AYŞİN SEÇİL GEZER

İl Genel Meclisi Keşan’da 3. kez toplanmış oldu.

Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ve İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, MHP İlçe Başkanı Erkan Gege, oda ve borsa temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Geçmiş, alınacak olan karalarının hayırlı olmasını diledi.

Tutanak özetlerinin okunmasının ardından Mehmet Geçmiş, meclis konuşmasını yaptı.

Geçmiş, Saros Körfezi kıyıları 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak ilan edilmiş ancak bölgenin planlama çalışması tamamlanmamış olduğundan, bölgenin korunmasına ve gelişmesine yönelik onaylı bir plan bulunmamaktadır. 11 yıldır süren bu çalışmalar sonuçlanmadığından bu bölgeye yapılacak turizm yatırımlarını olumsuz etkilemektedir ve İl Özel idaresi olarak bize müracaat eden vatandaşlarımıza da inşaat ruhsatı yönünden çözüm üretememekteyiz. Planlamanın tamamlanması için bölgede bulunan doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışmasının bitirilmesi gerekmektedir. Keşan'ın Saros Körfezindeki sahillerinde bulunan yerleşim alanlar4nn altyapı sorunları turizmi olumsuz etkilemektedir. İstanbul'a en yakın Ege kıyıları olan ilimiz sahilleri son yıllarda tamamlanan İstanbul-Tekirdağ-Keşan bölünmüş yol ile daha çok ilgi görmektedir. Bu nedenle Keşan'ın Saros Körfezi kıyılarındaki köyleri her gün binlerce insanı ağırlarken özellikle ikinci konut ve 3 adet işletme belgeli tesisi ile Mecidiye ve Erikli köyleri günlük 100 bin insanın yaşadığı turistik bölgeler haline gelmiştir. Bu nüfusa göre planlanmamış altyapısıyla büyük sorunların yaşandığı yörede ihtiyaçlar ikinci konut sahiplerinin oluşturduğu Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi ile Keşan Belediyesinden alınan desteklerle çözülmeye çalışılmaktadır. Yörenin turizmdeki itibarını sarsacak düzeye gelen altyapı sorunları bazı kurumlarca yetki ve sorumlulukları alanında ele alınsa da çözümde yetersiz kalmıştır. Çünkü gerçek nüfusu birkaç bin olan bu yerleşimlerin nüfusu tatil sezonunda yüz binlerle ifade edildiğinden ve kamu kurumlarının yatırımları gerçek nüfusa göre planlandığından sorunlar çözümlenememektedir. Keşan ilçe genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan işletme belgesi olan ve yıldızı 1 ile 3 arasında değişen 6 adet Konaklama Tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin toplam yatak sayısı 448'dir. Bu eksiklik nitelikli tesisleri önemseyen turisti bölgeden uzak tuttuğu gibi gelenlerin birçoğunu pansiyon amaçlı kullanılan ikinci konutlara itmektedir. Denetimden uzak kalan ve gayri resmi işletmecilik yapan pansiyonlarda yoğunluklu yaşanan müşteri mağduriyeti giderilmediğinden turizm olumsuz etkilenmektedir.” dedi.

STANDARTLARI DÜŞÜK OLAN BU YOLUN TRAFİK YOĞUNLUĞU FAZLADIR

Mehmet Geçmiş, sözlerini şöyle sürdürdü: Keşan-Mecidiye-Erikli yolunun 35 inci kilometresi karayollarının uhdesinde olup 800 metrelik bölümü ise köy yoludur. Turizm sezonunda nüfusu 100 bini aşan Erikli ve Mecidiye’de tatil yapanlar, geliş gidişlerinde bu yolu kullanmaktadır. Standartları düşüktür. Standartları düşük olan bu yolun trafik yoğunluğu fazladır. Ayrıca Mecidiye bölgesindeki taş ocaklarından kaynaklı hafriyat kamyonları da trafik yoğunluğunu artırarak yolu çok riskli hale getirmektedir. Yine yol güzergahında trafik açısından tehlike arz eden noktalar vardır. Bu nedenle yol kesinlikle genişletilmeli. Keşan-İzzetiye köyü yakınlarındaki keskin viraj, Mercan köyü yakınlarındaki ormana girişteki rampalı 2 viraj mutlaka düzeltilmelidir. Yine Dişbudak köyü içerisinden geçen yol güvenlik için köyün arka tarafındaki mezarlık üzerinden geçecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Hafriyat kamyonları için alternatif güzergah bulunmalıdır. Karayolları bu yolun iyileştirilmesi için gerekli yatırım' yapmalıdır ya da Keşan-Gökçetepe, Keşan-Erikli, Keşan-Yayla köyü yollarına turizm yolu statüsü kazandırılıp bu yollardaki yapım ve bakım çalışmaları Kültür Ve Turizm Bakanlığının Turizm Amaçlı Altyapı Programlarına dahil edilmesi sağlanmalıdır. Sahiller Milli Emlak tarafından kiraya verilirken şartlar" titizlikle belirlenmeli ve işletmenin şartlara uyup-uymadığı denetlenmelidir. Ayrıca plajların her daim bakımlı olması için, Hizmet Birlikleri, Özel İdare, Belediye ve Muhtarlıklar koordineli çalışmak, plajları temizlemeye yönelik makine parkı ve insan gücü oluşturulmalıdır.”

KEŞAN'IN MARKA VE ÜRÜN DEĞERİ ARTTIRILMALIDIR

Geçmiş, sözlerini şu şekilde tamamladı: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün ivedilikle Keşan'da bir turizm bürosu açması gerekmektedir. Bu eksikliğin giderilmesi hem Türkiye hem de bölge turizmi açısından yararlı olacaktır. Bunun için yerel yöneticilerin İpsala sınır kapısında veya Keşan'ın kavşak noktasında Turizm Danışma Bürosu açılması hususunda girişimlerde bulunması Kültür Ve Turizm Bakanlığını harekete geçirecektir. Keşan'ın yakın geçmişinde var olan demirci, baltacı, çantacı, bıçakçı, yorgancı, semerci, yatıkçı, tenekeci, sobacı, sepetçi, kalaycı, hasırcı ve bunun gibi bazı meslekler kaybolmaktadır.  Keşan kırsalının yaşam şekli, çobanlık kültürünün hala devam ediyor olması, klasik usulde bağ bahçe tarla işlerinin yapılması, eşeğin binek hayvan olarak kullanılması ve bunun gibi nedenlerle bazı mesleklerin desteklenerek korunması, bunların turizme yönelik üretime teşvik edilmesi gerekmektedir. Örneğin sahilde kullanılan gölgelik ve şezlongların hasır ve sepet örgü malzemesinden yapımı sağlanabilir. Yöresel semerler turistik eşya olarak minyatür düzeyde yapılıp satılabilir. Ağaçtan yatık, testi, fıçı yapılarak dekoratif ürünler, yeme-içme tesisleri için su kapları üretilebilir. Plastik çamaşır sepetleri yerine söğüt dalından çamaşır sepetleri yapılabilir. Demirciler çapa, orak, balta, bıçak yapımı için teşvik edilebilir. Bu mesleklerin ustası kalmamış ise başta Roman vatandaşları olmak üzere istekli olanlar eğitilerek bu mesleğin devamı sağlanabilir. Bunun için halk eğitim merkezleri ve belediyeler öncülük yapmalıdır. Billboard ve ışıklı panolarla yörenin turistik değerleri, Saros güzellikleri, Enez Kalesi, Gala Gölü Milli Parkı, satır et, peynir helvası, Selimiye Camii, Kırkpınar tanıtılmalı bu alanlarda üretilen ürünlerden hediyelik eşya statüsünde olanların satışı için otogarda, dinlenme tesislerinde, turistik sahillerde, yol kavşağındaki alışveriş merkezlerinde satış stantları oluşturulabilir. Bunlara Keşan ismi ön plana çıkarılarak Keşan'ın marka ve ürün değeri arttırılmalıdır. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Keşan Belediyesi bu konuda İl Özel idaresi ile birlikte ortak projeler yapılarak daha sağlıklı bir çözüme ulaşabileceğimizi inanıyorum. Bunun için Trakya Kalkınma Ajansı, Halk Eğitim Merkezi, Keşan Belediyesi ve İl Özel idaresi, STK'larla Keşan Kaymakamımızın da başkanlığında bu sorunların çözümünde öncülük yapmalıdırlar.”

ÖZCAN: “HİZMET GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Mehmet Geçmiş, daha sonra sözü Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a verdi.

Türkiye’de Hopa’dan Hatay’a kadar bir sahil şeridi olduğunu belirten Özcan, “Sorunlarla ilgili sıkıntı ne belediyelerde ne de değil. Belediyeler tabeladaki nüfusa göre pay alıyor. Bizim mücavir alanımızda 12 bin konut var. Günübirlik gelen misafirlerimiz var. Bizim aldığımız paya göre daha yüksek oranda sahillerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Ancak bu iş zor. Sorunlarla ilgili vatandaşlarımız da haklı. Vergi ödediklerini söylüyorlar. Doğru ancak ödedikleri vergi kayıtlı oldukları yere yapılıyor. Yunanistan, İspanya, Fransa gibi turizm geliri istiyorsak sorunlara kalıcı çözümler üretmeliyiz. Yabancı turist çeşmesi akmayan, suyu kokan, yolu tozayan yere gelmez. Benim bir önerim var. 2. Konut paylarının ilgili belediyelere ve İl Özel idarelere aktarılması. En az 3 aylık bu paylarla sorunların birçoğu 2-3 yılda çözülebilir. Mücavir alanlardan geçen yıl 600 bin TL’ye yakın vergi toplamışız. Ancak sadece kilit taş döşemesinin ücreti bu kadar. Hani geri kalan hizmetlerin parası? Sorunlar hepimizin problemi. Biz Keşan Belediyesi olarak gücümüz yettiği kadar mücavir alanı dışındaki yerlere de hizmet götürmeye çalışıyoruz. Ancak bu iş düzene sokulmalı. İmar planları ile ilgili sıkıntılar çözüme kavuşmalı. Erikli’nin 1974 yılından bu yana kalan kanayan yarası var. Bu sorun üzerine de gidilmeli.” dedi.

ÇAKMAK: “OSB KONUSUNDA DESTEK BEKLİYORUZ”

Daha sonra söz alan Keşan Kahveci Lokantacı ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, 1/25 binlik planlarda yaşanan sorunların bir an önce çözülmesini isterken, Keşan’a kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili de İl Genel Meclisi’nin desteğini beklediklerini ifade etti.

ERKAN: “BÖYLE GİDERSE USTA İTHAL EDECEĞİZ”

Keşan Madeni Eşya Sanatkarları ve Demirciler Odası Başkanı HüseyinErkan, “Sahillere giden yollar çok kötü durumda. Geçtiğimiz yıllarda Federasyon Başkanımızı Yayla Sahilinde ağırladım ve sahil için neler yapabileceğimizi konuştuk. Öte yandan meslek liselerindeki öğrenci sayısı her geçen yıl düşüyor. Geçtiğimiz günlerde mesleki eğitim veren kurumları ziyaret ettim. Durum içler acısı. Bazı bölümlerde sadece 1 öğrenci var. Nasıl vasıflı işçi yetiştireceğiz? Önümüz karanlık. Böyle giderse usta ithal edeceğiz.” dedi.

ALİOĞLU: “ERİKLİ SAHİLİ’NE MECİDİYE GÖLETİ’NDEN İÇME SUYU GETİRİLMELİ”

Toplantı Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu’nun konuşmasıyla sürdü.

Alioğlu, şunları söyledi: “Erikli Sahili’ne bir an önce DSİ eliyle Mecidiye Göleti’nden içme suyu getirilmeli. Ayrıca arıtma konusunda yaşanan sıkıntılar var. Bu iki sorun acilen çözülmeli. Gıda OSB ile ilgili dosyamız ilgili bakanlıkta duruyor. En kısa sürede imzalanması gerek. Bu konu muhakkak çözüme kavuşturulmalı. Hamzadere Platformu oluşturularak, projeler üretmeliyiz.”

İŞÇİMEN: “ENEZ’DEN SAZLIDERE’YE KADAR OLAN BANTTA BAĞLANTI YOLLARININ DÜZGÜN OLMASI GEREK”

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İşçimen ise, sahillerde yapılması gereken projeler olduğunu ifade ederek, “Günü birlik halk plajları düzenlemeliyiz. Hafta sonlarında 100-150 bin nüfus oluyor. Bu kadar nüfusa hizmet edilmesi zor. Günübirlik tatilciler ekonomik açıdan bölgeye çok fazla katkı sağlamıyor ve tatillerinin ardından bıraktıkları görüntüyü görmelisiniz. Çok kötü bir manzara oluşuyor. Erikli sahillinde bir pazaryeri projesine ihtiyaç var. Enez’de Sazlıdere’ye kadar olan bantta bağlantı yollarının düzgün olması gerek. Son 4-5 yıldır kültür turizmi oluşmaya başladı. Bu nedenle bizim de yöresel ürünler pazarını organize etmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

BAYIR: “İHTİYACIMIZ ORTAOKUL”

Mustafa İşçimen’in ardından söz alan Yeni Mahalle Muhtarı Şenay Bayır, “Mahallemiz son 9 yılda çok ciddi gelişti. Şu anda en büyük ihtiyacımız ortaokul. Mahallemizde ortaokul bulunmuyor. Eğitim alanı olarak ayrılmış yerimiz var. Burada mahallemiz adına konuşuyorum. Bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz.” dedi.

KALFALAR: “İŞKUR DEVREYE GİRMELİ”

Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da hayvancılık, mesleksizlik ve Yenimuhacir ile Karanlıkdere arasındaki yolun iyileştirilmesi konusundaki görüşlerini iletti.

Kalfalar, “Hayvan üreticilerine sahip çıkmamız gerek. Bölgemizde işsizlik değil, mesleksizlik sorun var. Bu sorunun üzerine gidilmeli. Alan taraması yapılmasında fayda var. Burada İŞKUR devreye girmeli. Fabrika açılıyor ama vatandaşımız dikiş makinesi kullanmayı bilmiyor. Eksikliklerimizi gidermeliyiz. İş arayan gençlerimize inşaat sektöründe istihdam sağlayabiliriz. Keşan-Yenimuhacir arasında bulunan bağlantı yolu, yol ağına alınmalı ve Enez yolu ivedilikle yapılmalı.”

İŞLEK: “BU EVLER YA YIKILSIN YA DA ONARILSIN”

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek, şu şekilde konuştu: “Keşan’daki bazı metruk evler tarihi eser olarak tescillenmiş. Bu evler ya yıkılsın ya da onarılsın. Söz konusu evler uyuşturucu madde kullananlar tarafından mesken edinilmiş durumda. Binaların sahipleri var ancak onlarda bir şey yapamıyor.” 

BOYALIK: “TURİZM ALANLARINDA TESİSLERİMİZİ ARTTIRMAMIZ GEREK”

Toplantı İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Boyalık’ın konuşmasıyla devam etti.

Keşan, Enez ve İpsala’nın bir bütün olduğunu belirten Boyalık, “Bölgemizin kalkınması için Hamzadere Projesi hayata geçirildi. Sorunlarımızın çözümü için elimizden geleni yapacağız. Sahil yolunun yapılması için projemiz var. Bu yol turizmin gelişmesini hızlandıracaktır. Ancak bölgemizde misafirlerin konaklayacağı tesisler yok. Turizm alanlarında tesislerimizi arttırmamız gerek. Tarım ve turizm bir birine entegre olmalı.” dedi.

Boyalık’ın konuşması esnasında “Keşan Belediyesi’ne güzel bir arıtma tesisi hediye ettik” ifadeleri kullanması üzerine Gemiş araya girerek, tesisin bedelinin Keşan Belediyesi’nin ödeyeceğini söyledi. Bunun üzerine AK Partili bazı üyeler Mehmet Geçmiş’e Hüseyin Boyalık’ın konuşmasını bölmesi sebebiyle tepki gösterdi.

Konuşmasına devam eden Boyalık, şunları söyledi: “Keşan için kafamızı taşın altına sokmaya hazırız. Keşan’da sosyal hayat açısından eksiklikler var. Sosyal bir belediyeye kavuşmamız lazım. Sorunların çözümü, hizmet anlamında belediyenin yanında dururuz. Ayrıca Erikli yolundaki yapım çalışmaları tamamlandı. Yolun kalitesi arttı ve kazalarda önemli bir azalma söz konusu. Sahille ulaşım kolaylaştı. 3. çöp kamyonumuz faaliyete geçtiğinde çöp toplama konusunda da rahatlayacağız.

Yeni Mahalle’de yaşanan okul sorunu hakkında bilgi sahibi olduğunu dile getiren Hüseyin Boyalık, sözlerini şöyle tamamladı: “Mahallede bulunan turizm lisesini uygun durumda olan bir mesleki eğitim binasına taşınmasını önerdik. Bunun için mücadele ediyoruz. Öte yandan Sazlıdere ve Gökçetepe’de yaşanan imar sorunu kapanan Çamlıca Belediyesi’nden kaynaklanıyor.”

ÇIKIKÇI: “SAROS KÖRFEZİ’Nİ BİR BÜTÜN OLARAK MASAYA YATIRMAMIZ LAZIM”

Hüseyin Boyalık’ın ardından söz alan Abdülaziz Çıkıkçı, şöyle dedi: “Sazlıdere ve Gökçetepe’de yaşanan imar sorunu çok büyük. Ancak sadece belediyeden kaynaklanmıyor. Ortada bir plan söz konusu. Saros Körfezi’ni bir bütün olarak masaya yatırmamız lazım. Keşanlı 5 üye olarak birlikte hareket etmeye gayret ediyoruz. Sorunlar karşısında çözüm; Ankara. Bir heyetle birlikte Ankara’ya gidilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bir an önce harekete geçmeliyiz.”

DURMAZ: “TESİSLEŞME YERİNE, PANSİYONCULUK GELİŞTİRİLEBİLİR”

Abdülaziz Çıkıkçı’nın ardından söz alan Ahmet Durmaz, “Saros Körfezi’nde tesis olmadığından ve yapılması gerektiğinden bahsedildi. Bizim sezonumuz kısa. Tesisleşme yerine, pansiyonculuk geliştirilebilir. Bunun üzerinde durmalıyız. Elimizden gelini yapmaya devam edeceğiz. Organize Sanayi Bölgesi konusunda İl Başkanımız ve İlçe Başkanımızla Ankara’da görüşmelerde bulanacağız.” şeklinde konuştu.

KOÇAŞLI: “KAMU YARARI OLMASINDAN ÖTÜRÜ SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM”

Recai Koçaşlı ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Mücavir alanlarda yaşanan sıkıntılar çözülecektir. OSB konusunda ot bedelinde yaşanan sıkıntıdan bahsedildi. Asıl sıkıntı yerin mera vasfında olması. Son yıllarda mera vasfında olan yerlere yapı yapılması izin verilmedi. Ancak burada kamu yararı olmasından ötürü sorunun çözüleceğine inanıyorum. Mezbaha işletmesinin arkasından Boztepe köyüne yol var. Burasıyla ilgili bir çalışmamız var ve kısa sürede çözülecek.”

AKGÜN: “TOPRAKLARIMIZI BÜYÜK İŞLETMELERE KAYBEDİYORUZ”

Toplantıda son olarak ErdalAkgün, konuştu.

Akgün, “Sorunların çözüm yolları bulunur. Keşan’da güzel işler yapılmış. Keşan organize sanayi bölgesine elbet kavuşacaktır. Ot bedeli bulunur. Ancak topraklarımızı büyük işletmelere kaybediyoruz. Her şeyden önce gün geçmiyor ki şehit haberleri gelmesin. İçimiz kan ağlıyor.” dedi.

Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ