Genç çiftçi, istiridye mantarı üreticisi oldu

Keşan'a bağlı Barağı Köyü'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında 30 bin lira hibe desteği alan 29 yaşındaki Rüştü Karlıdağ, kurduğu tesisle istiridye mantarı üreticisi oldu.

Genç çiftçi, istiridye mantarı üreticisi oldu

Keşan'a bağlı Barağı Köyü'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında 30 bin lira hibe desteği alan 29 yaşındaki Rüştü Karlıdağ, kurduğu tesisle istiridye mantarı üreticisi oldu.

Medya Keşan
Medya Keşan
18 Ağustos 2017 Cuma 09:32
1711 Okunma
Genç çiftçi, istiridye mantarı üreticisi oldu

HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Halk arasında 'kavak mantarı' olarak bilinen istiridye mantarının üretimi Keşan'da da başladı. Barağı Köyü'nde, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında aldığı 30 bin liralık hibe desteğiyle 130 metrekarelik tesis kuran Rüştü Karlıdağ, üretimi arttırarak tüm Türkiye'ye ürün göndermeyi hedefliyor.

Rüştü Karlıdağ, bölgede ürün çeşitliliğin arttırılması için istiridye mantarı üretmeye karar verdiğini belirterek, "Araştırma yaptık. Öncelikle kültür mantarını düşündüm. Ancak çok fazla işçilik ve zaman gerektiriyor. Bu nedenle istiridye mantarını seçtik. Yapan birinden yardım aldık ve bizde yaptık. Tesisi hazırlamak oldukça zahmetli oldu. 15 ton kompostla mantarhanemizi kurdu. 1 ayda 3.5-4 ton mantar almayı hedefliyoruz. Çevreden olumlu tepkiler alıyoruz." dedi.

5 YILDIZLI OTELLERİN MUTFAĞINDA KULLANILIYOR

İstiridye mantarının mutfaklarda yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Karlıdağ, şunları söyledi: "İstiridye mantarı özellikle 5 yıldızlı otellerin mutfağında yaygın olarak kullanıyor. Ama milletimiz istiridye mantarını daha çok fazla sahiplenebilmiş değil. Ama kültür mantarından 4 kat daha fazla besin değerine sahip. Protein oranı çok yüksek. Her çeşit yemek olabiliyor. Kızartmasını, sotesi yapılabilir, mangalda çok güzel olduğunu söylüyorlar."

FİYATI 6-7 LİRA

Rüştü Karlıdağ, istiridye mantarının yaz aylarında kilosunun 6 ila 7 lira arasında alıcı bulduğunu belirterek, "Yaz olması nedeniyle fiyatı 6-7 lira arasında değişiyor. Yazın ürün daha çabuk bozuluyor. Kış aylarında ise 9 liraya alıcı buluyor. Mantarı Keşan'ın yanı sıra İstanbul, Çanakkale ve Çatalca'ya satıyoruz." diye konuştu. Rüştü Karlıdağ, üretimde bekledikleri hedefi yakaladıklarını ve ileride tesisi büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol