GÜNEKAB’ın (Güney Edirne Katı Birliği) Olağan Meclis Toplantısı dün yapıldı.

Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya, Keşan Belediye Başkanı ve GÜNEKAB Başkanı Mehmet Özcan başkanlık etti. Toplantıyı açan Özcan, toplantıya katılmayan üyelerin izinli sayılmalarını önerdi ve bu öneri oybirliği ile kabul gördü.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

GÜNEKAB Meclisi daha sonra gündem maddelerini ele aldı. Meclis ilk olarak, Birlik tüzük değişikliğini görüştü. Madde hakkında bilgi veren Özcan, “Birliği kurarken 3 ilçe belediyesi, 11 belde belediyesi vardı. Kapanan belediyeler oldu ve sayımız 7’ye düştü. Bu sebeple üyelerimizle ilgili tüzük değişikliğine gidilmesi gerekiyor.” dedi.

Madde hakkında bilgi veren ve tüzük değişikliğini açıklayan GÜNEKAB Müdürü Feyzi Engin, Çamlıca, Mecidiye, Paşayiğit, Hacı, İbriktepe, Kocahıdır ve Sultan belediyelerinin kapanması nedeniyle, tüzükteki kurucu üyelerin, birlik üyeleri olarak değiştirilmesi gerektiğini anlattı ve kapanan beldelerden sonra üyeleri; Keşan Belediyesi, Enez Belediyesi, İpsala Belediyesi, Beyendik Belediyesi,  Yenimuhacir Belediyesi, Yenikarpuzlu Belediyesi, Esetçe Belediyesi olarak açıkladı.

Madde, oybirliği ile kabul edildi.

ARA İSTASYONLAR KURULACAK                

Daha sonra, Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne uzak olan Birlik üyesi bazı belediyelerin katı atıklarının aktarımı için ara istasyon kurulması konusu görüşüldü. Madde hakkında bilgiler veren ve Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne uzak yerler olduğunu, bu nedenle ara depolama istasyonları kurulmasının zorunluluk olduğunu aktaran Özcan, “Özellikle Enez ve İpsala’nın bir bölümü tesise biraz uzak. İleride birlik faaliyete geçtiğinde kırsal kesim ve mücavir alanların da katı atıkları bu tesise gelmek zorunda. Küçük çöp kamyonlarının örneğin Enez’de dolduktan sonra Keşan’a gelip geri dönmesi maliyetli bir işlem. Bu konuda İl Çevre Müdürlüğü’yle görüştük ve ara istasyonlar kurulması gerektiği bize iletildi. İstasyonların yerleri gerekli kriterler neyse ona göre belirlenecek ama ara istasyon kurulması kararını almamız gerekiyor. Ara istasyonların belirleme işini oluşturacağımız bir heyetle yapacağız. Proje faaliyete geçtiğinde de ara istasyonlarda biriken katı atıklar belirli periyotlarla Paşayiğit’e aktarılacak. Bir nevi toplu taşımacılık yapılacak. İleride köyler de bu sistemin içine girmek zorunda. Yani İl Özel İdaresi bu işe bir şekilde ortak olmak mecburiyetinde. Köy muhtarlığı şeklinde üye olunması pek mümkün değil. O zaman Valilik, İl Özel İdare kanalıyla tek veya çoklu ortak olarak işe katılmalı. ” şeklinde konuştu.

“YENİ VALİ BU KONUDA DENEYİMLİ”

Bu sırada söz alan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi yetkilileri de, yeni Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Giresun Valiliği döneminde bu tesisler ve köylerin birliğe üye olması konusuna çok hakim olduğunu anlattı.  Bu söz üzerine yeniden konuşan Özcan da, Vali Şahin’e yaptığı ziyaretinde bu özelliğini öğrendiğini belirtti ve yeni Valinin GÜNEKAB için şans olduğunu aktardı.

Oylamaya sunulan madde oybirliğiyle kabul edildi. Toplantıyı kapatan Mehmet Özcan, alınan kararların bölgeye hayırlı olmasını diledi ve verdikleri katkılar nedeniyle üyelere teşekkür etti. Birlik üyeleri daha sonra Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne Keşan Belediyesi tarafından tahsis edilen araçla geçti ve burada yüklenici firma yetkililerinden projenin detayları hakkında bilgi alarak tesisi gezdi.