Yaşanan darbe girişimiyle ilgili Keşan’da verilen ortak tepkiyi değerlendiren Erdoğan Gümülcineli, şunları söyledi: Ülkemizde yaşanan darbe girişimi karşısında tüm ulusumuzun, tüm siyasi partilerin, cumhuriyete karşı, demokrasiye karşı yapılan bu saldırıya gösterdiği ortak duruş ile ülkemizde demokrasinin ne kadar önde olduğu gözükmüştür. Bu anlamda bizde Keşan’ımızda Kaymakamımızın düzenlediği tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, oda ve derneklerle yaptığımız toplantıda yapılan hain saldırıya karşı ilçemizde de hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan gönül birliği içinde ortak tavrımızı ortaya koyduk. Bu da hem Türkiye’mizin hem Keşan’ımızın ayrı bir özelliğidir. Eğer ülke söz konusu ise, demokrasinin kesilmesi girişimi söz konusu ise öncelikle ülkemizdeki demokrasinin ve ülkenin çıkarlarını her zaman tuttuğumuz gibi bundan sonrada bu tür saldırılara karşı hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan bu duruşumuzu göstermeye devam edeceğiz.”

İSTİSMAR EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM

CHP Genel merkezinin darbenin ilk yapılmaya çalışıldığı geceden itibaren kararlı bir duruş ortaya koyduğunu ifade eden Gümülcineli, “Hatta CHP milletvekilleri girişimin başladığı saatlerde parlamentoya gidip meclisin kapısını açtırıp meclisin ışıklarını yaktırmışlardır. Bu da iyi bir davranıştır. Ülke söz konusu ise CHP üzerine düşen görevi tüm ülke genelinde yapmaya devam edecektir. Ayrıca 24 Temmuz Pazar günü İstanbul’da yapılan Cumhuriyet ve Demokrasi mitingine tüm yurttaşlarımızı davet edip demokrasiye yapılan saldırıya ortak bir tepki konulmuştur. İlgi ciddi anlamda büyüktü. 100 binler taksim meydanında bulunup hiçbir sıkıntıya sebep vermeden darbecilere karşı ortak tepkisini ortaya koymuştur. Gerek genel de gerek yerelde bu ortak tepkiyi ortaya koyarken, bu darbecilere karşı ortak düşünceyi, ortak eylemi ortaya koyarken bunun daha fazlada istismar edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bir siyasi çıkar anlamında düşünülmemesi o doğrultuda çalışma ve hareket içinde bulunulmaması bu düşüncenin anlamını ortadan kaldırılmadan ülkemize karşı girişilen darbenin ortak bir anlayış içinde hiçbir siyasi beklenti içinde olmadan ülkemizin çıkarlarını ön planda tutarak bu darbeye karşı çalışmalarımızı ortak eylemlerimizi sürdürmemiz gerekiyor.”

EKONOMİNİN TAM ANLAMDA NORMAL DÖNDÜĞÜNÜ SÖYLEYEMEYİZ

Basın mensuplarının,“Darbe girişiminin üzerinden 11 gün geçtikten sonra hayat normale döndü mü? Ekonomik olarak durumumuz nasıl?” sorusunu cevaplayan Erdoğan Gümülcineli, “Ticari ekonomik anlamda çok normale döndüğünü söyleyemeyiz. Hem kendimiz de ticaretle uğraşıyoruz. Hem piyasadaki esnaf arkadaşlarımızın hem de Saros sahil bölgelerindeki sıkıntıları görüyoruz. Her yer boşaldı bütün esnafımız sıkıntı içerisinde bu yüzden ekonominin tam anlamda normal döndüğünü söyleyemeyiz. Ama yapılan bu darbe girişimi ufak bir şey değil muhakkak ki ülkemiz nasıl ki tüm siyasi partilerin ülkenin çıkarları söz konusu olduğunda hiçbir çıkar gözetmeksizin ortak bir duruş sergilemişse ekonominin toparlanması anlamında bu ortak duruş muhakkak sergilenecektir. Bundan da piyasaların olumlu yönde etkileneceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

DEMOKRASİLERDE UZLAŞMA ÖNEMLİDİR

Son olarak, CHP Genel Başkanının Cumhurbaşkanlığından gelen davet üzerine saray’a gitmesi ile ilgili parti tabanından tepkiler aldıklarını belirten Gümülcineli, “Olağanüstü hal sebebiyle gerçekleştirilen bu görüşme ülke menfaati doğrultusundadır ve Genel Başkanımız 1 Haziran 2015 tarihinde sarayla ilgili yapmış olduğu açıklamasında, ‘Olağanüstü bir durum yoksa davetine icabet etmeyiz’ demiştir. Demokrasilerde uzlaşma önemlidir. Genel merkezimiz tarafından yapılan açıklamalarda da gerçekleştirilen görüşme sonrası ülkenin refahı ve huzuru için bundan sonraki süreçte siyasetin normalleşmesi adına olumlu olduğu, aynı zamanda sürece ilişkin atılacak adımları kolaylaştırıcı olduğu yönündedir.” diye konuştu.