Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, dün Keşan’a gelerek ülke gündemi ve Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatı konusunda basın toplantısı düzenledi.
Saat 15.00 sıralarında CHP İlçe binasında başlayan toplantıya; İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yetim ve Erdinç Can ve partililer katıldı.
GÜMÜLCİNELİ: AKP HALKIN VERDİĞİ OYA SAYGI GÖSTERMEDİ
Toplantıda ilk olarak söz alan Gümülcineli, “Kısa bir süre önce genel seçim yaşadık. İnsanlar iradesini ortaya koydu. Ülkeyi geniş tabana hitap eden koalisyon hükümetiyle yönetme görevi verdi. Ancak AKP halkın verdiği oya saygı göstermedi. ‘Hayır’ dedi. Ben inanıyorum ki halkımız 1 Kasım’daki genel seçimlerde AKP’ye gerekli dersi verecektir. Son günlerde Trakya Birlik’in verdiği ayçiçeği fiyatı ile ilgili eleştiriler var. Trakya Birlik başkanı Rafet Sezen AKP’nin il başkanı. Yani AKP’nin üreticiye bakış açısını verdiği fiyatla yansıtıyor. Geçen yıl hasadın %50’si yapıldığında taban fiyatını açıkladılar. Bu yıl daha %10’u yok ve taban fiyatı açıkladılar. Bu yıl talep biraz fazla ve fiyatlar daha yükseğe gidiyor. Aslında üreticisini düşünen bir anlayış piyasa şartlarına bırakması lazımdı. Fiyatların aşağı yönde seyretmesi halinde taban fiyat açıklanabilirdi. Bunun çiftçimiz en iyi şekilde değerlendirecektir.” dedi.
GAYTANCIOĞLU: ÇOK ÇALIŞACAĞIZ VE OYLARIMIZI İKTİDAR İÇİN KULLANACAĞIZ
Daha sonra söz alan Okan Gaytancıoğlu, CHP’nin oylarının yükselmekte olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bunu Güney Doğu’da bile gördük. CHP’ye oy vermiş kitleler var. 7 Haziran sonrasında CHP’nin takındığı tavır geniş halk kitlelerini rahatlatmıştır. 7 Haziran’dan hemen sonra MHP seçim istemiş AKP bozguna uğramış CHP de ılımlı davranarak seçim sonuçları uzlaşmayı öngördü diyerekten açıklamalarda bulundu. Cumhuriyetin kazanımlarını yok ettiren bir ideolojiye karşı bile masaya oturmuştur. 33 gün masada oturduk ve kalkan taraf biz olmadık. Ne acıdır ki bu Cumhurbaşkanı Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevini vermedi. Bu süreçte partimize olan ilgi artmaktadır. Bir seçim kararı alındı. Kurulacak geçici hükümete bakan vermedik. Örgütlerimize, partimize ve üyelerimize güveniyoruz. Çok çalışacağız ve oylarımızı iktidar için kullanacağız. Oyumuzu arttırmak zorundayız. Edirne’de 3-0 yaparak Gürkan Güneser arkadaşımızı meclise götüreceğiz. Türkiye’de de tek başına iktidar olmanın avantajını yakalayacağız.”
CHP’NİN TUTARLI BİR TARIM POLİTİKASI VAR
Açıklamasının devamında ayçiçeğinde yaşanan fiyat sıkıntısına değinen Gaytancıoğlu, “2 TL fiyat olması gerektiğini söyledik. Bunun 1,75 TL maliyeti var. Türkiye’nin 3 milyon ton ayçiçeğine ihtiyacı var. Bunun 1 milyon tonunu üretiyoruz ve 2 milyon ton açığımız var. Bu açık biter mi? AKP ya da sağ politikalar iktidarda olduğu sürece bu açık kapanmaz. CHP’nin tutarlı bir tarım politikası var. Bu sayede açıklarımızı kapatmayı planlıyoruz. İthalatın maliyeti bin 766 TL/ton. Biz ‘İthalat olmasın’ derken bir taşeron buluyor, Trakya Birlik. Trakya Birlik üretici örgütü. Bu örgüt maliyete bakmıyor, bin 475 TL fiyat belirliyorlar. Bu ‘Ben piyasada yokum’ demek. Biz üreticiden yanayız. 2 gün önce Ziraat Odası başkanlarının toplantısına beni almak istemediler. Bir tanesi karşı çıktı. Dışarı çıkmamı istediler, bir milletvekilini toplantıya almak istemediler. Beni dışarı çıkarmak isteyen de AKP ilçe başkanıymış. Bu kadar siyasallaşmış kurumlarla karşı karşıyayız. Trakya Birlik ne CHP’nin ne AKP’nin çiftçinindir. Trakya Birlik yetkililerini uyardım. Buradan da uyarıyorum, o fiyatlarla çiftçi mağdur olur. ‘Ne yapalım bu kadar açıklamışlar’ mantığı yanlış. Onlar seçimle geldi. Seçimlerde de hile yaptılar. Gelsinler tartışalım ama muhatap bulamıyoruz. Türkiye’yi AKP iktidarı berbat bir şekilde yönetti.”
KÜRESEL SERMAYE TRAKYA BİRLİK’E GÖZ KOYDU
Mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye’de 10 yıl sonra küçük çiftçinin kalmayacağını iddia eden Okan Gaytancıoğlu, “Herkes bir taşeron firmada çalışacak ve büyük fabrikalar olacak. Biz buna müdahale etmek zorundayız. Lütfen çiftçi arkadaşlarımıza bunları anlatalım. Trakya Birlik bizimdir. CHP’nin ya da AKP’nin de değildir. Babaeski, Lüleburgaz ve Edirne kooperatiflerinin bir araya gelerek kurduğu büyük bir birliktir. Zamanında 150 bin ortağı 49 kooperatifi olan ve 13 ilde sorumlu, Türkiye’deki ayçiçeğinin yarısını işleyen ve daha iyi yönetilebilecek bir kurumken şuanda kapısına kilit vurulmak istenen bir kurum haline gelmiştir. Küresel sermaye Trakya Birlik’e göz koydu. Trakya Birlik’i uyarıyorum, yeniden toplansınlar ve adam gibi bir fiyat belirlesinler. Her türlü bilgiyi kendilerine vermeye hazırım. Hiçbir kurumla kavgamız yoktur ama yöneticileriyle çekişmemiz olacaktır. Üreticiden yana olsunlar başımızın üstünde yeri var.”
BİRCAN: 1 KASIM’DA 180-185 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIRIZ
Toplantı, Erdin Bircan’ın konuşmasıyla sürdü. Bircan, açıklamasının başında Erzurum ve Muş illerine yapılan ziyaretlerdeki izlenimlerini paylaştı. Doğu’da yaşayan insanların CHP’li heyeti çok sıcak karşıladığını dile getiren Erdin Bircan, şunları söyledi: “1 Kasım’da yapılacak erken seçimlerde CHP olarak, en az 180 ya da 185 milletvekili çıkaracağımızı düşünüyorum. AKP, doğu bölgesinde bu seçimlerde yok olacaktır. Bu boşluğu da, CHP olarak bizlerin alması gerekiyor. CHP olarak, her ay doğunun belli bölgelerine milletvekillerimiz ziyaretlerde bulunursa, 2019 yılında CHP mevcut konumundan daha iyi seviyeye geleceğini düşünüyorum. Birlik, keyfi şekilde işletilmeye başlandı.” Trakya Birlik’le ilgili değerlendirmelerde bulunarak, açıklamasını sürdüren Erdin Bircan, şöyle konuştu: “Trakya Birlik’te Rafet Sezen’in başkan olarak çıkmayacağı dile getirildi. Rafet Sezen de, delege olamadı ve çıkmadı. Ancak, Soma’yla ilgili olarak çıkartılan torba yasanın içerisine ‘Rafet Sezen yasası!’ konuldu. Yasa çerçevesinde; yüksekokul mezunu olan, delege dahi olmasa aday olabilecek. Ayrıca, buralara hükümet tarafından atama yapılabileceği de yasada yer alıyor. Trakya Birlik, bizim dedelerimizin ve çiftçinin kurduğu bir birliktir. Birlik, üyelerin kurumudur.”
“Trakya Birlik, AKP’nin MYK üyelerinden birine peşkeş çekilmek isteniyor” diyen Bircan sözlerine şöyle devam etti: “Trakya Birlik, çiftçinin önünü açması için kurulan bir kurum olmasına rağmen belli insanların ve AKP’nin elinde yönetilmektedir. Trakya Birlik’i, Bunge Gıda Gurubu’na peşkeş çekecekler. Peşkeş çekilmek istenen firmanın sahibi AKP’nin MYK üyelerinden biridir. Partimizin iktidar olması için elimizden geleni yapalım.”
Son olarak önümüzdeki seçim süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdin Bircan, sözlerini şöyle tamamladı: “Delege ve mahalle seçimlerinde, birbirimizi kırmadan, üzmeden çalışmalarımızı sürdürelim. 1 Kasım’da yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinde, partimizin iktidar olması için elimizden geleni yapalım.”