GİZEM GÖRÜR

Üreticinin yine umduğunu bulamadığını belirten Özkan “Geçtiğimiz gün % 40 yağ oranlı ayçiçeği için 1.720 TL/ton olarak fiyat açıklandı. Çok düşük bir fiyat artışı söz konusu. Geçmiş dönemlerde üreticinin girdiği maliyetlerine bakarsanız bu fiyat artışı üreticiyi memnun eden fiyatlar değil. Çok kötü bir fiyat değil ama üreticinin arzu ettiği fiyat da değil. Çünkü üretici 2.000 TL/ton gibi bir rakam bekliyordu. Bu açıklanan rakamların üreticinin beklentisini karşılamadığı görülüyor.” dedi.

MAALESEF BÜTÜN KALEMLER SIKINTIYA DÜŞMÜŞ, DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR

İktidar partisinin uyguladığı yanlış tarım politikaları neticesinde üreticimizin zor durumda kaldığını kaydeden Özkan, “Maalesef bütün kalemler sıkıntıya düşmüş, düşürülmüştür. Şimdi ayçiçeği hasadı olduğu için ayçiçeğini konuşuyoruz. İthalat silahıyla üreticimiz sıkıntıya düşürüldü. Hem buğdayda, şimdi de ayçiçeğinde, diğer ürünlerin hepsinde üretici ithalat silahıyla tehdit edilmiş ve fiyatların gerçek rakamlara ulaşması engellenmiştir. Yurt dışından ithal edilecek ayçiçeği için gözetim fiyatları geçen yıl 800 dolar olarak açıklanmıştı. Şu anda bu rakamlar 570 dolar olarak açıklandı. 570 olduğundan dolayı piyasalarda fiyatın düşmesine bir etken oldu. Yine eski rakamlar açıklanmış olsaydı çiftçinin umduğu fiyatlara ulaşabilme imkânı vardı. Üretici her konuda mağdur. Üreticinin masraflarıyla fiyat artışını karşılaştırırsanızciddi bir fark söz konusu. Üretici üretmesin mi? Maksat ney?”

BU YIL SÖZLEŞMELİ EKİMLERLE İLGİLİ BİR FİYAT AÇIKLAMASI YOK

Geçen yıl ayçiçeği primlerinin 40 kuruş olarak açıklandığını hatırlatarak devam eden Hakan Özkan, şunları söyledi: “Hala daha ayçiçeği primlerinde bir artış gerçekleşmedi. Girdi maliyetleri bu kadar yüksekken primler hala 40 kuruş. Diğer önemli bir sıkıntı da biliyorsunuz geçtiğimiz yıl Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada sözleşmeli ekimlere 6 kuruş prim vereceğini söyledi. Sözleşmeli ekim yapan üreticilere 6 kuruş prim verildi. Bu da üreticimize bir nebzede olsa katkı oldu. Fakat bu yıl sözleşmeli ekimlerle ilgili bir fiyat açıklaması yok. Üreticimiz ne olacağını bilmeden beklemede. Bunun da bir an önce açıklanması lazım. Gübre ve mazot destekleri açıklandı. İktidar partisi mazotun yarısını üreticiye vereceğini söyledi. Yaptığımız hesaplarla bunun böyle olmadığını görüyoruz. Fiyatlar yurt dışındaki fiyatlarla kıyaslanıyor. Tamam, kıyaslayalım ama oran olarak da bakalım, yurt dışındaki üreticiye ne kadar destek verilmiş, mazotu ne kadara kullanıyor. Orada ki üreticinin maliyetleri ile bizim üreticimizin maliyetleri arasında uçurum var. Şu anda çiftçimiz çok büyük sıkıntı içerisinde.”

ÜRETİCİLER HALA DİRENİYOR

Özkan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bölgemizde de sıkıntılar devam ediyor. Çok güzel yağışlar düşmesine rağmen havaların çok sıcak olması ayçiçeği rekoltesinin beklenen oranda olmadığını görmekteyiz. Üreticimiz zaten ayakta zor duruyor. Üreticiler hala direniyor. Biz, ayçiçeği ekmek zorundayız. Bizim yağ ihtiyacımız var ve maalesef yağ ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yaklaşık 4’te 1’i Edirne’de üretiliyor. Ayçiçeğinin daha fazla desteklenmesi lazım. Türkiye kullandığı yağ kadar ithalat yapmak zorunda. Halbuki üretici desteklense bu açık daha fazla kapatılır. Desteklenmediği için üretimden bir kaçış var.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ