Kent Konseyi’nde tartışılmasını istedi,

ancak Keşan’da hukuken Kent Konseyi yok!

 

 

Gazeteci Ferat Gülver: “Köylerin Keşan’a

bağlanması” bilirkişilerle tartışılmalı

 

 

Gazeteci Ferat Gülver, Keşan’ın köylerinin Keşan’ın mahallesi olması furyasının enine boyuna  tartışılması gerektiğini söyledi. Paşayiğit Beldesi’nden sonra İzzetiye Köyü’nün Keşan’a bağlanarak mahalle olmalarının Siğilli Köyü’nden de bu yönde bir talep gelmesine neden olduğunu belirterek bu kararların Keşan Kent Konseyi’nde bilirkişiler tarafından tartışılarak alınması gerektiğini öne sürdü.

KENT KONSEYİNDE UZMANLARIYLA TARTIŞILMALI

Köylerin Keşan’a bağlanması için halka sorularak referandum yapılmasıyla ‘demokratik bir karar alındı’ gibi görüldüğünü, ancak böyle önemli kararların çok yönlü sorgulanması gerektiğini ifade eden Gülver, “Paşayiğit Beldesi halkı alışmış oldukları belediye hizmetlerinin devamı için bu karara sıcak bakmış olabilir. Ancak İzzetiye ve Siğilli muhtarlarının sırf Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a olan sevgileri nedeniyle köylerini Keşan’ın mahallesi yapma kararının ne kadar doğru olduğu irdelenmeli. Valilik’ten, Kaymakamlık’tan, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden, Mimarlar Odasından uzmanlar, şehir plancıları ve üniversitelerden şehircilik uzmanları, belediye mimar ve mühendisleri, köy ve Keşan temsilcileri, Keşan Kent Konseyi’nde bir araya gelerek konuyu her yönüyle tartışılmalı” diye konuştu.

YENİ İMAR ALANI CAZİBESİNE KAPILMAMALI

Böyle önemli kararların belediye başkanları ve muhtarların ‘evet’iyle alınmaması gerektiğini savunan Gülver, “Belediyeler yeni imar alanı cazibesine kapılmış olabilir. Keşan Belediyesi madem Paşayiğit ve Çamlıca’yı seviyorsa, köyleri seviyorsa buralara temizlik hizmeti ve diğer belediyecilik hizmetleri verebilir. Paşayiğit toprakları gitti, İzzetiye gitmek üzere. Bari Siğilli, Bahçeköy ve Çamlıca toprakları gitmesin.  Bamya ve domates ekecek tarla kalmayacak. Köyü ve köylüyü yaşatmalıyız dedi.

YOK OLAN BU TOPRAKLAR ASLA GERİ GELMEZ

Birinci sınıf tarım arazilerinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan  Gülver, şöyle devam etti: “Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü eski Dekanıyla görüşmemizde; “Trakya otobanının yanlış yere yapıldığını ve birinci sınıf toprakların heba edildiğini belirterek, ‘Dünya’da sulama dahi yapılmadan bu kadar verimli olan başka toprak yok. Trakya topraklarının her karışı mutlaka korunmalı demişti. Üzülerek söyleyebilirim ki, TOKİ bile bu ayrıntıya dikkat etmiyor. Çin atasözünün orman için söylediği gibi; “Son bereketli topraklar yok olduğunda her yer binalarla dolduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.' sözü bizlere ders olmalı.” Aşık Veysel’in “benim sadık yarim” dediği bereketli topraklara herkesin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Gülver, “Konuyla ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesi gerekir” dedi. 

KEŞAN’DA KENT

KONSEYİ YOK

Öte yandan, Ferat Gülver’in, konunun bünyesinde tartışılmasını istediği Kent Konseyi ise Keşan’da hukuken bulunmuyor.

Keşan Kent Konseyi Çalışma Yönergesi’ne göre, Kent Konseyi Genel Kurulu’nun her yıl ocak ve eylül aylarında olağan olarak; Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun ise ayda bir olağan olarak toplanması gerekirken, her iki kurul da bir yılı aşkın süredir toplantıya çağrılmadığı için toplanmıyor.

Bu toplantıların yapılmaması nedeniyle yürütme kurulundan istifa eden Gazeteci Cengizhan Aktan’ın, istifa dilekçesinde Kent Konseyi’nin hukuken geçerliliğini yitirdiği ve yeniden oluşturulması gerektiğini belirterek Keşan Belediyesi’ni konsey genel kurulunu toplamaya davet etmesine rağmen bugüne kadar Keşan Belediyesi tarafından herhangi bir çalışma içine girilmediği biliniyor.

Keşan Kent Konseyi Genel Kurulu, en son 2011 Eylül ayında toplanmış ve 3 yıllığına göreve getirdiği Yürütme Kurulu, birkaç toplantı yaparak kadın, genç ve engelli meclislerini oluşturduktan sonra bir daha toplantıya davet edilmemişti. 6 ayda bir yapılması gereken genel kurul toplantıları da 2 yıldır yapılmıyor.