GİZEM GÖRÜR

Saat 11.30 sıralarında parti binasında gerçekleşen basın toplantısında grup adına açıklamayı Abdülaziz Çıkıkçı yaptı.

Haziran ayı toplantılarında 23 maddenin konuşulduğunu ifade eden Çıkıkçı, “Bu maddelerden 5 tanesi normal, idare makamının oluşturmuş olduğu gündem ile alakalı konulardı. Şu an gündemde önemli gördüğüm, Edirne İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün 11.05.2017 tarihli ve 4403 sayılı yazılarıyla tekrar görüşülmek üzere geri gönderilen toplulaştırma ve köy yerleşik alanları hakkındaki 122 no’lu meclis kararının görüşülmesi. Mayıs ayı toplantısında Meclisin almış olduğu bir karar vardı. O kararda bir takım uygunsuzluklar olduğu, Meclisin yetkisi dâhilinde olmadığı düşüncesiyle geri gelen bir karar.” dedi.

RUHSATLAR YOK SAYILIYOR

Önceki yıllarda Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün köy yerleşik alanlarının etrafında 100 metre genişleme alanı tespiti olduğunu kaydederek açıklamasına devam eden Çıkıkçı, “Önceki yıllarda Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün köy yerleşik alanlarının etrafında 100 metre genişleme alanı tespiti vardı. Her köyün son evlerinden alınmak üzere köyün çevresinde daire şeklinde dönen 100 metre genişleme alanı düzenlenmişti. Bu genişleme alanlarına yasal mahiyette konutlar yapmak mümkün olsun diye bu çalışma yapılmıştı. Çünkü köydeki arsalar nüfusun yoğunluğuna göre veya dışarıdan emekli olanların gelmesiyle, yazlık bölgelerde yazlığa yakın, sahile yakın köylerimizde de farklı kişilerin talepleri olması nedeniyle böyle bir ihtiyaç söz konusuydu. Buna istinaden yapılmış bir genişleme alanıydı. Yalnız bu genişleme alanlarının 100 metrelik bölümlerindeki, o bölümde kalan arazinin mahiyeti arazi değil de tarla vasıflı olmasından dolayı bir takım itirazlar söz konusu oldu. Bu 100 metrelik alana, Özel İdare, bina yapılması hususunda ruhsatlandırma yapıyor ancak Tarım İl Müdürlüğü Toplulaştırma Teşkilatının gelip o köylerde toplulaştırma yapması esnasında da bu ruhsatlar yok sayılıyor, böyle bir durum vardı. Bunu Meclisimizde tartıştık ama Meclisin çok yetkisinde olan bir durum değil. Bizim buradaki amacımız böyle bir şeye ihtiyaç var mıdır yok mudur onun üzerine bir tartışma açmak ve bu tartışmayı da kamuoyuyla paylaşmak, bu 100 metrelik alanda konut yapılması ihtiyacı var mıdır yok mudur meselesini biraz tartışmak.” şeklinde konuştu.

KÖYLERİMİZİN BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYACI VAR

Konuyla ilgili İktidar Partisi üyelerinin de kendileriyle aynı fikirde olduklarını kaydeden Çıkıkçı, “İktidar partisine mensup arkadaşlarımız da zaten konuyu biliyorlar. Eğer köylerimizde 100 metrelik genişleme alanı ihtiyacı söz konusuysa, iki bakanlık arasındaki görüş farklılığını teke indirecek bir karar çıkarılması gerekiyor. Beklentimiz de; köylerimizin böyle bir projeye ihtiyacı vardır. Özellikle sahile yakın köylerimizde 100 metrelik genişleme alanı yeterli bile değildir. Bu nedenden Tarım Bakanlığı ve Özel İdare arasındaki görüş farklılığının teke indirilmesi ve 100 metre genişleme alanının ruhsatlandırılmaya dönüştürülmesi yönünde bir beklentimiz var. Bu beklenti sadece bizim beklentimiz değil aynı zamanda köylerdeki insanlarımızın da beklentisidir. Bu önemli bir mesele, bunu takip edeceğiz. Kamuoyunu da bu konuda canlı tutacağız ve dediğimiz gibi iktidar partisindeki arkadaşlarımızın da bu konuyla alakalı duyarlılıkları var. Onların da düşünceleri bizimkiyle bire bir örtüşüyor zaten. Düzeleceğine inancımız var.” ifadelerini kullandı.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU İHALESİ YAPILDI

Yapılan toplantılarda, Merkezi İdare’den 3 milyon TL yeni bir kaynak geldiğini de belirten Çıkıkçı, şöyle devam etti: “Bu 3 milyon TL’nin de bütçeleştirilmesi için Plan ve Bütçe Komisyonu İhalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde Keşan 3 milyon TL’den ne kadar pay alacak göreceğiz. Tabi bu 3 milyon TL şu an ihtiyaçları karşılayacak bir para değil. Bundan sonra biraz daha kaynak gelmesi söz konusudur. O kaynaklar da geldikten sonra Keşan’daki özellikle yol sıkıntılarının en aza ineceği kanaatini taşıyoruz. En aza inecek derken, son zamanlarda Mecliste bir tartışma konusu daha oldu. Köylerimizin sıcak asfaltla tanıştırılmasından bahsediliyor. Bu sadece Mecliste tartışılan o günden ibaret bir mesele değil, referandum öncesi il valimizin yapmış olduğu toplantıda da gündeme gelmişti. O toplantıda, Bakanlığın artık köy yollarının da sıcak asfalt yapılması konusunda talimatı olduğundan bahsedilmişti. Aradan geçen zaman içerisinde bu konu biraz daha canlılık kazandı.”

ÖZEL İDARE İLK DEFA SICAK ASFALTLA TANIŞMIŞ OLACAK

Sıcak asfalt çalışmasının bu yılı kapsayıp kapsamadığı konusunda net bir bilgi olmadığını kaydederek açıklamasına devam eden Çıkıkçı, “Bu sıcak asfalt çalışması bu yılı kapsar mı henüz onu bilmiyoruz, kapsaması temennimizdir. En azından öncelikli olan, araç sayısı yoğunlukta olan yollardan başlamak üzere birkaç yolumuzun sıcak asfaltla tanışması bizim için sevindirici olur, bunu bekliyoruz. Seneye olma ihtimali yüksek gözüküyor ama başlangıç ve bir örnekleme olsun diye bu yıl da, umut vermeyelim ama belki 1-2 yolumuzun ufak da olsa bu şekilde sıcak asfaltla tanışması söz konusu olabilir. Bu da önemli bir gelişme olacak. Özel İdare ilk defa sıcak asfaltla tanışmış olacak. Öteden beri özlediğimiz hatta sıcak asfalt plentlerinden bahsettiğimiz bir konu ama bu şimdiki mevcut mali durumlarla yapılacak işler değil. Daha farklı ilave kaynaklardan gelecek paralarla olacak işler. Çünkü bu sene Altıntaş-Karacaali köyleri sıcak asfalt planına alınmıştı fakat yapılan hesaplar neticesinde Keşan’a ayrılacak payın sadece oraya yeterli olacağı kanaatine vararak, sıcak asfalt programından çıkarıp soğuk asfalta dönüştürmüştük. Bu anlamda da sadece iki köyümüzün değil birçok köyümüzün yolunun yapılmasını sağlamıştık. Harici kaynaklardan sıcak asfalt için kaynak gelirse buna itirazımız olmaz, seviniriz, gönderenlere de teşekkürü şimdiden bir borç biliriz. Daha önceden sıcak asfaltın soğuk asfalta dönüşmesiyle beraber programladığımız Karacaali-Altıntaş, Boztepe-Türkmen, Kozköy-Lalacık ve Beyköy-Erikli arasındaki 2 kilometrelik asfaltlama çalışmaları da devam etmektedir. Biliyorsunuz Keşan şantiyemiz Enez ve İpsala’ya da hizmet veriyor, zaman zaman Uzunköprü bölgesine de takviyede bulunuyor. Keşan’da yolların sürülmesi ve altyapı malzemelerinin çekilmesi hemen hemen tamamlandı. Yakın zamanda da asfaltlar başlar, çok da aceleye gerek yok. Bir hafta beklenir, 10 gün beklenir ama sonuçta iyi bir iş ortaya çıksın, doğru zamanda yapılsın istiyoruz. Çünkü havalar bu sene oldukça yağışlı ve serin geçti. Asfalt sezonu henüz yeni başladı sayılır.” şeklinde konuştu.

5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın İl Genel Meclisini ziyaret edip bir konuşma gerçekleştirdiğini de söyleyen Çıkıkçı, “Bu konuşmalarla da kamuoyunun yakından bildiği gibi, ulusal basında da genişçe yer alan Mecidiye Taş Ocakları ve Uzunköprü Taşlımüsellim köyünde yapılmak istenen patlayıcı madde deposuyla ilgili görüşlerini ortaya koydu. Ve her zaman olduğu gibi Ergene Nehri’nin kirliliğine bir kere daha dikkat çekmiş oldu. Bizim bu ay söyleyeceklerimiz bu kadar.” şeklinde konuştu.

BU YAPILAN İŞ ANORMAL DEĞİL, ÜCRETİ KARŞILIĞI YAPILAN BİR İŞTİR

Çıkıkçı, son olarak daha önce gündeme gelen İl Özel İdaresi araçlarının özel bir firmaya çalışmaları hakkında da konuşarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gökçetepe’deki bir firmanın içerisine kırık asfalt çekildiği haberi bize de geldi. Bu iş doğrudur-yanlıştır tartışmaları yapıldı. Meclisimizin de bu konularla ilgili kararı var. Özel İdare bir aracı çalıştıracaksa; bu konularla ilgili fiyat belirlemelerini İl Genel Meclisi yapıyor. İl Genel Meclisi’nin bu doğrultuda bir kararı olmadan Özel İdare’nin hiçbir yetkilisi böyle bir adımı atmaz. Bu yapılan iş anormal değil, ücreti karşılığı yapılan bir iştir. Ancak tam köylerimizin iş yoğunluğunun olduğu bir dönemde yapılması uygun değildir; arızalı olan bölüm sadece burasıdır. Özel İdaredeki yetkililerimizin de bu konuda dikkati çekilmiştir. Bundan sonra böyle konularda azami gayret gösterirlerse herhalde bu tür şikâyetler söz konusu olmaz. Hizmet talep eden herkes, kim olursa olsun, hangi makineyle, araçlar hizmet alacaksa, kim müracaat edecekse Özel İdare araçları yeterli olması durumunda bu hizmetleri bedeli karşılığında yapar. Bedeli karşılığında yapar derken bir şeye dikkat etmek lazım; köylerimizin işlerini aksatmayacak zamanlarda yapılması uygun olur. Bu konudaki düşüncemiz ilgililere iletilmiştir, sanırım bundan sonra daha dikkatli olunur.” diye görüş bildirdi.