AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün saat 10.30 sıralarında İpsala Ticaret Borsa Başkanlığı Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya, TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp beraberinde; TMO Genel Müdürlüğü yetkilileri, İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, TMO Edirne Şube Müdürü İbrahim Duman, İpsala TMO Ajans Müdürü Hilmi Narcu, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Keşan TMO Ajans Amiri Ali Gücüyener, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, bölge ziraat odası başkanları, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Edirne Çeltik Araştırma Enstitüsü Dr. Halil Sürek, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, Edirne Köy Koop Başkanı Ahmet Erken, Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kocaman, sanayiciler ve bölgenin önde gelen çeltik üreticileri katıldı.

GİRGİN: “KAZANÇLARIMIZDAN GELECEĞE YATIRIM YAPMAMIZ ŞART”

Toplantının açılış konuşmasını, ev sahipliği yapan İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin gerçekleştirildi. Girgin, konuşmasında şunları kaydetti: “Dünya'da şu anda 3 şey konuşuluyor. Su, gıda ve enerji. Kısaca en son yaşadığımız bir Katar Krizi vardı, gıdanın ne kadar önemli olduğunu hepimize öğretti. Gıda olmazsa olmazımız. En son biliyorsunuz Çin, Ukrayna'dan arazi kiraladı, dünyanın çeşitli yerlerinden hatta kendi ülkemiz dahil dışarıda toprak işlemek ile ilgili araziler kiralamaya başladı. Burada bulunan arkadaşlarımızdan da yurt dışında arazi kiralayan ve faaliyet gösterenlerimiz oldu. Amaç; gıdanın güvenliği. Gıda olmadan hiçbir şey olmuyor. Toprak geleceğimizin en değerli ham maddesidir. Çeltik ürünü topraktan soframıza gelinceye kadar aşamalardan geçiyor. Zor bir bitki. Son dönemlerde ot ile mücadelede ciddi paylar ödüyoruz. Bunun yanında soluk alabilmek için kendimizi de yenilememiz lazım. Yenilenemezsek, yeniliriz. Kazançlarımızdan geleceğe yatırım yapmamız şart. Bölgemizde hasat çok yeni, iklimsel olaylardan dolayı gecikti. Eylül başında başladığımız hasat dönemimiz, Eylül ayı sonuna sarktı. Şu anda Dünya fiyatlarının hemen hemen yakınında fakat altında seyrediyor. Dünya'dan pirinç getirseniz bu fiyata getiremezsiniz diye düşünüyorum.”

SOYALP: “TOPLAM 120 MİLYON TL CİVARINDA BİR ÖDEME YAPTIK”

Girgin’in konuşmasının ardından bir konuşma yapan TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp da, “Bizim bu toplantılarımız geleneksel hale gelmiş durumda, geçtiğimiz yıl da burada yapıldı. İnşallah bizler bu sektörde olduğumuz sürece bu tür toplantıları hem sizin ayağınıza gelerek hem de temsilcilerinizi Ankara'ya çağırarak yapacağız. Çünkü sahada olan sizlersiniz. Birebir sektör temsilcilerini dinlemek gerekiyor. 28 Eylül'de de Ankara'da yine bir toplantımız var ama daha kapsamlı olacak. Hasat başladığında ben Gönen'deydim. Hasadımız çok yeni, biz TMO olarak Türkiye genelini takip ediyoruz. Türkiye genelinde yüzde 13'lerde bir hasat ile karşı karşıyayız. Üretimin ağırlığı bu tarafta olduğu için burası da yeni başladı ve yavaş ilerliyor. İşin çok başındayız, bu anlamda biz, sizleri dinlemeye geldik. Nedir, ne değildir, bizden bir talebiniz var mı bunların hepsini dinlemeye geldik. Ben genel bir kaç bilgi vereyim. Akabinde üreticilerimizi dinleyelim. Geçen sene biz 77 bin ton çeltik aldık. 7 Ekim'de fiyatımızı açıkladık. Eylül ayının ortasında emanet alım dediğimiz sistemi devreye soktuk. Üreticimize ücretsiz depolama ve avans imkanı sağlamak için ama fazla bir emanet alamadık. 7 Ekim'de geçen sene alımlara başladık, Osmancık çeltik için 1675 TL, 60 randıman, baldo için de 2080 TL, 60 randıman yine fiyat açıklayarak alımlarımıza 22 işyerimizde yaptık. Toplam 120 milyon TL civarında bir ödeme yaptık. Bizim iştigal alanımıza giren ürünler, hububat başta olmak üzere bunları biz günbegün takip ediyoruz.” dedi.

“BİZ TMO OLARAK HER ŞEYE HAZIRIZ”

Geçen yıla göre ekilişte bir miktar azalış olduğunu dile getiren Soyalp, sözlerine şöyle devam etti: Özellikle Biga ve Hayrabolu taraflarındaki su sıkıntısından dolayı. Üreticinin başka alternatif ürünleri tercih etme veya üretimden çekilme gibi bir tercihi yok ama su sıkıntısından dolayı bir miktar azalış var. Bu üretim sezonunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Genel anlamda üretim ve verimde bir sıkıntı yok. Biraz sonra konuşacağız piyasa fiyatları iyi gidiyor. Bizim tespitimiz, firmalar harmana çok stoklu girmediği için biraz daha alımda istekli davranıyor. Biz hasadın başlaması ile birlikte çok ihtiyaç olmamasına rağmen, üreticilerimizin TMO alternatifi olsun diye 12 Eylül 2017 tarihinde emanet alıma başladık. İsteyen üretici bize getirip malını ücretsiz bir şekilde bizim depomuza koyabilir. Bu nokta bilinmiyor özellikle söylemek istiyorum; bizim üreticimizin temelde iki sorunu vardır. Birincisi ürettiği ürünü koyacağı yer yoktur. İkincisi finans sorunu vardır. Biz buna bir çare olsun diye emanet alımı yapıyoruz. Deposu olmayan üreticilere bedava depo veriyoruz. İkincisi, üreticilerin acil nakit ihtiyaçları oluyor. Biz emanete mal bırakan üreticilerimize, geçen yılki fiyat üzerinden, isteyenlere yüzde 30 avans veriyoruz. Daha sonra fiyatımız açıklandığında mahsuplaşmak üzere. Bunu biz 12 Eylül'de devreye soktuk. Şu ana kadar herhangi bir talep gelmedi bize. Avans kullanan ya da bizim anlaşmalı olduğumuz bankalar üzerinden malını gösterip kredi çeken üreticilerimize de biz faiz konusunda destek oluyoruz. Faizin yüzde 25'ini karşılıyoruz. Biz TMO olarak bütün hazırlıklarımızı yaptık. Hasadın ilerlemesi ile birlikte karşılıklı tarafların görüşlerini alarak bunu en üst makama ileteceğiz. Biz TMO olarak her şeye hazırız diyorum teşekkür ediyorum.” dedi.

BALCILAR: “SİZLERDEN BU SENE HERHANGİ BİR FİYAT AÇIKLAMA TALEBİMİZ YOK”

Daha sonra söz alan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar da, “Sayın Genel Müdürüm, şu an da Edirne'de yaklaşık 400 bin dönüm alan hasat beklemektedir. Biz bu çeltikleri ektiğimiz dönemde havaların soğuk gitmesi nedeniyle çeltiklerde olgunlaşma dönemi uzadı. Örnek vereyim geçen sene 133 gün civarındaki gün sayısıyla biçmiş olduğumuz çeltikleri bu yıl 146 günde ancak biçebiliyoruz. Hala kurutmalar  12-13 saat civarında gidiyor. Hasat gecikti ama tarlalardan gelen ürünler iyi, bereketli. Bölgemizin verim ile ilgili herhangi bir sıkıntısı yok. Kulağımıza bazı şaibeli sözler geliyor. Üretici arkadaşlarımızın malı satmadığı, depoladığı yönünde. Kesinlikle böyle bir şey yok. Bizim için bu fiyatlar tatminkar fiyatlardır. Biz çıkardığımız malın tamamını satıyoruz. 2016 yılında daha önceki genel müdürler döneminde, TMO 1,5 TL'ye aldığı herhangi bir cinsi, 6 ay teminat mektubu ile yine 1,5 TL'ye satıyordu. Ama yeni Genel Müdürümüz İsmail Kemaloğlu'nun göreve girmesiyle birlikte program değişti, bu üreticiye artı yazdı. Biz çeltik üreticileri birlikleri olarak, bunu sonuna kadar destekliyoruz. 1490 kuruş fiyat ile alınan luna çeltiğini ofis satarken 1800 gibi fiyatlardan sattı. Sahaya hiç bir tüccar inmedi. Geçen sene bu memlekette 1.30 TL'ye luna düştü, 1.50 TL'ye osmancık düştü. Sanayici arkadaşlarımızın çoğunun tek derdi, geçen seneki pasta epey büyüktü. Ama bu sene o pasta yok. Biz üreticiler olarak malımıza sahip çıkıyoruz. Fiyatlarda diretme konusunda bir iddiamız asla yok. Çeltik üreticileri birlikleri olarak sizlerden bu sene herhangi bir fiyat açıklama talebimiz yok. Bu sene aldığınız kararları da üreticiler olarak destekliyoruz. Bunlar hep çiftçinin arkasında olduğunuzu gösteriyor. Bu vesile ile İpsala Ajans Müdürü Sayın Hilmi Bey, bütün harmanları tek tek geziyor. Biz çok memnunuz, teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

ERKEN: “TMO'NUN YIL SONUNA KADAR TEDARİK ETME GİBİ BİR DÜŞÜNCESİNİN OLMAMASI GEREKİR”

Toplantının devamında söz alan Edirne Tarımsal Kalkınma ve Sulama Kooperatifleri Başkanı Ahmet Erken, her yıl İpsala Ticaret Borsası'nda bu toplantıları yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Önce TMO'nun ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çeltik stratejik ürün olarak sınıflandırıldı. Yetmeyen ürünlerinde dışarıdan tedarikini yapan bir kurumumuz. Pirincimizin de kendi kendine yetmemesinden dolayı zaman zaman dışarıdan ithalatlar gelmektedir. Buna istinaden gümrüklerimiz sıfırlanmıştır. Bu yıl ekimimiz az, hasadımız az olsa da ürün kalitemiz yüksektir. Piyasada dolaşan fiyatlar doğrudur. Gümrüklerimi sıfırlamanıza gerek yoktur. Biz pirinçlerin gemilerde beklediğini de biliyoruz. Gümrükleri sıfırlarsanız mevcut olan fiyatlardan aşağı düşer. Bildiğiniz gibi bu fiyatlar mart ayından beri devam etmektedir. Bizim naçizane düşüncemiz, şu andaki fiyatlar başkanımın dediği gibi uygundur ama çok yukarı çıkarsa müdahale etmeniz gerekir. Çok aşağı inerse de yine müdahale etmeniz gerekir. TMO'nun yıl sonuna kadar tedarik etme gibi bir düşüncesinin olmaması gerekir.”

SOYALP: “FİYATLARIN ORTASININ ŞEKİLLENMESİ LAZIM, BİZ TÜM TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYORUZ”

Cihan Soyalp, Erken’in konuşmasına cevap olarak şöyle konuştu: “Gümrük vergileri sıfırlandı dediniz, daha sonrada gümrük vergilerinin sıfırlanmamasını söylediniz. Şu anda gümrük vergilerinin sıfırlanması gibi bir şey söz konusu değil. Gümrük vergisi mevcut, sadece şu yapıldı; TMO'ya ihtiyaç halinde kullanabildiği yetki verildi. TMO'ya çeltik için 100 bin ton ithal yetkisi verildi. Sayın Genel Müdürümüz söyledi, biz bu tür yetkilerimizi hasat zamanı kesinlikle kullanma taraftarı değiliz. TMO'nun asıl görevi, yurtta hububat fiyatlarının üreticiler aleyhine anormal düşüşünü, tüketiciler aleyhine de anormal yükselişini önlemek için diye bir ibare geçer. Fiyatların ortasının şekillenmesi lazım, biz tüm Türkiye'yi takip ediyoruz. Biz o dengeyi sağlamak için varız.”

ÖZTÜRK: “OLUŞAN FİYATLARI TMO PENCERESİNDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?”

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk de, “Sayın Genel Müdür Yardımcım, şuanda piyasada oluşan fiyatlar var. Bir tarafta üreticinin satacağı malların fiyatları düştüğünde müdahale ederiz dediniz. Bir taraftan da tüketici bakımından fiyatlar çok yükseldiğinde müdahale ederiz dediniz. Şuanda oluşan fiyatları TMO penceresinde nasıl görüyorsunuz? Diğer bir sorum ise, üreticinin deposu yoksa malını depolarımızda emanete bırakabilir dediniz. Para ihtiyacı olduğunda da yüzde 30 avans veriyoruz, daha sonra da fiyat açıklandığında mahsuplaşıyoruz dediniz. Şayet, sizin fiyatınız, piyasa fiyatlarının altında oluştu ve üretici depodan malını almak istedi. Bunun için nasıl bir formül geliştiriliyor?” şeklinde sorularını yöneltti.

SOYALP: “EMANET SİSTEMİNİN BÜTÜN ÜRÜNLERDE YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ”

Öztrük’ün sorularına cevap veren Soyalp, şunları söyledi: “Konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi özellikle burada hasat henüz yeni. Şuanda bir karar alıp fiyatlar şöyledir demek doğru değil. Piyasanın oturması lazım. Diğer bir konu; üretici malını depodan geri alabilir. Üretici kendi malı üzerinden kredi de kullanabiliyor, avans ta kullanabiliyor. Kredi kullanılması bizle alakalı olan bir şey değildir. Kullanmış olduğu kredide, faizin yüzde 25’ini biz karşılayabiliyoruz. Avans sisteminde de, üretici depomuza emanet verdiği malını alması için aldığı yüzde 30 avansı kapatması lazım. Biz bu emanet sisteminin bütün ürünlerde yaygınlaşmasını istiyoruz. Üretici, ufak tefek ihtiyacını karşılamak için zor duruma düşüyor hemen fiyat açıkla diyor. Ancak avans kullansa bu ihtiyacını giderecek. Üreticimizin bu sistemi kullanmasını istiyoruz ama maalesef kullanan yok.”

UYSAL: “BÖLGESEL OLARAK FİYAT AÇIKLANABİLİR”

Toplantının devamında söz alan İpsala Kaymakamı Ali Uysal, “Bölgesel olarak fiyat açıklanamıyor mu? İlçenin Kaymakamı olarak benim gördüğüm kadarıyla fiyatlar çok düştü. Büyük çiftçi zaten zarar etmiyor. Ancak toprağıyla geçinen küçük çiftçinin acil paraya ihtiyacı olduğu için gidip TMO ile muhatap olacak enerjisi de yok parası da yok. Burada ziyan olan küçük çiftçi. Bunun için bence bölgesel olarak fiyat açıklanabilir.” dedi.

SOYALP: “ÜRETİMİN YÜZDE 30’UNDAN FAZLASINI TRAKYA’DAN ALDIK”

Uysal’ın bu konuşması üzerine yeniden söz alan Cihan Soyalp, “Bizim Trakya’da 3 adet şubemiz var. Biz ofis tarihindeki en yüksek alımı yaptık. Sadece bu 3 şubeden 800 bin ton civarında buğday alımı yaptık. Üretimin yüzde 30’undan fazlasını Trakya’dan aldık.” şeklinde konuştu.

UYSAL: “ARZ FAZLASI VAR DİYE FİYAT DÜŞÜYORSA, BU PARA SPEKÜLATÖRLERİN CEBİNE GİDİYORDUR”

Soyalp’ın ardından tekrar söz alan Ali Uysal, şöyle konuştu: “Buğday konusunda Trakya’da çok büyük bir hata yapılmıştır. Küçük üretici burada gözden çıkarılmıştır. Ben kimseyi eleştirmek için buraya gelmedim. Pirinç ithal eden bir ülkeyiz. Pirinç ithal eden bir ülkede, hiçbir zaman arz fazlası olur mu? Hiç arz fazlası olduğu zaman fiyat düşer mi? Arz fazlası var diye fiyat düşüyorsa, bu para spekülatörlerin cebine gidiyordur. Biz pirinç fazlası olan bir ülke olsak, o zaman fiyatın düşmesi çok normaldir. Ancak arz veya üretim fazlalığı var diye fiyat düşürülmesini kabul edemem. TMO iyi ki var ama diyelim ki çeltiğin taban fiyatı bin 800 TL, tavan fiyatı da 2 bin 200 TL. Fiyatlar bu arada dolaşır. Eğer ki fiyat bin 500’e düşerse, demek ki bu para spekülatörlerin cebine girecektir. Siz de, bunun altında ya da üstünde bir fiyata mal sattırmazsınız. Devlet, TMO olarak bir düzenleyici olabilir.”

SOYALP: “BURADA ÇOK YOĞUN BİR ALIM YAPTIK”

Cihan Soyalp, yine söz alarak, “Biz, buğdayı 940 olarak açıkladık. Bir taraftan üretici buğdayını 1 liraya satarken benim çıkıp ‘ben bunu 994 kuruştan alıyorum’ deme lüksüm yok. Biz burada çok yoğun bir alım yaptık. TMO olarak şuanda çeltik alıyoruz. Üreticimize diyoruz ki; ‘gelin piyasa fiyatları oturana kadar depo ihtiyacınız varsa gelin bedavaya depomuzu kullanın, geçen yılki fiyatlardan size avans vereyim bedavaya malınızı depolayın. Yeni fiyat açıklandığında da fiyatlarımızı beğenirseniz satarsınız. Beğenmezseniz piyasa fiyatları daha yüksekse de piyasaya satarsınız.”

ÖNER: “TARIM OLMAZSA HAYAT OLMAZ”

Daha sonra söz alan Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öner de şöyle konuştu: “İnsanların bugünkü konumda kafasındaki en büyük soru ‘çeltik fiyatları düşecek mi düşmeyecek mi? Ben geçmiş yıllara bir bakmak istiyorum. 28 Eylül 2007 tarihinde gazetede çıkan bir beyanatta, çeltik 67 ile 65 kuruş ama 68 yapmıyor. Osmancık 4 lira 25 kuruş, baldo ise 5 lira 50 kuruştu. Bugünkü pirinç fiyatlarına bakıldığında market fiyatları hemen hemen aynı. Ben 5 liraya Osmancık pirincinin satıldığını görmedim. 10 yıl önce bu insanlar pirinci bu fiyata satarken para kazanıyorlardı şimdi de aynı paraya satarak para kazanıyorlar. Türkiye’deki enflasyonun bununla ne uzaktan ne de yakından alakası yok. Enflasyon Türkiye’de yüzde 15’in altında da değil. Biz 2000 yılında 200 ton çeltiğe bir biçerdöver alırken, 2017 yılında ise 700 ya da 750 ton çeltik satarsak bir biçerdöver alabiliriz. Bu aradaki fark ne olacak. Biçerdöver alamayacaksın, traktörün iyisini alamayacaksın ama devlet olarak üretimin sürdürebilir olmasını istiyoruz. Uzunköprü’nün en son köyü yani sadece benim köyüm çeltik ekiyor. Hepsi kooperatifleşmiş, zamanla çok iyi üretimler yapmışlar fakat fiyatlardan dolayı üretimi bırakmışlar. Çoğu köyler 5 yıldır çeltik ekmiyor. Çeltiğin yüzde 80’ni Şubat ayına kadar satılacak. Zaten bunun yüzde 80’ni borç. Şubat ayında sadece birkaç fabrikacının elinde çeltik kalacak. Bunun için böyle bir tereddüt olmasın. Fiyatların aşağıya gelmesinde ne TMO yönünden, ne fabrikacılar yönünden ne de üreticiler yönünden hiçbir neden yok. Eğer aşağı gelirse kendi kendimizin ayağına kurşun sıkmış oluruz, üretimde darbe olur. Bir ülkede döviz artıyorsa, petrol artıyorsa, elektrik enerjisi artıyorsa, demir fiyatları artıyorsa, tarım onun yanında bir hiçtir.  Tarım olmazsa hayat olmaz. Ancak tarımın sürdürülebilir olması için bu fiyatlar makuldür ve TMO’nun buna müdahale etmesine gerek yoktur. Sanayiciler de daha aşağıda bir fiyatta çeltik istemesinler. Çünkü üretici borcunu ödeyemez.”

SÜREK: “ÇEŞİT BAZINDA PİYASA OTURDU”

Öner’in ardından bir konuşma yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, “Arz fazlası her yerde olabilir, ekonomik sıkıntıların olduğu yerlerde olur. Geçen yıl hasat döneminde hava şartları çok iyiydi. 15-20 gün içerisinde çiftçilerin tamamı ürünlerini hasat yaptı, deposu olmayanlar piyasaya arz etti. Arz fazlası zaten harman zamanında oluyor. Ekim-Kasım ayından sonra piyasada zaten ürün bulunmuyor. Bunun haricinde geçen yıl yaşanan sıkıntılardan biri de, çeşitte bir karmaşa olmasıydı. Tüccar piyasaya giriyor; ‘ithal çeşidi alalım mı almayalım mı, ofis ne olacak’ diye sıkıntılar vardı. Şimdi çeşit bazında piyasa oturdu. İthal çeşitler belirli bir fiyatta, yerli çeşitler de belirli bir fiyatta oluyor. Benim temennim; fiyatların bu seviyede tutularak, seyretmesini izlemektir. Fiyat böyle gidiyor ama belirli bir seviyenin altına düştüğünde TMO, uzaktan seyretmek yerine piyasaya girmeye hazırlıklı olsa iyi olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

KOCAMAN: “SANAYİCİNİN TEK TEREDDÜDÜ PİYASADA İSTİKRAR VE GÜVEN”

Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kocaman da, konuşmasında şunları kaydetti: “Sokakta birçok dedikodular dolaşıyor. Bu toplantı sayesinde her şey açık ve net hale geliyor. Sayın Genel Müdür Yardımcım, biz sanayicilerin şuanda bu piyasada oluşan bu fiyatlarla ilgili hiçbir sıkıntısı yok. Bizlerin temel hedefi; üretilmiş olan ürünü almak, işeyip değerlendirerek piyasaya sunmak. Bu esnada sanayicinin tek tereddüdü piyasada istikrar ve güven. Geçtiğimiz yılın tüm sıkıntıları piyasada istikrar ve güvenin oluşmamasıydı. Dikkat edilirse siz geldikten sonra güven oluştu. Zaman zaman konuşuyorduk. Siz şimdi bin 490 liraya aldığınız ürünler için merak etmeyin ki sıraya girerek sizi arayacağız. Sizin ziyaretinizden beklentimiz, piyasadaki mevcut istikrarın devam edip etmeyeceğini öğrenmektir. Bugünkü sonuç bildirgesi itibarıyla, bu konudaki en son değerlendirmenizi açık ve net olarak bir daha duyarsak, bu piyasaya oldukça bir güven oluşturur ve bu güvenle de sanayici arkadaşlarımız gönül rahatlığıyla bu işe girer, alımlarını ve satışlarını yönetirler.”

DARCAN: “HEM ÜRETİCİNİN HEM DE SANAYİCİNİN DÜŞÜNÜLMESİNİ GEREKİYOR”

Daha sonra söz alan İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp’e görüşlerini şöyle aktardı: “Çeltik fiyatları konusunda hem üreticinin hem de sanayicinin düşünülmesini gerekiyor. TMO’nun mal alıp almaması önemli değil, arada garanti olabilmesi önemli. Yani siz bunu sağlar ve buradan bu sözü verirseniz zaten piyasada belirli bir fiyat oluşacaktır.”

SEÇKİN ŞİMŞEK: “FİYATLARI NE ÇOK YÜKSELSİN İSTİYORUZ, BUNU TÜKETEN EZİLSİN. NE DE AZ İSTİYORUZ, ÇİFTÇİMİZ EZİLSİN”

Hamzadere Sulama Birliği başkanı Seçkim Şimşek de, toplantıda söz alarak konuşmasında şunları kaydetti: “Direk nasırlı eller ile birlikte hizmet ettik bir sezon geçirdik. Bölgeyi çok iyi tanıyoruz ekilen yerleri çok iyi biliyoruz. Şuanda baktığımızda ekilişlerin %60’ı luna gözüküyor. Verimler çok güzel. Biz fiyatları ne çok yükselsin istiyoruz, bunu tüketen ezilsin. Nede az istiyoruz, çiftçimiz ezilsin.” dedi.

GİRGİN: “ÇELTİK ÜRETİCİSİN VE HERKESİN ORTAK FİKRİ, MAL DEĞERİNİ BULUYOR”

Toplantının ev sahibi ve moderatörü olan İpsala Ticaret Borsa Başkanı İbrahim Girgin gerçekleştirilen toplantıyı şöyle özetledi: “Çeltik üreticisin ve herkesin ortak fikri, mal değerini buluyor. Ticaret yapılacak demek ki de sanayici bu fiyatlarla ürünü alıyor. Yurt dışından bunun getirilmeyeceğini biliyor. TMO’nun elinde ihtiyaç duyulduğu zaman uygulayacağı birçok yol haritası var. Genel Müdür Yardımcımızın da dediği gibi daha hasat çok yeni yüzde 15’lerde. TMO bir şimdilik bir sorun olmadığını düşünüyor. Çeltik hak ettiği fiyatı şuanda yakaladı. Buradaki en büyük korku TMO yanlış bir söylemde bulunursa buradaki fiyatlar yeteri kadar yukarıda gibi bir söylem çıkmasıydı ana temamız. Genel Müdür Yardımcımız, sözün başında daha böyle bir şey olmayacağını söyleyerek bizi rahatlattı.”

“YENİLENMEYEN YENİLECEK”

Girgin, konuşmasının devamında, “Dünya bir köy oldu. Bilgeye ulaşmak artık çok kolay. Ben Türkiye’de bölgemi, dünya standartlarını takip ettiğini sürekli araştırmalarda bulunduğunu, sürekli fuarlara zaten hep birlikte gidiyoruz, yenilikleri takip etmek için bir nebzede olsa bu çiftçi bu üretici, bu sanayici para kazanmalı ki kendini yenilesin. Yenilenmeyen yenilecek diyorum.” diyerek toplantının son konuşması gerçekleştirmek üzere sözü tekrardan TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp’e verdi.

SOYALP: “BİZ LİSANSLI DEPOLAR ÜZERİNDEN ALIM YAPARIZ”

Toplantıda son olarak konuşan Cihan Soyalp, “Belediye başkanımız lisanslı depoculukla ilgili bir müjde verdi. Ben de buna mukabele etmek istiyorum. Edirne TMO Müdürümün burada deposunu doldurduk Allah’a şükür. Biz lisanslı depolar üzerinden alım yaparız. Şuanda yapıyoruz. Türkiye genelinde 300 bin ton lisanslı depo üzerinden bu sene alım yaptık. Çeltikte de lisanslı depoculuk kurulduğu zaman alım garantisi veririz.” dedi.

Soyalp, çeltiğin 2000’li yılların başından bugüne geldiği konumun çok iyi olduğunu da ifade ederek TMO’nun 12 Eylül’de başladıkları emanet alım sistemi ile %30 avans olanaklarını hatırlattı.

Katılımcılar, toplantının ardından Kalpakoğlu Restaurant’ta yemeğe geçti.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ