** Hüseyin Boyalık, Çamlıca belediyesinin 2 milyon 772 bin 157 TL, Mecidiye belediyesinin 1 milyon 569 bin 896 TL, Hacı belediyesinin 2 milyon 110 bin 535 TL, Sultan belediyesinin 752 bin 736 TL ve Kocahıdır belediyesinin 193 bin 696 TL’lik borcunun İl Özel İdaresi’ne aktarıldığını bildirdi.

** Kaçak yapılarla ilgili bilgi veren Boyalık, vatandaşın cezalı duruma düşmemesi ya da cezalı durumdan kurtulması için ruhsat almaları yönünde çağrıda bulundu.

** Hüseyin Boyalık, ruhsat almanın bir bedeli olmadığına da işaret ederek, tapu ve nüfus cüzdanı ile İl Özel İdaresi’ne başvurulabileceğini belirtti.

 

 

 

Edirne İl Genel Meclisi’nin AK Parti’li Üyesi Hüseyin Boyalık, 10 Mayıs 2014 Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, köylerdeki kaçak yapılar konusunda bilgi aktardı ve vatandaşa yapılarına ruhsat almaları yönünde çağrıda bulundu.

Boyalık ayrıca, nüfusu 2 binin altında olması nedeniyle kapanan ve İl Özel İdaresi’ne devredilen belediye borçlarının, İl Özel İdaresi bütçesini sarsarak, yük getirdiğini ifade etti.

Hüseyin Boyalık, Çamlıca Belediyesi’nin 2 milyon 772 bin 157 TL, Mecidiye Belediyesi’nin 1 milyon 569 bin 896 TL, Hacı Belediyesi’nin 2 milyon 110 bin 535 TL, Sultan Belediyesi’nin 752 bin 736 TL ve Kocahıdır belediyesinin 193 bin 696 TL’lik borcunun İl Özel İdaresi’ne aktarıldığını kaydetti.

Açıklamasına, köylerde yaşayan vatandaşlara kaçak yapılarına ruhsat almaları konusunda uyarıda bulunarak başlayan Boyalık,eskiden köylerde yapı yapmak için ikamet şartı arandığını ancak şu anda böyle bir şartın olmadığını belirtti.

Bu nedenle kaçak yapı oranının da fazla olduğuna işaret eden Hüseyin Boyalık, kendilerinden önce görev yapan İl Genel Meclisi’nden de ertelenen ve gündeme getirilemeyen bu konuda birçok dosya kaldığını öne sürdü.

RUHSAT ALMANIN BİR BEDELİ YOK

Jandarmanın köylerde yapılan kaçak yapılarla ilgili tespitleri bulunduğunu ve bu yapılara cezai işlem uygulanacağını ifade eden Boyalık, şunları söyledi:

“Bu biraz da ihmalkârlık. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız yapılarını yaparken ruhsat almamış. Halbuki ruhsat almanın bir bedeli yok. Yapı denetim firmasına gerek yok. Ancak vatandaşımız bu konuda bilgi sahibi değil. Biz de bu anlamda vatandaşımızı bilgilendirmek ve cezalı duruma düşen vatandaşımıza yol gösterip, cezadan kurtulmasını sağlamak istiyoruz.

Bunların bir kısmı köy içerisinde, bir kısmı da köy yerleşik alanının 100 metre dışarısında olan yapılar. Bunların mevzuatları ayrı ayrı. Bu konuda İl Genel Meclisi olarak broşür bastırıp köylerdeki vatandaşı bilgilendireceğiz, ayrıca muhtarlarımıza da bilgilendirme toplantısı yapacağız.

TAPU VE NÜFUS CÜZDANLARI İLE BAŞVURMALARI YETERLİ

Köylerdeki yapılara ruhsat alınması konusunda, İl Özel İdaresi’nin KÖYDES projesi kapsamında 4 tip projesi bulunduğunu ve vatandaşların istedikleri projeden herhangi birini seçebileceklerini belirten Hüseyin Boyalık, “Yapı izni almaları çok kolay. Tapu ve nüfus cüzdanları ile İl Özel İdaresi’ne gelip, yapılarına uygun olan proje ile ruhsat almaları çok kolay. Tabii eğer köy içindeyse yapıları. Köy yerleşik alanı dışındaysa da prosedür biraz uzuyor ama yapı ruhsatı almak yine kolay. Eğer vatandaş, ‘tip proje yapmayacağım, kendim yapacağım’ diyorsa, bir mimarla, mühendisle anlaşacak, ruhsatını alacak. Cezaya maruz kalan vatandaşlarımız geçmişte ruhsatı olmayan yapılarına şu anda bile ruhsat alsalar kaçak halden kurtulabiliyor. Önemli olan oturulacak halde olsun, yıkılmış, harabe olmasın. Bir de köylerde hisseli olan yapılar var. Babasından 4 çocuğa miras kalmış. Bu durumda hepsinin muvafakatı gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yapılarının ruhsatsız olmasından kaynaklı ceza kesilmesi nedeniyle bu hafta içerisinde 5 kişinin kendilerine mağdur oldukları yönünde başvurduğunu da söyleyen Boyalık, “Biz vatandaşa, mağduriyetinin önlenmesi ve cezalı durumdan kurtulması için yol gösteriyoruz. Sorun olarak tespit ettiğimiz konu hakkında vatandaşı bilgilendirmeye ve mağduriyetini gidermeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca Valiliğin kaçak yapıların yıkılması konusunda bir çalışması var. Bu da İl Genel Meclisi’nin gündeminde ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndaki arkadaşlar tartışıp, görüşüyorlar. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda olan İpsala’dan AK Partili harita mühendisi arkadaşımız Özcan Tosun konunun duayeni ve vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi konusunda büyük çaba sarfediyor.” dedi.

KAPANAN BELEDİYELERİN BORÇ MİKTARLARI BELLİ OLDU

Bu bilgilendirmenin ardından İl Genel Meclisi’nin son toplantısında gündeme gelen kapanan belediyelerin borçları ile ilgili de bilgilendirme yapan Hüseyin Boyalık, Çamlıca Belediyesi’nin 2 milyon 772 bin 157 TL, Mecidiye Belediyesi’nin 1 milyon 569 bin 896 TL, Hacı Belediyesi’nin 2 milyon 110 bin 535 TL, Sultan Belediyesi’nin 752 bin 736 TL ve Kocahıdır Belediyesi’nin 193 bin 696 TL’lik borcunun İl Özel İdaresi’ne aktarıldığını kaydetti.

BORÇLAR, HİZMET ETME NOKTASINDA BÜTÇEMİZİ SARSACAK

İl Özel İdaresi bütçesinin 22 bin 500 TL olduğunu, sadece Keşan ve İpsala’ya bağlı kapanan beldelerden 7 milyon 399 bin 20 TL’lik borç aktarıldığını söyleyen Boyalık, şunları ifade etti:

 “Bu borçlar da bizim hizmet etmemiz noktasında bütçemizi oldukça sarsacak. Belli bir oranda yük getirdiği kaçınılmaz. Ancak bu borçlar ödenecek. Örneğin; Çamlıca Belediyesi’nin bir firmaya olan 1 milyon TL’lik borcu 12 eşit takside bölündü.

Ancak bu borçlarda suistimal olduğunu da düşünüyorum. Hacı Belediyesi’nin nasıl 2 milyon TL borcu olabilir? Mecidiye Belediye binası son gece yandı. Bunları ilgili birimler araştırıyor, inceliyor, değerlendirilecek. Mecidiye Belediye binasının da neden, niçin ve nasıl yandığı. Çamlıca ve Mecidiye belediyeleri de geliri olan belediyelerdi. Bir sürü iş makineleri var, kiralık olarak çalışıyor.”

ÇÖP TOPLAMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞANMAYACAK

AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Boyalık, köylerdeki çöp toplama konusuna da değinerek, bu konuda son derece hassas çalışma içerisinde olduklarını ve köylerde çöp toplama sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etti.

Hizmette devamlılık olduğuna dikkat çeken Boyalık, Mecidiye ve Çamlıca belediyelerinden İl Özel İdaresi’ne aktarılan ekipmanların yine aynı hizmetlerde takviyelerinin de yapılarak kullanıldığını belirtti.

Hüseyin Boyalık, özellikle sahil köyleri olan Çamlıca, Sazlıdere, Gökçetepe ve Mecidiye’de çöplerin toplanması konusunda hassas davrandıklarını kaydetti.