Tanju Şapçı, hava kirliliği nedeniyle kanser ve

akciğer hastalıklarının 100 misli arttığına dikkat çekti

“Halkımız göz göre göre zehirleniyor”

 

 ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanju Şapçı, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Keşan’a doğalgaz gelmesi için açılan banka hesabının ilgi görmemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şapçı, ayrıca hava kirliliğine bağlı olarak bölgemizde artış gösterdiği ileri sürülen kanser ve akciğer hastalıklarına dikkat çekerek, kirliliğin sulu sistem baca filtreleriyle en az %70 oranında azalabileceğini söyledi.

KEŞAN’DA KANSER VE AKCİĞER HASTALIKLARI TAM 100 MİSLİ ARTTI

Açıklamasına, Vali Hasan Duruer’in Keşan’daki hava kirliliği ile ilgili konuşmasına değinerek başlayan Şapçı, “Valimiz hava kirliliğinden Keşan halkının rahatsız olmadığını söylemiş. Kendileri de bilirler ki son 10 yılda Keşan’da kanser hastalıkları, akciğer hastalıkları en az 100 misli artmıştır. Şu anda Trakya’nın en büyük onkoloji servisi Edirne’de bulunmaktadır ve halkımızın çoğunu hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardan kaybediyoruz. Sayın valimizin bunun farkında olması lazım. Halkımız para yatırarak Keşan’a doğalgaz gelmeyeceğinin bilincinde olduğu için bu parayı yatırmadı. Yoksa Keşan halkı doğalgaz geleceğine inansaydı herkes yatırırdı. Çünkü akşamları kapımızı açamıyoruz. Burada devlete olan güvensizlikten dolayı bu parayı yatırsak dahi doğalgazın gelmeyeceğini bildiğimizden dolayı böyle bir sonuç gelişti. Bankaya sadece 32 kişinin para yatırması bunu gösteriyor.” dedi.

HAVA KRİLİLİĞİNİ ÖNLEMEK DEVLETİN BİRİNCİ GÖREVİ

İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğini kaydeden Tanju Şapçı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hava kirliliğini önlemek devletin birinci görevlerindendir. Belediye ile el ele vererek bunu başarmalılar. Keşan’daki hava kirliliğini %70 azaltmak, binalara yapılacak olan 3 bin TL’lik bir yatırım ile gerçekleştirilebilir. Sulu baca filtre sistemini görüşeceğiz. Bu sistem ile hava kirliliğinin azalacağına inanıyorum. Daha önceleri konuyla ilgili kömür üreticisi arkadaşlarımız ile görüştük. Bu maliyetin yarısını kendileri karşılayıp, geri kalan kısmını da kömür bağlantısı yaptıkları apartmanlara vade yapmak kaydıyla karşılayabileceklerini söylemişlerdi. Bunun için belediyenin zorlayıcı tavır alması gerekiyor. Apartmanlar denetlenerek uygun olmayan kazan daireleri mühürlenebilir. Ama Keşan Belediyesi siyasi bir yapıya sahip olduğu için maalesef bunlar yapılmıyor. Göz göre göre halkımız zehirleniyor.”