HABER MERKEZİ

“Et fiyatları düşmeden Faruk Çelik düştü.” diyen Gaytancıoğlu; “Ondan önce kaç bakan değişti. Ancak sorun değişmedi. AKP İktidara geldiği günden bu yana et fiyatlarının yüksekliğini, süt fiyatlarının düşüklüğünü konuşuyoruz." dedi. 

AKP iktidarının bazı dönemlerinde  süt ineklerini keserek et fiyatını düşürmeye çalışıldığını ifade eden Gaytancıoğlu, “Ancak 2009 yılı ile birlikte başlayan et fiyatlarının yükselmesi önlenememiştir. Çünkü dişi hayvanların kesilmesiyle Türkiye hayvan varlığı azalmış, analar ya da ana olabilecek ve yavru verebilecek hayvanlar kesildiği için kırmızı et açığı baş göstermiştir” dedi.

 HAYVAN SAYISINI ARTIRMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR UYGULAMALIDIR

Et fiyatlarını düşmesi için Bakanın değil tarım politikalarının değişmesi gerektiğini ifade eden Gaytancıoğlu, “Devlet üretimi, hayvan sayısını artırmaya yönelik politikalar uygulamalıdır. Köylerde üreticiler daha fazla desteklenmelidir. Ancak AKP’nin aklında ve zihniyetinde bu yok, üretmek yerine ithalat var. Hemen ithalata sarılıyor. Böyle olunca da ithal et piyasaya girdiğinde besici de karkas et fiyatlarının düşeceği korkusu ile elindeki hayvanları kestirmeye başlıyor. Böylece hem ithalatın etkisi ile hem de yerli üreticilerin hayvanlarını kestirmesi ile piyasadaki et miktarı artıyor ve fiyatlar  belli bir süreliğine düşüyor. Ama bu geçici bir durum oluyor,  çünkü üretici para kazanamadığı için kestirdiği hayvanların yerine  yenilerini yetiştirmiyor. Bu da et fiyatlarının tekrar yükselmesine neden oluyor.” dedi.

Yemdeki KDV düşüşünün aracılara yaradığını belirten Gaytancıoğlu artan maliyetler üreticinin üretim yapabilmesindeki en büyük engel olduğunu belirtti. “Besi hayvancılığının en ekonomik şekli, yem destekli mera hayvancılığıdır. “ diyen Gaytancıoğlu Türkiye’de son yıllarda meralara da göz dikildiğini, meraların köylünün elinden alınmak istendiğine dikkat çekti. Mera hayvancılığının desteklemesi gerektiğini de belirten Gaytancıoğlu “Mera besisi ile yem girdi %'sini azaltmak mümkün olacaktır. Devletin buna yönelik projeler üretmesi gerekmektedir” dedi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ