Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün yaptığı açıklamada, Uzunköprü’de gerçekleştirilen oda ve borsaların müşterek toplantısında “Yaratıcı Zihinler Atölyesi Projesi” TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) rapor sunduklarını söyledi.

TIR PARKI 4 AY SONRA FAALİYETE GEÇECEK

1 Mart 2015 Pazar günü Edirne’de Kapıkule TIR Parkı’nın temel atma törenine katıldıklarını belirten Helvacıoğlu, “Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ve Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımız da törene katıldı. Edirne’de TIR parkının temeli atıldı. TIR parkı, yılda 480 bin TIR’ın geçtiği Türkiye’nin en büyük, dünyanın 2. büyük gümrük kapısında TIR Parkı’nın yapılmasının bir anlamı var. Edirne TIR kuyruklarıyla anılıyordu. Artık bundan sonra TIR parkının olması, kuyrukların bitmesi anlamına gelecek. Yurt dışına giden TIR’lar numara alarak, sırayla işleme girecek. Teknolojik anlamda da çok önemli bir altyapı oluşacak. 4 ay sonra TIR parkı faaliyete geçecek. TIR parkı Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yap işlet devret modeliyle yapılıyor. Bu yüzden bizler de bu konunun içerisindeyiz. TIR parkının gelirinden ve gümrük kapılarında oluşan gelirden pay ile Selimiye Vakfı kuruldu. Edirne’deki eserlerin bakım ve onarımı açısından önemli bir gelişme.” dedi.

YARATICI BEYİNLER PROJESİNİ SUNDUK

Helvacıoğlu, TIR Parkı’nın temel atma töreninin ardından Uzunköprü’ye gelerek Edirne ili 7 oda ve borsanın müşterek toplantısını yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu toplantıya Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Vali Dursun Ali Şahin ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Bizler Hamzadere Bölgesi olarak İbrahim Girgin ve Yusuf Yörük ve Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri olarak toplantıda bulunduk. Toplantıda Rifat Başkan’ın ve Bakanımızın nezdinde bölgenin sorunlarını 3 oda başkanı bölgenin sorunlarını gündeme getirdi. Yaratıcı Zihinler Projesi’ni TOBB’a sunduk. Keşan’da proje Edirne’nin 2-3 katı olacak. Milli Eğitim ile ortak bir çalışma yaptık. Proje Keşan Dr. Rıfat Osman Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin boşalttığı binada uygulanacak. Tarım ve Hayvancılık Meslek Lisesi’nin bölgeye kazandırılmasıyla ilgili gelişmeler var. Okulun yapılacağı arsa Adalet Bakanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na geçti.”

Toplantıda KTSO, KTB(Keşan Ticaret Borsası) ve İTB (İpsala Ticaret Borsası) yönetim kurulu başkanlarının sunduğu raporları okuyan Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

PİRİNÇTE KDV ORANININ %1’E İNDİRİLMESİ

“Pirinçte KDV oranının emsallerindeki gibi %8’den %1’e düşürülmesinde emeği geçen başta Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na ve bu konunun takipçisi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na kamuoyu ve üreticilerimiz adına teşekkür ederiz.

TARIM İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Trakya’da en önemli yatırım kararı olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Keşan-Uzunköprü arasında kurulması çalışmalarını yakından takip ederek desteklerini esirgemeyen Sayın Sağlık Bakanımıza, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Sayın Edirne Valimize ve emeği geçen herkese iş camiası olarak müteşekkiriz.

BÖLGEYE DOĞALGAZ GETİRME ÇALIŞMALARI

Keşan, Uzunköprü ve İpsala ilçelerine, doğalgaz getirilmesi çalışmalarında; zorunlu abone sayısının %60’dan %15’e indirilmesi ve bu sayede abone sayılarının üç ilçede de tamamlanması memnuniyet vericidir. Bu konuda bu güne kadar, başta Sayın Sağlık Bakanımız ve Sayın Valimiz önderliğinde emek veren tüm büyüklerimizin bundan sonra da bölgemizin doğalgaza kavuşturulması konusunda hızlı takip ve desteklerini bekliyoruz.

UMEM BECERİ’10 PROJESİ

İşsizliğin çözümünün mesleki kurslar ve eğitimler olduğunun bilinciyle bölgemizde İŞKUR, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı işbirliğiyle mesleki ve girişimcilik üzerine kurslar düzenliyoruz. Kalkınmanın ve istihdamın yolu girişimcilik ve mesleki eğitimlerden geçtiğinin bilincindeyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin önemli projelerinden biri olan UMEMBeceri’10 Projesine odalar olarak bölgemizde de sahip çıkıyoruz.

TEPAV ÇALIŞMALARI

2014 yılının ikinci yarısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın talimatıyla çok önemli bir projeye imza attık. Keşan, Enez, İpsala, Meriç ve Uzunköprü’yü kapsayan ve ülkemize örnek olan ekonomik kalkınma projemizi TEPAV ile gerçekleştirdik. Mart ayının sonunda sonuç raporunun çıkacağı bu çalışma bölgemizin geleceğini planlama açısından son derece önemli olduğunu sizler ile paylaşmak istiyoruz. Bölgemizin geleceğinin tasarlanması diğer bir değişle bölgemizin MR’ının çekilmesi kalkınmamızın yol haritası olacaktır. Bu kalkınma reçetesini uyguladığımızda inanıyoruz ki; bölgemizin hızla zenginleşmesine şahit olacağız. Sayın Sağlık Bakanımızın da bilgileri doğrultusunda yapmış olduğumuz bu çalışmanın sonuçlarını önümüzdeki dönemde almaya başlayacağız. Biz bölge oda ve borsaları olarak, birlik ve beraberlik içinde yapmış olduğumuz bu proje ile geleceğimize en güzel mirası bırakıyoruz.  Bu çalışmalar süresince başta TEPAV ailesinden Güven Sak, Necdet Budak ve çalışma grubuna Sayın Rifat Başkanımızın huzurunda teşekkürlerimizi sunuyoruz.    

HAMZADERE BARAJI’NIN TAMAMLANMASI ÇALIŞMALARI

350 bin dönüm araziyi sulayacak İpsala, Keşan, Enez başta olmak üzere, bölgemiz ile birlikte ülkemize de büyük bir tarım getirisi kazandıracak Hamzadere Barajı bir an önce tamamlanmalıdır. Bölgenin en büyük zenginliği tarım ve su, Hamzadere Barajı’nın bitirilmesi ile birlikte, sulu tarım yapılabilecek arazilerde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, ürün çeşitliliği ve hangi ürünlerin bölgeye uyumlu olduğu konusunda yapılacak analiz çalışmaları bölge çiftçisine yol haritası olacaktır. Barajın tamamlanma çalışmalarının hızlandırılması konusunda başta Bakanımız olmak üzere siz değerli büyüklerimizin desteklerini önemle rica ediyoruz.

1/25 BİNLİK PLANLARIN OLUŞTURULMASI

Saros Körfezi’nin kaderini değiştirecek olan 1/25 Binlik planların yapılması konusunda, Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na büyük görevler düşüyor.  Edindiğimiz bilgiler çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışması olan doğal sit alanlarının tespiti çalışmalarının 2015 yılının sonunda tamamlanacağı bilgisini aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sonra Turizm Bakanlığı’na geçmesi gereken Saros 1/25 Binlik Planlarının yürütülmesi ve bir an önce sonuçlanması sürecini yakından takip etmek için Sayın Valimizin önderliğinde bir Ankara ziyareti yapmak istiyoruz. Bu aşamada Sayın Sağlık Bakanımızın ilgili iki Bakanlık ile bizleri bir araya getirmesiyle bu önemli konunun hızlı bir şekilde çözülebileceğini düşünüyoruz.  

KEŞAN – ERİKLİ YOLU ÜZERİ ASKERİ HAVA ALANININ DURUMU

Keşan’da mevcut olan, standartlara uygun askeri hava alanının bir vakıf üniversitesi tarafından talep edilmesi gündeme gelmiştir. Bahçeşehir Üniversitesi’nin, Keşan’daki askeri hava alanını değerlendirerek havacılık ile ilgili bölüm açmak istemesi bizleri heyecanlandırmıştır. Uluslararası bir üniversitenin böyle önemli bir girişimini kolaylaştırmak adına, başta Sayın Bakanımız olmak üzere hepimize görev düşmektedir.    

SAĞLIK TURİZMİ İLE İLGİLİ BİR YATIRIMIN SAROS KÖRFEZİ VE KORUDAĞ SINIRLARI İÇİNDE YAPILMASI

Sayın Bakanımızın Rüyasını gerçeğe dönüştürmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığımızın desteği ve TOBB’un takibi ile Avrupa ve Balkanlara, Medikal Turizmi ile Yaşlı ve Engelli Turizmi alanında hizmet verecek olan bir yatırımı Saros Körfezi ve Korudağ sınırları içinde yapılmasının desteklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Gerek özel sektör gerekse devlet eliyle yapılacak olan tesis veya tesislerin, ulaşım ve iklim şartları açısından uygun olan bölgemize yapılacak olması, sağlık turizmine ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.

TARIM VE HAYVANCILIK İLE İLGİLİ MESLEK LİSESİ’NİN BÖLGEYE KAZANDIRILMASI

Bölgemizde Hamzadere Barajı’nın tamamlanması, Gıda İhtisas OSB’nin kurulacak olması tarım ve hayvancılığın önemli olduğu bölgemizde, Tarım, Hayvancılık ve Yenilenebilir Enerji ile ilgili bölümlerin olduğu bir Meslek Lisesi’nin hayırsever iş adamımız tarafından yapılacak olması bizleri sevindirdi.

Trakya’da olmayan ve bölgemizin de ihtiyacı olan ara eleman yetiştirecek bu meslek lisesinin yapımı için öngörülen arazinin Adalet Bakanlığı’na ait olduğunu tespit ettik. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından kullanmayacak olan bu arazinin Milli Eğitim Bakanlığı’na geçmesi için çalışmaları başlattık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğimize resmi başvurusunu yapan bu hayırsever iş adamımıza destek vererek hayırlara vesile olmanız hem hayırseverimizi hem de bölgemizi memnun edecek.

YARATICI ZİHİNLER ATÖLYESİ PROJESİ

İcat çıkaran gençler yetiştirmek istiyoruz. Eski köye yeni adet getirmek istiyoruz. Cesaretli ve girişimci gençlere yol göstermek istiyoruz. Bunun için Edirne Valiliği ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir proje gerçekleştirdik. Adını koyduk. Uygulamalı eğitimin Türkiye’deki pusulası Edirne’den sonra Keşan’da olacak. Dünya’da son dönemlerde uygulanmakta olan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de savunduğu uygulamalı eğitim modellerine uygun olarak iş birliği, iletişim, eleştirel, düşünme, yaratıcılık gibi 21. yüzyıl becerilerini kazandırmanın en önemli görevlerimiz arasında olduğunu düşünüyoruz. Yaratıcı Zihinler Bilim Atölyelerindeki gençlerimiz tasarım odaklı öğrenmeyi, problem çözme yeteneğini, eğlenerek öğrenmeyi, yaşayarak öğrenmeyi analitik düşünmeyi öğrenecekler. Kısacası geleceğin bilim insanları yetişecek ve inanıyoruz ki bu proje Türkiye’ye örnek olacak. Tarihi binamız hazır, tüm materyallerimiz Valiliğimiz tarafından temin edildi. Bize düşen bir görev kaldı. Yaratıcı Zihinler Atölyesi’nin alt yapısını oluşturmak konusundaki sorumluluğumuzu sizinle paylaşmak istiyoruz. Sayın Bakanımız başta olmak üzere, Sayın Valimiz ve Sayın İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte bu projede yer alacağımıza sizin desteklerinizle söz vermek istiyoruz.”