Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, dün düzenlediği basın toplantısı ile son 6 ayda ülke gündemine dair yürüttükleri parlamento çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Saat 15.15’te, parti binasında başlayan toplantıya, Değirmendereli’nin yanı sıra CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, Keşan  Belediye Başkanı aday adayları Mustafa Bezbaş, Şenol Yalı, Ufuk Kanışkan, Alaaddin Öztürk, yönetim kurulu üyeleri, Kadın Kolları Başkanı Ürfet Ürkmez ve çok sayıda partili katıldı.

KOYUNCU: “TÜRKİYE ZOR GÜNLERDEN GEÇİYOR”

Silivri kararlarının insanlara yara açtığını belirten Vedat Koyuncu, “Ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Keşan halkının ne istediğini biliyoruz. Keşan halkı doktor eksikliğinden dert yanıyor. Vatandaşlar hâlâ teslim edilmeyen yoksul TOKİ konutlarını soruyor. Keşan halkı Silivri kararlarının insanlarımızda açtığı yarayı soruyor. İktidarın esiri olan işsizliği sorguluyor. Yoksulluğu ve yolsuzluğu sorguluyor. AKP’li olmamak, onlar gibi düşünmemek suçsa ben suç işliyorum. Şu an bu toplantıda bulunanlar suç işliyor. Keşan halkı suç işliyor. Suç işlemeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Koyuncu’nun açılış konuşmasının ardından söz alan Değirmendereli, geçtiğimiz 6 aylık dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen yasalar, yürüttüğü çalışmalar ve Türkiye gündemi ile bilgi verdi.

“SİLİVRİ TARLALARINDA BULUNAN TOMA’LAR TUNCELİ’DE PKK BAYRAĞINA KARŞI KULANILMALIDIR”

Kemal Değirmendereli, Cumhuriyet Halk Partisi yeni İlçe Başkanı Vedat Koyuncu’ya başarılar dileyerek, partiyi yerel seçimlerde başarıya götüreceğini belirtti ve şunları söyledi: “Bu süreçte de Keşan’a hak ettiğini vermek için özveri gösteren belediye başkanı aday adaylarını da kutluyorum. Kendilerine çıktıkları yolda başarılar diliyorum. Yarın bayram fakat bayramın tadını yaşayamıyoruz. Kara bir pazartesi yaşadık. 62 milletvekili arkadaşımla birlikte Silivri’deydim. O tarihi anı hüzünlü bir şekilde yaşadık. Silivri’de, panzerler ile neyi bekliyorlardı?AKP hükümetinin yüreği yetiyorsa Silivri tarlalarında bulunan TOMA’ları Tunceli’deki PKK bayrağına karşı kullanmalıdır. Şırnak çarşısında kimlik kontrolü yapan teröristlere karşı kullansınlar. Ülkesini seven başta Mustafa Balbay olmak üzere birçok arkadaşımız çok ağır cezalar almıştır. Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görev yapan bir insanın terör örgütünün başı olmakla suçlanması, bunlar çok ironik durumlardır. Madem bu genelkurmay başkanı terör örgütünün başı idi. 2 yıl neden birlikte çalıştınız? Eğer terör örgütü başı ile 2 yıl çalıştıysanız siz de onun kadar sorumlusunuz. Bunları milletin görmediğini mi zannediyorsunuz!

“EKSİKLERİMİZİ TESPİT EDİP, İVEDİLİKLE TELAFİ EDECEĞİZ”

Kemal Değirmendereli, açıklamasında şunları kaydetti: “Artık iktidar yolundaki çalışmalarımız, Türkiye’deki gelişmeler ve önümüzdeki yerel seçim süreci sebebiyle hız kazanmıştır. Bunun için de geçtiğimiz 6 ay ve hatta iki sene boyunca yaptıklarımı paylaşayım ve eksiklerimizi tespit edip, ivedilikle telafi edelim ve sizlerin de benim bu çalışma sürecime bilfiil katkılarınızı istiyorum. 6 aylık değerlendirme toplantısıyla başlayacağımız bu hızlı ve yoğun çalışma takviminde ilçelerimizde köylerimizde kahvelerimizde hep birlikte iç içe bir çalışma planlamaktayım. Sizlerin de bu süreçte desteklerini bekliyor olacağım.” dedi.

ELEKTRİK PİYASASI KANUNU

Değirmendereli, açıklamasının devamında milletvekili olarak TBMM’de ne gibi çalışmalar yürütmekle görevli olduklarını sıraladı ve çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Elektrik Piyasası Kanunu… Halkın zararına elektrik dağıtıcılarının faydasına olan konularda, TRT payının kaldırılması, saatlerin gereksiz yere değiştirilmesinde 80 önerge ile karşı durmuşuz. Hepimize dokunan bu kanunla ilgili olarak birincisi tarımsal sulama konusu. Komisyon çalışmalarından da yakinen takip ettiğim bu konuda geçtiğimiz toplantıda önümüzdeki bahar aylarında alan çalışmalarına başlayacağım, ümit ediyorum ki eşzamanlı olarak Meclisten de  1 mw’lık lisanssız üretim kararı çıkacak ve çiftçilerimizin derdine derman olacak demiştim. Bunu benim önergemle sağladık ve şimdi bölgemizdeki üreticiler kendi elektriklerini üretme imkanına kavuştular. Bu konuda teknik nedenlerden dolayı zamanında arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Şimdi bunun takipçisi olacağım.

PETROL KANUNU

Petrol kanununda 58 önerge verdik. Dağı taşı satan iktidar, ulusal şirketimiz TPAO’nun elindeki ruhsatları yabancı şirketlere düşük, altmış yıl önceki devlet hakkı oranlarıyla pazarlamaktadır. Burada devlet gelirlerinin arttırılması ve milli parklarda petrol aranmasına ilişkin değişiklikler yine sayemizde gerçekleşmiştir.

PATENT YASA TASARISI

Patent yasa tasarısına en aktif dahil olup, değişikliğe sebep olduğumuz yasa olmuştur. Tohum ve hayvan ırklarının patentlenmesi ile ilgili önemli bir mücadele verdim ve burada da üreticilerimizi korumayı başarabildik. Çalışma dönemimizde bölgemizin çiftçisinin sorunlarını her düzeyde ortaya koyduğumuzun en önemli örneklerindendir.

TÜKETİCİ KANUNU

Tüketici kanununda ise halkımızın bankaların ve tekelleşmiş büyük şirketlerin karşısındaki haklarının savunucusu olduk. Banka kredilerinde geri ödemelerin %1-2’ye çekilmesi konusu.  

Sanayi Komisyonu çalışmalarının bir parçası olarak da Brüksel’de AB Parlamentosundaki çalışmalara tek CHP milletvekili olarak katıldım.  Burada AB ve Güney Avrupa ülkeleri ile Türkiye’nin enerji ilişkilerini değerlendirdik.”

BÖLGEYE AİT ÇALIŞMALAR

Değirmendereli, Edirne ve ilçelerine ilişkin yürüttüğü faaliyetler hakkında da şunları söyledi: “Yasama faaliyetlerine Edirne’mize özel konuları katmaya çalışmakla beraber yine Trakya ve Edirne’de de geçen 6 ayda faaliyetler yürüttüm.

Edirne’nin vakıf gelirlerinin arttırılması yönündeki uyarımıza Sayın Vali hassasiyet gösterip ilgili makamlarla paylaşmış. Önümüzdeki yıllarda Edirne’deki vakıf eserlerinin restorasyonu için bütçenin arttırılmasına yönelik çalışmalar olmasına sebep olduk.

Edirne sanayi esnafının yurtdışından gelen araçlara servis verebilme imkanları üzerinde Gümrük Bakanlığı yetkilileriyle konuyu olgunlaştırdık.

MİS SABUNU

Mis meyve sabunları konusunda mütevazılık da etmeden paylaşacağım; “hallederiz”lere  bırakmadan, soru önergeleriyle geçiştirmeden, yerinde komisyonda hatta örnekleriyle EDESOB ve ETSO’dan bizzat aldığım önemli bilgileri de sunarak komisyonda değişikliği yaptırdım.

MERALAR

27 Mart 2012’deki tüm muhtarlarımıza yazdığım mektupta meralara sahip çıkmamız gerektiği hususunu paylaşmış, uyarılarda bulunmuştum. Muhtarlımızın çoğundan da olumlu geribildirimler aldık. Ancak görüyoruz ki Torba Kanunla da bu konunun ne kadar planlı yürütüldüğü ve daha da çok ilgi gerektirdiği ortaya çıkmıştır. Şimdi Meralar tam da dediğimiz gibi imara açılıp büyük şirketlere pazar alanı olarak sunulacaktır. Bu konuyu köylerimizde tekrar tekrar dile getirip konuya duyarlılığı hep birlikte ayakta tutmalıyız. Hedef şirketler grubunun başkanı ile Tarım Bakanının sosyal medyada yayınlanan konuşmaları oldukça iç karartıcıdır. Hayvancılıkla ilgili olarak soru önergeleri ve Bakanlık yetkilileri nezdindeki şahsi girişimlerimizle çok önemli yol kat ettiğimiz küçükbaş üretiminin arttırılması ve organize hayvancılık projeleri başlatacağız. Ve en önemlisi geçtiğimiz altı aylık toplantıda söz verdiğim gibi Çobanlık kanun teklifini Meclise sundum. Çok ilgi gördüğünü söyleyebilirim. Sonuna kadar takipçisi olacağım bir konu bu. Keşan Saros Yayla Köyü Balıkçı Barınağının yarattığı çevre sorunlarını da takip etmeye devam ediyorum. Uzunköprü Belediye Başkanı ile katıldığımız Çorlu’da Ergene Kirliliğine dikkat çeken sivil toplum örgütlerinin düzenlediği mitingde Ergene konusunu takip ettiğimizi paylaştık.

Trakya’mızın sorunlarına neden olan unsurlar üzerinde bilgilenme, inisiyatif alma ve toplanmaya olanak veren bu toplantıya Çorlu ve Çerkezköy OSB’den yaklaşık 700 işadamının katıldığı bir organizasyona imza attık. Genel Başkanımız, ekonomi ve Türkiye ile ilgili önemli bilgileri ve partimizin vizyonunu,  gelecekte işadamlarımızla ilişkilerini nasıl şekillendireceği konusunda önemli hususları paylaştı. Bu toplantının Trakya’mız iş dünyasında önemli farkındalık yarattığını görüyoruz.”

“AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ YERİNE SİSTEMATİK GÜÇLÜ BİR SEÇİM SİTEMİ İZLİYORUZ”

Yerelde parti içi gelişmelere de değinen Kemal Değirmendereli, şunları söyledi: “Yeni bir seçim sürecine giriyoruz. Ahbap çavuş ilişkisi yerine sistematik güçlü bir seçim sistemi izliyoruz. Eskiler yeniliklere hep direnir. Bir süreçtir ancak zamanla yeni sistem daha güçlü ortaya çıkar ve işler. Temel olarak örgütün ve kamuoyunun tercihleri ortaya koyulacaktır. Yani sinyali örgüt ve kamuoyu verecek, o dinamiklerle hak eden yerini alacaktır.”

ERKAN’DAN DEĞİRMENDERELİ’YE SİTEM

Daha sonra toplantıda bulunan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, Değirmendereli’ye neden sık sık Keşan’a gelip fakir fukaranın halini hatırını sormadığını sordu  ve ayrıca daha önce sorduğu sorularının cevabını alamadığını dile getirdi.

Bunun üzerine Kemal Değirmendereli, şunları söyledi: “Öncelikle Konfederasyona seçildiğin için çok sevindim. Ayrıca söylediklerini dikkate alıp, gerekli çalışmaları yapacağım. TBMM’de  soru önergesi verdim. Tabiî ki sorunlar ile ilgileniyoruz. Fakat sizin konfederasyona seçilmeniz nedeniyle Ankara’ya ziyaretlerinizin fazlalaşması nedeniyle daha iyi takip edeceğiz. Daha iyi iletişime geçip gerekli çalışmaları yürüteceğiz.