GİZEM GÖRÜR

İLAÇ FİYATLARINI SÖYLEMEME GEREK YOK

Açıklamasına, “Fındık için, alın teri döküp de karşılığını alamadıkları fındık üreticileri için bir araya geldik.” diyerek, başlayan Gaytancıoğlu şunları söyledi: Neden fındık için yürüdük ve seçim olmamasına rağmen bu mitingi yaptık? Bu coğrafya kimseye nasip olmayan bir ürünü yani fındığı size vermiş. Dünya fındık bahçelerinin %70’i sizde. Yani Türkiye’de yani Karadeniz’de. Çok büyük bir avantaj değil mi? Peki neden şikâyetçiyiz? Çünkü avantajlı bir durumda olduğumuz bir üründe çiftçimiz sıkıntı çekiyor. Ne yapacağını kara kara düşünüyor. Alın teri gözlerinin önünde eriyor. Küçükken futbol oynardık, top kimde ise takımı o kurar, herkes ona pas atar ve golleri o atardı. Fındıkta da böyle olması gerekmez mi? Fındık çiftçide ama parayı kazanan yabancı firmalar. Yani top bizde ama golü yiyen hep biz oluyoruz. Başka bir deyişle davul bizde tokmak başkasında. Bırakın para kazanmayı, alın terlerinin karşılığını alamıyorlar. Çok değil, 2-3 yıl önce fındığınızı 12-13 liradan satıyordunuz. O zaman en çok kullandığınız gübre olan DAP gübresinin tonu 450 TL idi, şimdi DAP gübresinin tonu ne kadar oldu? KDV ve ÖTV’yi kaldırdılar buna rağmen DAP gübresi 900 TL oldu. Yine 2-3 yıl önce mazot fiyatı 3,5 TL idi, şimdi 5 TL’ye yaklaştı. İlaç fiyatlarını söylememe gerek yok. Yanına yaklaşılmaz bir durumda.”

TRAKTÖRLER, İNEKLER BANKAYA REHİNLİ

 “Peki fındık ne kadar oldu?” diyerek, sözlerine devam eden Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Fındık, bugün 8-9 TL civarındadır. Peki bunun maliyeti ne kadar? Resmi olsun, özel olsun herkesin uzlaştığı bir rakam var o da 9-9.5 TL arası bir maliyet. Yani fındık üreticisi yaklaşık 9,5 liraya ürününü mal ediyor ama zararına satıyor. Üretici önce borçlanıyor, sonra borcunu çevirmekte zorlanıyor. Banka banka gezerek borcunu da gezdiriyor. Evinizin önündeki traktör bankaya rehinli, ahırınızdaki inekler bankaya rehinli. Bu nasıl bir tarım politikasıdır.”

AKP GÜNÜBİRLİK POLİTİKALARLA ÇIKIŞ ARIYOR

Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’yi yönetemeyen AKP, tarımı da yönetmekte aciz kaldı. AKP günübirlik politikalarla çıkış arıyor, et fiyatları yükseldiyse et ithal ediyor, çiftçi tarlada buğday hasat ederken ithal buğdayın vergisini sıfıra düşürüyor. Vatandaşı değil, yandaşını düşünen bir politika ile Türkiye tarımına yön veriyor. Yani AKP sizi düşünmüyor sizin yerinize yabancı tekelleri düşünüyor. Sizin kurduğunuz kurumları örneğin Fiskobirlik’i yönetilemez hale getiriyor ama sıra yabancı tekellere geldi mi piyasayı başıboş bir şekilde onlara bırakıyor. Bakalım doğru mu? Şu anda üreticinin fındığını kim alıyor? Yabancı bir şirket. Peki çiftçinin kara gün dostu olan ve fındık alımında görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi ne yapıyor? Çok düşük bir fiyatla piyasaya girerek sözüm ona dostlar alışverişte görsün diye piyasadan şimdiye kadar 40 milyon TL’lik fındık aldı. Peki, şimdiye kadar alınan fındık ne kadar? 4-5 bin ton arası. Pekiyi rekolte ne kadar? Açıklanan resmi rakam 675 bin ton. Alımlar çok yavaş, ödemeler ağır ağır. Bu durumda çiftçi sürekli faiz ödediği borcunu çevirebilmek için biran önce fındığını satıyor. Fındığın çok önemli bir kısmı satıldı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı yeni uyandı. Daha doğrusu biz Ordu’dan Giresun’a yürüme kararı alınca uyandılar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı tüm fındığı alacağız diyor. Küçük çiftçide fındık mı kaldı? Ama biz yürüyüş kararı alınca fındık fiyatları en azından 7-7.5 liradan 9 liralara kadar çıktı.”

FINDIK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ KARAOĞLAN BÜLENT ECEVİT SAYESİNDE GÜLMÜŞTÜR

CHP iktidarında fındık üreticisinin durumunun daha iyi olacağına vurgu yapan Okan Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “CHP bugün iktidar olsaydı sizin fındığınız 15 liraydı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın sanki bir lütufmuş gibi söylediği dekar başına 170 liralık alan bazlı destek CHP iktidarında arttırılarak ödenmeye devam edecek. Biz size ödenmeyen tarım bütçesinin peşindeyiz. CHP iktidarında aldıkları desteğin tam 2 katını alacaklar. CHP sorumlu bir partidir. İktidar olmasa da her konuda halkının yanındadır. Bugün fındıkçının yanındayız ve her zaman olacağız.  Fındık, Türkiye ekonomisi ve ihracatı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye’de 500 bin çiftçi, 7 milyon dönüm alanda yaptığı fındık üretimi ve ülkeye kazandırılan 2.5-3 milyar dolarlık döviz önemlidir. Ama daha akılcı politikalarla hem ülkemiz kazanacak hem de çiftçimiz kazanacak. Tabii ki CHP iktidarında olacak bu. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini, ihracatının da yaklaşık %80’ini Türkiye sağlamakta iken bu avantajını hiç kullanamıyor, üreticisini sürekli mağdur ediyor. Halbuki fındığın bölge için önemi 1935’de yapılan 1.Ulusal Fındık Kongresi ile başlamış ve ardından 1938’de Fiskobirlik kurulmuştur. Fiskobirlik’i sizler yani çiftçiler kurmuş. Fındık özellikle CHP’nin 3.Genel Başkanı olan Bülent Ecevit’in Türkiye’yi yönettiği dönemde Türkiye’nin en önemli ihracat ürünü olmuştur. Fındık üreticisinin yüzü Karaoğlan Bülent Ecevit sayesinde gülmüştür. Ancak 1980’lerden sonra başlayan neoliberal politikalarla birlikte üretici örgütlerine büyük darbeler vurulmuştur. En büyük darbeyi de AKP hükümetleri vurmuştur. Fiskobirlik’i tamamen devre dışı bırakarak Toprak Mahsulleri Ofisine fındık aldırmıştır. Bir üretici örgütü olan Fiskobirlik’in tamamen piyasalarda etkisiz kalmasıyla fındık piyasası tamamen tüccar ve aracıların eline geçmiştir. Bu tüccar ve aracıları da yabancı tekeller ele geçirmiştir.

Üreticinin mağdur olmasında en büyük neden, AKP hükümetinin fındıkta yabancı bir şirketin piyasalarda tekelleşmesine göz yummasıdır. Fındık’ta en çok alım yapan ve iç ve dış ticarette etkili bir rolü olan yerli bir şirket (OLTAN GIDA) 2015’de bir İtalyan firması (FERRERO) tarafından satın alınmıştır. Daha önceki yıllarda bu yerli şirket (Oltan Gıda) fındık piyasalarında etkili iken şimdi yabancı firmalar (FERRERO) piyasalarda etkilidir. Kısacası Türk fındığının fiyatını ve alım koşullarını artık bir yabancı firma (FERRERO) belirleyecektir. Üreticiyi CHP’den başka düşünen kimse yoktur.”

CHP İKTİDARINDA FINDIKTA NELER YAPILACAK

Gaytancıoğlu, CHP iktidarında fındıkta neler yapılacağını ise şöyle sıraladı:

“1-CHP iktidarında dönüm başına alan bazlı destek ödemesi yani şimdi 170 lira olan ödeme 250 liraya çıkarılar devam ettirilecektir.

2-Bu sene gibi arz fazlası görülen yıllarda fındık mutlaka Devlet eliyle değerlendirilecektir. Yani okullarda çocuklarımıza, askerlerimize, yoksullarımıza fındık dağıtacağız.

3-Biz fındık üretimine bilimsel yaklaşıyoruz. Fındık bahçelerini yenileyeceğiz, gençleştireceğiz, bunu yaparken üreticiyi mağdur etmeyeceğiz.

4-FİSKOBİRLİK yeniden devrede olacak. Hatta FİSKOBİRLİK siyasetten arındırılıp fındık piyasalarına yön verecek.

5-Fındık CHP iktidarında Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak. Özel teşvik yasaları ile yerli ve yabancı sermayenin bölgeye yatırım yapması sağlanacak.

6-Fındık fiyatları maliyetin üzerinde belirlenecek. Eğer ben bu fındığı 9.5 liraya mal ediyorsam 15 liradan satarım arkadaş.

CHP İKTİDARINDA KÖYLÜYÜ YENİDEN MİLLETİN EFENDİSİ YAPACAĞIZ

Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz CHP olarak Türkiye tarımını günübirlik politikalarla yönetmeyeceğiz. Kırsalı boşaltarak köyleri ıssızlaştıran, çiftçisi borç batağında yüzüp, tarlasını, traktörünü icra yoluyla satarken yılda 9-10 milyar dolarlık tarım ürünü ithal eden duruma gelmiş, ekilip dikilmeyen 50 milyon dönüm arazisi olan bir Türkiye’yi yeniden üretici bir ülke haline getireceğiz. Kısacası, CHP iktidarında köylüyü yeniden milletin efendisi yapacağız.”

 

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ