Keşan’da İspat Cami Mahallesi’nde ikamet eden Türkan Altınova, torunu İdilsu Sınalı’nın 22 aylıkken yakalandığı amansız hastalık nedeniyle 3 yıla yakın süredir Edirne’deki Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gördüğünü ancak tedavisinde kullanılan ilacı temin etmek için ise binbir güçlükle karşılaştıklarını belirtti.

Kemoterapi tedavisinde kullanılan ‘Cosmegen’ adlı ilacın üretiminin Türkiye’de yapılmadığını ve yurt dışından getirildiğini bildiren Altınova, “Türkiye’de ucuza maledilmesi nedeniyle üretimi yasaklanmış. Türkiye’de şişe satış fiyatı 7,5 TL olan bu ilacı, çantacı diye tabir edilen kaçak satıcılardan 90 TL ile 350 TL arasında değişen fiyatlara temin edebiliyoruz.” dedi.

Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Bölümü’nde torunu İdilsu gibi birçok kişinin bu hastalığa karşı ilaç bulmakta güçlük çektiğini hatta bulamadığını iddia eden anneanne Türkan Altınova, “Bu ilacın alternatifi de yok. İlgili hastalar mutlaka bu ilacı kullanmak zorunda. Kullanmadıklarında ise ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Türk Eczacılar Birliği’nden ilaç ücretsiz temin edilebiliyor ama bin dereden su getiriyorlar. ‘Evrak yanlış, elimizde kalmadı’ gibi gerekçelerle ilaç temin edemiyoruz. Bir de 9 ayda bitecek tedavi 1 buçuk yıla uzuyor. 3 yıldır torunum tedavi görüyor ancak Eczacılar Birliği’nden sadece 4 kez, o da AK Parti İlçe Başkanı Hakan Çevikel’in sayesinde alabildik.” şeklinde konuştu.

Altınova, şunları dile getirdi: “Bu ilacı karaborsadan alacak insan var alamayacak insan var. Eğer böbrek kanseri tedavisinde bu ilacın kullanımından başka çare yoksa, hastalar bu ilaca ulaşabilmeli. Maddi durumu iyi olan var, olmayan var. Bizler eş dost desteğiyle bir şekilde alabildik ama bırakın bu imkana sahip olmayı, ne şekilde temin edebileceği bilgisi olmayan insanlar bulunuyor. İdilsu bebekler yaşamalı. Yetkililer bize kulak versin ve bu ilacın temini için hastalara destek olsun.”