CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TİGEM, Et ve Süt Kurumu ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği üzerinden yapılan hayvan ithalatını meclis gündemine taşıyarak kamuoyunda yer alan iddiaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmasını istedi.

ithalat için görevlendirilen firmaların, ihale yapılmadan görevlendirildiği iddiaların doğru olup olmadığını soran Gaytancıoğlu, kamuoyunda ithal edilecek hayvanların ağırlığının 300 kg'dan fazla olmaması şartı olmasına rağmen bu firmaların 500 kg'lık hayvan getirdiği, ithalatçıların deli dana vb. başka hastalıklara rastlanan ülkelerden ithalat yapmalarının yasak olmasına rağmen buna uymayarak Güney Amerika ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden canlı hayvanları toplayıp izin verilen ülkeden alınmış gibi işlem yaptırdıkları ve hayvanların kulaklarında hayvanın hangi ülkeden alındığını gösteren küpelerin değiştirilerek sahte küpe takıldığı iddialarının bir an önce bakanlıkça aydınlatılması gerektiğini belirtti.

İthalatçı firmaların alış fiyatı yaklaşık 1,5-2 Euro arasında seyreden ithal ettikleri canlı hayvanları besicilere 3,9 Euro'ya %100'lere varan karla sattıklarını da ifade eden Gaytancıoğlu “Bu konuda en önemli iddialardan birisi de Türkiye'de FETÖ Terör Örgütüyle ilişkisi nedeniyle hakkında tutuklama kararı olan ve daha önce Et ve Balık Kurumu'nda çalışmış bir Veteriner Hekim'in bu işin yurt dışı organizasyonunda bulunuyor olmasıdır” dedi.

Kamuoyunun bu konu hakkında bir an önce aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Gaytancıoğlu’nun Bakan Çelik’e verdiği soru önergesinin metni şu şekilde:

“Geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu kararı ile özel sektörün hayvan ithalatı durdurularak besilik ve damızlık hayvan ithalatının devlet kurumları tarafından yapılması kararlaştırılmıştı.

Bu amaçla da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 400 bin baş besilik hayvan ithalatına izin vermiş, bu İthalat için de TİGEM, Et ve Süt Kurumu ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ni görevlendirmişti. Bu kuruluşlar üzerinden yapılan ithalat için de bazı firmalar görevlendirilmişti. Bu şirketler ve ithal edilen hayvanlarla ilgili kamuoyunda bir çok ciddi iddia yer almış, ancak bakanlık bu iddialarla ilgili hiç bir girişimde bulunmamış, kamuoyunu aydınlatmamıştır.

Bu iddialar arasında ithal edilecek hayvanların ağırlığının 300 kg'dan fazla olmaması şartı olmasına rağmen bu firmaların 500 kg'lık hayvan getirdiği ve bu şirketler aracılığı ile yapılan İthalatta et verim kapasitesi yüksek Avrupa menşei “şarole ve limuzin" türleri yerine, et verim kapasitesi düşük çok sayıda yerel ve melez ırka izin verilmiş olması yer almaktadır. Yine ithal edilen hayvanlar arasında çift hörgüçlü hayvan bulunduğu bile iddia edilmektedir. Tüm bunların yanı sıra bu şirketlerin ucuz fiyatla aldıkları düşük verimli hayvanları besicilere yüksek fiyattan satmaları da üreticiyi mağdur etmiş; söz konusu ayrıcalıklı ithalatçı firmalar alış fiyatı yaklaşık 1,5-2 Euro arasında seyreden ithal ettikleri canlı hayvanları besicilere 3,9 Euro'ya %100'lere varan karla satmıştır. Yine ithalatçıların deli dana vb. başka hastalıklara rastlanan ülkelerden ithalat yapmalarının yasak olmasına rağmen buna uymayarak Güney Amerika ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden canlı hayvanları toplayıp izin verilen ülkeden alınmış gibi işlem yaptırdıkları, hayvanların kulaklarında hayvanın hangi ülkeden alındığını gösteren küpelerin değiştirilerek sahte küpe takıldığı iddiaları kamuoyunda yer almıştır.

Bu konuda en önemli iddialardan birisi de Türkiye'de FETÖ Terör Örgütüyle ilişkisi nedeniyle hakkında tutuklama kararı olan ve daha önce Et ve Balık Kurumu'nda çalışmış bir Veteriner Hekim'in bu işin yurt dışı organizasyonunda bulunuyor olmasıdır.

Buna göre;

1.TİGEM, Et ve Süt Kurumu ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği üzerinden yapılan ithalat için görevlendirilen firmaların, ihale yapılmadan görevlendirildiği doğru mudur?

2. Bu firmalar ihale yapılmadan görevlendirildi ise hangi kriterlere göre görevlendirilmiştir? Bu konuda kaç firma görevlendirilmiştir? Firmaların isimleri nelerdir?

3.ithal edilecek hayvanların ağırlığının 300 kg'dan fazla olmaması şartı bulunmasına rağmen 500 kg'lık hayvan getirildiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda yeterli denetimlerin yapıldığını düşünüyor musunuz?

4.İthalatta et verim kapasitesi yüksek hayvanların ithal edilmesine dikkat edilmiş midir? Hangi ırktan ne kadar hayvan ithal edilmiştir?

 5.İthal edilen hayvanların arasında çift hörgüçlü olanlar var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

6.Deli dana ve başka hastalıklara rastlanan ülkelerden ithalat yapılması yasak olmasına rağmen Güney Amerika ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden canlı hayvanları toplayıp izin verilen ülkeden alınmış gibi işlem yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda yeterli denetimler yapılmış mıdır? Hangi ülkelerinden ne kadar hayvan ithal edilmiştir?”

 

7.İthal hayvanların kulaklarında hayvanın hangi ülkeden alındığının gösteren küpelerin değiştirildiği yani sahte küpe takıldığı iddiaları doğru mudur? Kasım ayından geçerli olmak üzere bakanlığınızın çıkardığı küpe affının ithalatta yapılan usulsüz işlemleri kapatmak için çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

 

8.Türkiye'de FETÖ Terör Örgütüne yakınlığı nedeniyle hakkında tutuklama kararı olan ve daha önce Et ve Balık Kurumu'nda çalışmış bir Veteriner Hekim'im bu işin yurt dışı organizasyonunda bulunduğu yönündeki iddialar doğru mudur?”