Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meslek Komitesi Başkanı Göksel Aktaş, dün yaptığı açıklamada, araç muayene gecikme cezalarının indirimli ödenmesini sağlayan düzenlemenin 30 Haziran 2015 tarihinde sona ereceğini ifade ederek, 2. el araç alacakların, internet yerine galericileri tercih etmesi gerektiğini bildirdi.

Araç muayene gecikme cezalarının indirimli ödenmesini sağlayan düzenlemeyle ilgili bilgi aktaran Aktaş,  “Bu haktan yararlanma süresi 30 Haziran 2015 tarihinde sona erecek. 5 ayda 412 bin araç sahibinin yararlandığı gecikme cezası indirimiyle, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi 30 Haziran’a kadar araç muayenesini yaptırdığı takdirde 100 TL yerine 18 TL, 10 yıldır muayeneye gelmeyen traktör sahibi ise 510 TL yerine 62 TL ceza ödeme fırsatı yakalıyor.” dedi.

İNDİRİM, ARAÇ SAHİPLERİNCE OLUMLU KARŞILANDI

Göksel Aktaş, araç muayene gecikme cezasına getirilen indirim fırsatının, araç sahipleri tarafından olumlu karşılandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “30 Kasım-30 Nisan arasında Türkiye genelinde 1,6 milyon araç sahibinin bu fırsattan yararlanarak gecikme borçlarını indirimli olarak ödediği açıklandı. Buna rağmen hala bu fırsattan yararlanabilecek çok sayıda motosiklet ve traktör sahibi var. Gecikme cezası indiriminden, 11 Eylül 2014 tarihinden önce araçlarını muayeneye getirmemiş, her cins araç sahibi hiçbir ek işleme gerek duymadan yararlanabiliyor. Araç sahipleri, araç muayene hizmeti için randevu ve her türlü bilgiyi www.tuvturk.com.tr web sitesinden veya 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden alabiliyor. Araç muayenesi 1 yıl gecikmiş bir otomobil 100 TL civarında bir gecikme yerine 18 TL ödeyerek, 82 TL’lik indirimden yararlanıyor. Bu indirim rakamı otobüs için 109 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 400 TL yerine 50 TL, Kamyon 535 TL yerine 68 TL, Traktör ve motosiklet 203 yerine sadece 25 TL ödüyor. 10 yıl gecikmiş bir minibüs 991 TL yerine 120 TL, otobüs/kamyon ise 1.340 TL yerine 169 TL ödüyor. 10 yıldır muayene yaptırmamış bir traktör veya motosiklet 510 TL yerine 62 TL ödeyerek, 450 TL civarında bir indirimden yararlanıyor. Bu rakamlar, her araç için gecikme ayına göre farklılık gösterebilir.”

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLARIN, GALERİCİLERİ TERCİH ETMELERİNİ ÖNERİYORUZ

İnternet üzerinden 2. el araç satın alacakları da uyaran Aktaş, “İnternetten yapılan satışlarda, bazı kötü niyetli satıcılar, araç satın alacakları kandırabiliyor. Bu kişilerin internette yazdığı özellikler ile aracın gerçek özellikleri tutmuyor. Bu nedenle ikinci el araç alacakların, galericileri tercih etmelerini öneriyoruz. Özellikle son zamanlarda internet aracılığı ile alınan araçlarda sıkıntılar yaşanıyor. Araçta 2 parça boya olduğu söyleniyor, ancak kilometrelerce yol kat edildikten sonra, araçta parça değişikliği yapıldığı tespit ediliyor. Daha sonra satan kişi ‘Ben böyle aldım’ diyebiliyor. Biz galericilerin yeri yurdu belli. Ayrıca, araç alım-satımlarında noterde yapılan işlemlerde vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor. Noter satışı yapılırken, imzalar atılıyor. Daha sonra sorunlar yaşanabiliyor. Bu yüzden, araç alım-satımlarında noterde paranın tamamının alınması gerekiyor. Vatandaş galericilerden araç aldığında karşısında muhatap buluyor.”  şeklinde konuştu.