CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu dün parti binasında üyelerle bir araya gelerek, basın toplantı düzenledi.

Saat 12.00 sıralarında başlayan toplantıda ilk olarak söz alan CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, “Ülkemizde ciddi kaosların yaşandığını ülke bütünlüğünün sıkıntıda olduğunu, terörün tam hızla devam ettiğini hepimiz görüyoruz. Geldiğimiz noktada CHP yıllardır bugünleri görmüşçesine iktidar partisine ciddi uyarılar yapılmasına rağmen hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Sadece kendi politik çıkarları için bu noktaya geldik. Ancak Cumhuriyet Halk Patisi birçok kırmızıçizgilerine rağmen ülke bütünlüğünü, demokrasimizin, cumhuriyetimizin varlığı ve devamı için elimizi taşın altına koyduk. Buna rağmen görüyoruz ki hala mevcut hükümet AKP bugünkü kaos ortamından bile bir takım politik çıkarlar yapma peşinde. CHP tabanından bir sürü tepki almasına rağmen Genel Başkanımız Cumhurbaşkanının davetine, Başbakanın davetine, gerek mitinglere giderek yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız mesajını vermiş oldu.”


TABAN FİYATLARININ AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ

Tarım ile ilgili konuşan Gümülcineli, “Ülkemiz tarım ülkesi. Hele ki Trakya’nın ekonomisi tamamıyla tarıma dayalı. Çiftçi, üretici unutulmuş durumda. Her hasat döneminde olduğu gibi bu hasat dönemi de taban fiyatlarının açıklanmasını yalvarırcasına, beyanatlar vererek istiyoruz. Bu konuda istikrarlı bir politika izlemediklerini görüyoruz. Üreticimizi yine piyasadaki birtakım ticaretini ön planda tutanların eline bırakıyorlar. Bölgemizde ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 40 hasadının yapılmasına rağmen avans veya taban fiyatı açıklanmadı. Oysa, yağ açığı olan, dışa bağımlı hale gelen bir Türkiye’miz var. Yağlı bitkiler üreticimiz için taban ve avans fiyatları zamanında açıklansa herkes planlamasını yapar. CHP tarihinde olduğu gibi bugünde gerek tarımla ilgili, gerekse Türkiye’nin ekonomisi ile ilgili kendi siyasi çıkarlarını bir kenara koyarak ülkenin, milletin ve üreticilerin menfaatleri için gayret gösteriyor. Trakya Birlik başkanının layıkıyla bu görevi yerine getirmesini gerektiğine inanıyorum. AKP yöneticileri sürekli yok köprü, yok kavşak konusunu gündemde tutarak üreticimizin yaşadığı sıkıntıları göz ardı ediyor. Gündemi oyalamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Sayın Keşan İlçe Başkanı da kökü tarıma dayalı tarımdan beslenen bir arkadaşımız. Bu konuda daha hassas davranmalarını bekliyorduk, ancak bugüne kadar kendilerinden tek bir ifade çıkmadı. Bir an önce ayçiçeği taban fiyatlarının açıklanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.


SURİYE BİZİM CİDDİ BİR KOMŞUMUZDU

Daha sonra söz alan Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “İlçe Başkanım genel bir çerçeve çizdi. Ama ben en sıcak gelişmeyle başlamak istiyorum. Türkiye şu an filen bir savaşın içine girmiş durumda. Şimdi şöyle düşünün. Buradan Edirne’ye gidiyoruz. Sola gidersiniz İpsala. Sağa giderseniz Malkara. Düz giderseniz Uzunköprü üzerinden Edirne’ye gidiyorsunuz. İpsala tarafında PYD var. Uzunköprü yani ortada IŞİD var. Sağ tarafta ise yine PYD var. Yani Keşan’ı Türkiye’nin sınırları olarak düşünürseniz Suriye’nin sınırlarında da aynen böyle bir yapılanma var. Bu yapılan 4 sene önce yoktu. Suriye ile Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep arasında ciddi bir ticaret vardı. Hem insanlar birbiriyle ticaret yapıyorlar, hem de akraba ziyaretlerinde bulunuyorlar pasaporta gerek kalmadan günlük ticaret yapılıyordu. Suriye bizim ciddi bir komşumuzdu. AKP Türkiye’de iktidar olduğu 14 yıldan beri Türkiye’yi çeşitli hırslarıyla yönetiyor. Deki ‘ben Suriye içerisinde yeni yapılara izin vereceğim. Hatta 3 saat sonra Şam’a gireceğim. Ama ne oldu? 3 milyon Suriyeli ülkemize girdi. Yaklaşık 6 ay önce açıklama yaptılar ve 8 milyar dolarlık kaynak aktardılar. 8 milyar dolar nedir ben size açıklayayım. 17 milyon çiftçimize biz yılda 4 milyar dolar mazot desteği, gübre desteği, prim desteği, ve birçok destek için tam 4 milyar dolar veriyoruz. Bunun iki katını 3 milyon Suriyeli için harcadılar. 17 milyon kişiyi biz 1 yıl içerisinde destekliyoruz.”

ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ YOLDAN DÖNMEDİ

Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: “Sadece 2 yıllık parası için 3 milyon Suriyeli’ye bakıyoruz dediler. Kendi genci, kendi vatandaşı işsizken, kendi üreticisi mağdurken biz Suriyelilere kaynak aktardık aktarmaya da devam ediyoruz. Biz güçlü bir ülkeyiz aktarabiliriz. Ama Türkiye hiçbir zaman bu coğrafyada Atatürk’ün çizdiği yoldan dönmedi. Rusya, İran, Irak, Yunanistan, Bulgaristan’la da ilişkilerimiz şimdiye kadar hep iyi seviyede gitti. Hatta bu coğrafyada ne zaman sorun varsa Türkiye arabulucu rol oynadı. Ama nedense AKP’nin Türkiye’yi yönetmeye başladığı günlerde Türkiye’de dış politikalarda değişiklikler oldu. Adına stratejik derinlik denildi. Biz CHP olarak uyardık. Yapmayın, etmeyin başka ülkelerde ki ayrılıkçı politikaları desteklemeyin dedik. MİT TIR’ları ile silah yardımları yapıldı. Reyhanlı’da patlama oldu. Birçok insan hayatını kaybetti. 1 yıl içerisinde o kadar çok patlama oldu ki biz bile unuttuk. Bunun nedeni gözümüzü Suriye’nin içişlerine dikmek. Zaten Ortadoğu coğrafyasında petrolden kaynaklanan enerjiden kaynaklanan çok uluslu devletlerin, emperyal güçlerin orada hesapları var. Türkiye emperyalizmle savaş yapmış. Bağımsız bir ülke kurmuş. Neden o ülke topraklarında gözümüz olsun? Suriye’nin iç işlerine karıştınız. IŞİD’e destek verildiği açık. Silahlar gitti geldi. IŞİD’in 6 milyon sempatizanı olduğu söyleniyor. 6 milyon neredeyse Türkiye’nin yüzde 10’u. Seçimlere girseler IŞİD meclise girer.  Kimsenin topraklarında gözümüz olmasın. Tankların oraya gidip IŞİD’le mücadele etmesi doğrudur. Ama Suriye’nin iç işlerine karışmamalıydık. Bu kadar genç Mehmetçiğimiz şehit olmasın. Bu ne biçim dış politika?”

İYİ NİYETİMİZİ SUİSTİMAL ETMEYİN

İç politikayı da değerlendiren Gaytancıoğlu, “15 Temmuz’da Türkiye’de darbe oldu. Bu gerçekten darbedir. Ama burada AKP’nin ciddi hataları var. Sadece AKP mi? Fetullahçı Terör Örgütü denilen kişi kendine özgü bir din yarattı. Yurtdışında kaldı. Ama alttan alttan ağabeyler ablalar yoluyla ülkeyi ele geçirmiş. Askerleri, hukuku ele geçirmiş. O yüzden başka ülkelere Türkiye’de darbe olmadığını düşünüyor. Hakimler darbe yapar mı? Silahları yok diyorlar. Evet arkadaşlar yaparlar. O yüzden biz CHP olarak hükümete destek verdik. Meclis bombalanırken bizim arkadaşlarımız oraya gidip nöbet tuttu. Hükümete destek olduk. Olmaya da devam edeceğiz. CHP sivil darbeye de askeri darbeye de her zaman karşı durmuştur. Biz CHP olarak ülkede demokratik, laik sistemin devamından yanayız. Cumhuriyetin devamından yanayız. O gece Atatürkçü subaylar olmasaydı o darbe başarı olurdu. Cumhuriyetçi subaylar Fetullahçı subaylara karşı çıktı. Alnından vurdu. Hükümeti uyardık. Sizin yanınızdayız. Ama OHAL yapmayalım dedik. Kurunun yanında yaşta yandı. Bu iyi niyetimizi suiistimal etmeyin. Başka bir darbenin yaşanmaması için laikliği, cumhuriyeti ön plan çıkaralım. Darbe sonrası meclis olağanüstü toplandı. Darbeyle ilgili araştırma önergesi verdik. CHP 5 kişi verdi. AKP de verdi. Ama hala Darbeleri araştırma komisyonu çalışmıyor. Neler çıkacağını onlar biliyorlar.  Siyasi uzantıları kim? CHP içinde böyle darbeci insanlar yok. Darbelerden en çok etkilenen partiyiz. O yüzden bir darbeye karşıyız. Yeni anayasa konusu gündemde. Ananasının tamamıyla değiştirilmesi söz konusu değildir. Kesinlikle kırmızıçizgilerimiz var. CHP başkanlık sistemine karşıdır. 30 Ağustos’ta kulakları, başları ağrıyordu. 30 Ağustos’ta sonuna kadar kutlamamızı yapacağız. İllerde de ilçelerde de 30 Ağustos’u kutlayacağız. AKP’liler yok köprü yaptık, yok kavşak yaptık. Yapacaksınız tabi. Bizden verdi alıyorsunuz. Peki, insanlara iş bulabildin mi? istihdam yaratabildin mi? Dış borcu düşürebiliyor musun? Ben bunlara bakarım. Bu zaten yapman gereken.” dedi.

GEÇEN SENE ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİNİZ

Ayçiçeği fiyatlarıyla ilgili konuşan Okan Gaytancıoğlu, “Son 15 günden beri TRT bizi ekranlarına davet ediyor. Demek ki biz doğruları söylüyormuşuz. CHP iktidara hazırdır. Çeltik fiyatları düştü. Bu sene belli değil. 15 Temmuz’dan sonra TMO Genel Müdürünü ziyaret ettim. Dedim ki siz tecrübelisiniz ama geçen sene üreticiyi mağdur ettiniz. Geçen sene için bana şunları söyledi: ‘Evet mağdur ettik Tarım bakanı yeni gelmişti. Konuya vakıf değildi. Piyasaya geç girdik. Sizde çok yaygara yaptınız.’ Evet yaptık. Buradan uyarıyorum geçen seneki fiyatlarla gerçekleşirse Türkiye’de çeltik olayı gerçekleşmez. AKP artık yönetemiyor. Özellikle tarımı hiç yönetemiyor. Ayçiçeği bizim bölgemizin çok önemli bir ürünü. Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz. Keşan muhtemelen yüzde 8’ini üretiyordur. AKP Türkiye tarımını yönetemiyor. Bizim bölgemizde yer alan 3 temel ürünü buğday, ayçiçeği, çeltik üçünde de çok kötü durumdayız. Ama ayçiçeği çok önemli. Biz ayçiçeği için yağı için 4 buçuk milyar dolar parayı veriyoruz. Şimdi utanmadan açıklama yapıyorlar. Ukrayna’da fiyatlar düştü. Ukrayna’da fiyatlar arttı. Bize ne Ukrayna’dan? Bu kadar dışa bağımlı olursan fiyatlar tabii ki seni etkiler. AKP’nin, Türkiye tarımını yönetemediği ayçiçeğinden belli. Trakya Birlik çiftçiler tarafından kurulan bir kurum. Ama Trakya Birlik’in Yönetim Kurulu başkanı AKP’nin milletvekili. Bu ne hırs? Ya milletvekilliği yap ya Trakya Birlik’i yönet. Trakya Birlik ne zaman fiyat açıklasa üreticisi hep perişan. Neden hayat bir fiyat belirlenmiyor? Kendisine söyledim, ‘Sayın Rafet Bey Tarım Komisyonu üyesisiniz 15 tanede üyeniz var. Bizim de 6 tane üyemiz var gelin tarım komisyonun toplayalım. Trakya Birlik’in parası yoksa devletin parası var.’ Ayçiçeği fiyatının biran önce belirlenmesi gerekiyor. İnsanlar bizleri arayıp, ‘Neden oraya gittiniz? Beden Yenikapı’ya gittiniz?’ diye soruyor. Biz saraya gitmezsek, TRT’ye çıkmazsak sesimizi nasıl duyuracağız? Demokrasi, Cumhuriyet diyorlarsa, biz varız, korumak zorundayız.” dedi.