Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı açıklamada, Kurban Bayramında küçükbaş hayvana olan talebi değerlendirdi.

Genel olarak Kurban Bayramı süresince küçükbaş hayvan satışının Keşan’da iyi geçtiğini söyleyen Günday, “En büyük yaşanan sorun, Et ve Süt Kurumu’nun vermiş olduğu kurban fiyatının düşük oluşuydu. Kilo alım fiyatı olarak 10,5 TL düşük bir fiyattı. Fiyat biraz daha dengele olsaydı satılmayan hayvanı olanlar da mağduriyet yaşamayacaktı. Genel itibariyle kurban fiyatları bu sene iyi durumdaydı. Gözlemlediğimiz üzere büyükbaşa olan talep daha fazlaydı. Her geçen sene görüyoruz ki küçükbaş hayvan kesenler, fikir değiştirip büyükbaşa yöneliyor. Bunun sebebinin büyük kısmı da yıllardan beri toplumda olan küçükbaşta yağ oranının fazla olduğu görüşü. Fakat küçükbaş yağsız olursa lezzetsiz olur. Küçükbaşın lezzetinin baş faktörü yağlı olmasıdır. Bundan 3-4 sene önceye kadar kurban bayramında büyükbaş hayvan satımı küçükbaş hayvanın üzerine hiç çıkmamıştı. Büyükbaş hayvan hep küçükbaştan az satın alınıyordu. Fakat son 2 senedir ufak bir farkla da olsa daha fazla satın alınmaya başlandı. Her geçen gün küçükbaştaki talep azalıyor.” dedi.

%80’İNİN KURBAN ÖZELLİĞİNİ TAŞIMADIĞINI GÖRDÜM

Kurban Bayramı sırasında kesilen büyükbaş hayvanların birçoğunun kurban özelliği taşımadığına dikkat çeken Günday, “Büyükbaşta pay olarak girilen kurbanlarda kendim takip ettim, bunların %80’inin kurban özelliğini taşımadığını gördüm. Halk diline göre söylersek yaş olarak baktığımızda kapak açmamış dana kurban olmaz. Yani 2 yaşını doldurmuş olması gerekir. Fakat birçoğu değildi. Vatandaş tam bilgi sahibi olmadan danadan hisseye giriyor. 20 veya 30 kilo et alacak şekilde danadan pay alıyor.  Fakat girdiği hisseden kesilen hayvandan tam olarak beklenen et miktarı çıkmadığında eksik kalan miktar aldığı kişi tarafından elinde kalan daha küçük yaşı doldurulmamış hayvanlar da kesilerek oradan tamamlanıyor.” şeklinde konuştu.

BU GİBİ DURUMLARDAN İNSANLAR ZARAR GÖRÜYOR

Günday, şöyle devam etti: “Kurban bayramı sırasında aldığımız duyumlara göre bir fırıncı Yenimuhacir’e giden yol kenarında bulunan meraya hamur artıklarını atmış. Bu bölgede de hayvanlar gelişi güzel geziyor ve otluyor. Sürünün çobanı da bunu geç fark ettiği için bu hamurları tüketen 35 kadar hayvan telef oldu. Bu kişinin götürüp bu atıkları başka bir yerde imha etmesi yahut bunları çöpe dökmesi gerekir. Gelişi güzel şekilde atılması hiç hoş bir olay değil. Bu gibi durumlardan insanlar zarar görüyor.”

KEÇİYE OLAN TALEBİN İYİ OLMASI BİZİ MEMNUN ETTİ

Birlik olarak bu sene Burma türü keçiye talebin yoğun olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Şenol Günday, son olarak şunları söyledi: “Neredeyse Burma türü keçilerin hepsi satıldı. Keçi, koyuna oranla daha az tercih ediliyor. Keçinin en büyük satış pazarı kurban bayramı sırasında oluşuyor. Bu sebeple de bu sene keçiye olan talebin iyi olması bizi memnun etti.  Ayrıca keçinin diğer bir tüketiminin fazla olduğu dönem oğlak sezonudur. Fakat bu sezon 1 ay süresince devam ediyor. Normal süreçte oğlak o dönemde 3 ay boyunca bulunur. Ama 1 ay süre bittikten sonra kasaplarda ve satış yapan yerlerde oğlak eti bulmak imkansızlaşıyor. Sezonu bitti deniliyor. Oysaki sezon başladıktan itibaren 3 ay süresince oğlak bulmak mümkündür.”