yıla paralel bir randıman söz konusu. Osmancık ve buna benzer çeşitlerde 700-750 kg civarında verim alıyoruz. Fiyatlar ise geçen seneki fiyatların biraz üzerinde. Önemli olan şimdi açıklanan fiyat değildir. herkes aynı anda ürününü satmaya kalktığındaki alım fiyatıdır. Geçtiğimiz yıla göre ekim alanlarında %10, %12 gibi bir daralma söz konusu. Maalesef AKP’nin iyi bir politika uygulamadığını görebiliyoruz.”

‘2017 YILI TARIMDA ÇÖKÜŞ YILI OLACAK.’ DEMİŞTİM

Okan Gaytancıoğlu, bir açıklamasında 2017 yılının tarımda çöküş yılı olacağını söylediğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ben bir açıklamamda ‘2017 yılı tarımda çöküş yılı olacak.’ demiştim. Bu öngörümün gerçekleştiğini görüyorum. Devleti gördük, tarım bakanını gördük. Daha geldiği gibi bir önceki tarım bakanını yolsuzlukla suçladı, sonradan söylemini düzeltti. Üzümde 6 TL’lik fiyatı 4 TL’ye düşürerek piyasaya girdiler. TMO’nun görevi olmamasına rağmen TMO’ya üzüm alma kararnamesi yayınladılar. Kurban Bayramın 3.günü Türkiye’ye ithalat kararnamesi yayınlayarak Türkiye’ye sıfır gümrükle mısır, buğday, arpa, pirinç, büyük baş hayvan girmesine izin verdiler. Şu an Türkiye tarımına yön verenler maalesef bunu başaramıyorlar. Kendimize yeterli olmadığımız pirinçte, en az 2.5 TL olmalıydı ki üreticimiz geçtiğimiz yılki zararlarını telafi edebilsin.”

DEVLETİN DESTEKLEME PRİMLERİ İLE ÜRETİCİYİ DESTEKLEMESİ GEREKİR

Devletin üreticiyi primlerle desteklemesi gerektiğini ifade eden Gaytancıoğlu, “2009 yılında 1.5 TL’lere satılan çeltik, 70-80 kuruşlara düştü. Şimdi 1.5 TL’lere çıktı. Ama 2 TL’nin altına düşmemesi gerekir ki üretici kendini toparlasın. Türkiye’de üretim devam etsin istiyorsak, bu fiyatların düzenlenmesi gerekir. Devletin destekleme primleri ile üreticiyi desteklemesi gerekir. Piyasada bir fiyat istikrarı ve destekleme olmalıdır. CHP iktidarında biz bu primi 50 kuruşa çıkarmayı planlıyoruz. Üretici 2 TL’den sattığı ürünü 2.5 TL’den satmış olacaktır. Böylelikle Türkiye dışarıya ödediği 3 Milyon Dolar dövizi, kendi çiftçisine ödemiş olacaktır. AKP’yi yıllardır bunu görmeye davet ediyoruz. AKP hiçbir üründe nitelikli bir tarım politikası uygulamıyor, çeltikte neden uygulasın?” şeklinde konuştu.

GÜN GEÇTİKÇE ÇİFTÇİLER KÖYLERİNİ TERK EDİYOR

“Türkiye çiftçisi bu şartlarda üretmeye ne kadar devam edebilir? Bu politikalarla üretim nasıl devam eder? Bu konuda neler düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi: “AKP bunu görmezden geliyor ama gün geçtikçe çiftçiler köylerini terk ediyor, gençler çiftçi olmak istemiyor. Genç çiftçi projesiyle çiftçi başına 30 bin lira yardım yaparak bu işler çözülmez. Bu işler nitelikli ve uzun vadeli bir politikayla yürür.”

CHP İKTİDARINDA TÜRKİYE’NİN ÜRETEN BİR TOPLUM OLACAĞINI GÖRECEKSİNİZ

Okan Gaytancıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu şartlarda üretimin daha ne kadar devam edeceğini söyleyemem ama AKP Türkiye gündeminden gittiği zaman, Türkiye tarımının normale döneceğini söyleyebilirim. Türkiye’nin iklimi tarıma gayet müsaittir. Türkiye kendi coğrafyasını besleyebilecek durumdadır. Kendi kendine yetecek durumdadır. AKP Türkiye gündeminden giderse, Türkiye üretici bir toplum olacaktır. Önce 80 milyon insanını sağlıklı ve tutarlı beslenmesi için nitelikli bir politika uygulanmalıdır. Bir ülkede çiftçi kazanmalıdır. Çiftçi üretmelidir. Üretim devam ettirilmelidir. CHP iktidarında Türkiye’nin her alanda üreten bir toplum olacağını göreceksiniz.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ