Keşan İlçe Güvenlik Danışma Kurulu toplantısı dün Kaymakam Bekir Dınkırcı başkanlığında yapıldı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 11.00’de başlayan toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, Jandarma Komutanı J: Yzb. Mahir Sağlık, ilgili kurum ve kuruluşların müdür ve yetkilileri, oda ve dernek başkanları ile mahalle muhtarları katıldı.

Toplantı, Keşan Emniyet Müdürlüğü’nden Başpolis Memuru Nurcan Budak’ın 28 Mart 2013 tarihli İlçe Güvenlik Danışma Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlara ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmaları anlatan sunumu ile başladı. Budak, alınan bu kararlar doğrultusunda yapılan trafik denetimlerinde bin 623 sürücüye trafik cezası kesildiğini, 183 aracın da yediemin oto parklarına çekildiği bilgisini verdi. Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

DÜĞÜNLERDE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE İZİN VERİLMEYECEK

Gündemin ilk maddesi olarak ilçemizde yapılan düğünlerin gece saat 24.00’te, havai fişek gösterilerinin ise saat 23.00’te sona erdirilmesi görüşüldü. Uygulamanın aynı şekilde devam etmesine karar verilirken,  ayrıca bu konudaki gürültü kirliliğiyle ilgili çalışma yapılması ve düğünlerde yasal ses sınırları içinde yayın yapılmasına izin verilmesi kararlaştırıldı.

DÜĞÜN KONVOYLARINA YASAĞI EMNİYET KOYMUŞ

Ana caddeler üzerinde yapılan ve trafiği tehlikeye düşüren düğün konvoylarının yasaklanıp yasaklanmaması konusunda konuşan  Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, konvoyların yasak olduğu şeklinde bir karar olmadığını ancak bu kararı kendilerinin yürüttüğünü söyledi. Yıldız, konvoy yasağı uygulamasına gezdiği hiçbir il ve ilçede rastlamadığını da söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, <konvoylar yasaklansın> derken, Kaymakam Dınkırcı ve çok sayıda katılımcı ise bu yaptıkları konuşmalarda konvoyların düğünlerin geleneksel bir bölümü olduğu şeklinde görüş belirtti.

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İhsan Ulusoy, konvoyların ana caddelerin dışında yapılmasını önerdi. Bu madde üzerine son sözü söyleyen Kaymakam Dınkırcı, konunun belediye,  emniyet müdürlüğü ve ilgili diğer kuruluşlar arasında bir kez daha ele alınmasını isteyerek, “Bir eşgüdüm sağlamak zorundayız” dedi.

YÜKSEL: OKUL BAHÇELERİNDEKİ DÜĞÜNLERDE ALKOL YASAK

Okul ile kamu kurum ve kuruluşlarının bahçelerinde yapılan düğünlerde, Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul aile birliklerinden bir görevli bulundurulması zorunluluğunun devam ettirilmesine karar verilirken,

bu madde üzerinde konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, okul bahçelerinin düğün sahiplerine bir protokol ile kiralandığını ve düğünlerde içki verilmesinin kesinlikle yasak olduğunu kaydetti.

250 METRE YASAĞI DEVAM EDECEK

Kurul, düğün törenlerinin hastanelere ve öğrenci yurtlarına en az 250 metre uzaklıkta yapılması uygulamasına da devam edilmesini kararlaştırdı.

ŞUBE SOKAK ÜZERİNDE DÜĞÜN YAPMAK YASAKLANDI

Gündemin 5. maddesi olarak Yukarı Zaferiye Mahallesi Şube Sokak üzerinde bulunan Eski İtfaiye’nin önünde yapılan düğün törenlerinin çevrede bulunan vatandaşlara rahatsızlık vermesi ve bu konuda halktan gelen yoğun şikâyetler üzerine yasaklanması konusu ele alındı. Emniyet Müdürü Yıldız, söz konusu alanın yakınlarında çok yüksek katlı binaların bulunduğunu ve bu nedenle çalgı seslerinin yankılanarak çevreye büyük rahatsızlık verdiğini, bu yüzden söz konusu alanda düğün yapılmasının yasaklanması gerektiğini söyledi. Kaymakam Bekir Dınkırcı da bu yasağı desteklediğini belirterek, “Yatalak hastası, çok küçük çocuğu olanlar var. Yankılanma nedeniyle ortaya çıkan yüksek ses çevreye büyük rahatsızlık veriyor” şeklinde konuştu. Kurul, bundan böyle Kaymakamlık Konutu’nun da bulunduğu Şube Sokak üzerinde düğün yapılmaması yönünde karar aldı. 

DINKIRCI: BİZİM KAYBEDECEK BİR TANE BİLE ÇOCUĞUMUZ YOK

İlçemizde bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine madde bağımlılığının zararları hakkında bilgi vermek üzere seminer, konferans düzenlenmesinin sağlanması maddesi tüm katılımcılar tarafından kabul edildi. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, bu konuda eğitim verecek personelin ellerinde mevcut olduğunu, Emniyet Müdürlüğü ile yapacakları işbirliği ve koordinasyon sonucu bu eğitimi çok rahat bir şekilde verebileceklerini bildirdi. Kaymakam Bekir Dınkırcı da bu madde üzerinde yaptığı konuşmada, konuyu çok önemsediğini kaydederek, “Bizim kaybedecek bir tane bile çocuğumuz yok. Zamanında müdahale edersek tüm çocuklarımızı kazanabiliriz. Yetişen gençlerimize, çocuklarımıza sahip çıkacağız. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz” dedi.

Daha sonra Keşan’da çevreye rahatsızlık ve zarar veren metruk binaların güvenlik açısından tadilatı veya yıkılması konusu ele alındı.  Bu konuda yetkinin Keşan Belediyesi’nde olduğunu ifade eden Kılavuz, gerekli şartlar oluştuğunda yıkımı gerçekleştirdiklerini, bu konuda gelen şikayetler konusunda ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve bundan sonra da göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Suçluların karanlık ortamları tercih etmesi ve meydana gelen hırsızlık olaylarına karşı okulların ve çevrelerinin aydınlatılması konusunda ise sokak aydınlatmaları için TREDAŞ yetkilileri ile bir kez daha görüşmelerde bulunulması, okul bahçeleri içinde tasarruf sağlayan fotoselli ampuller kullanılması, böylece okullara gelen elektrik faturalarının mümkün olduğunca düşük kalmasının sağlanması kararı verildi.

YILDIZ: İÇKİLİ YERLER İSTANBUL YOLU ÜZERİNE TAŞINSIN

Dünkü toplantının son gündem maddesi olarak, Keşan şehir merkezindeki içkili umuma açık işyerlerine yerleşim yerleri dışında ruhsat verilmesinin Belediye Başkanlığına tavsiye edilmesi maddesi görüşüldü. Bu konuda konuşan Emniyet Müdürü Yıldız, şehir merkezindeki içkili umuma açık 6 tane pavyon, 80 tane birahane ve meyhane olduğunu söyledi. Keşan’da alkollü yerlerin şehrin her tarafına serpiştirilmiş bir durumda olduğunu da ifade eden Yıldız, hepsinin ruhsatlarının iptal edilerek İstanbul Yolu üzerinde bulunan Birlik Sanayi Sitesi yakınlarına taşınması gerektiğini savundu.

KILAVUZ:  BAYAN ÇALIŞTIRAN MEYHANELER CAYDIRILABİLİR

Yıldız’ın bu önerisine Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz ile Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Hüseyin Çakmak karşı çıktılar. Kılavuz, “Keşan’da 10-15 tane bayanlı meyhane var. Alınacak emniyet tedbirleri ile bunları caydırarak bu şekilde faaliyet yürütmekten vazgeçirelim” dedi.

ÇAKMAK:  MEYHANELERİN ÇARŞI MERKEZİNDE OLMASININ  BİR SAKINCASI YOK

İçkili yerlerin Keşan şehir merkezinde olmasının asayiş açısından herhangi bir sakıncasının olmadığını kaydeden Çakmak da, “Pavyonları şehir dışına taşıdık ama buralarda 5-6 tane cinayet olayı gerçekleşti.  Keşan şehir merkezinde pavyon yok. Meyhane ve birahaneler var. Bunlarla ilgili denetimler yapılsın, eksiği olanlar varsa yasaların öngördüğü cezalar uygulansın” şeklinde konuştu.

Bu konuda söz alan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da kadın çalıştıran birahane ve meyhanelerin ilgili iş kanunları çerçevesinde incelenmesini, bunun bir caydırıcılık olabileceğini ifade etti. Konuyla ilgili net bir karar alınmadı.

SORUNLAR,

EŞGÜDÜMLE

ÇÖZÜLEBİLİR

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından bir değerlendirme yapan, Kaymakam Bekir Dınkırcı, “Hepimiz bu bölgede beraber yaşıyoruz. Hepimiz birbirimize destek olursak emniyet, asayiş ve temelinde diğer hizmetlerimiz en iyi noktaya gelecektir.

Çocukların doğumundan itibaren belli bir süreye kadar rolmodelleri anne, baba veya aile büyükleridir. Belli bir süreden sonra çocukların olabildiğince erken okul öncesi eğitimle buluşması gerekiyor. Bu süreçten sonra o sokağın büyükleri de sokaktaki bazı sorunlara sahip çıkmalı.  İş sadece jandarmaya ve emniyete intikal ettikten sonra ne kadar toparlarsanız toparlayın eski haline gelmiyor. Belli bir bölgedeki sorunu büyümeden aynı orman yangınında olduğu gibi başlangıcında müdahale ederseniz çözersiniz.

İstirhamım, bu sorunların hiçbirini biribirinden bağımsız düşünmeyin. Toplumsal bir bakış açısıyla görev ve sorumluluklar yerinde ve zamanında gelirse olur.

Dünya artık yönetimi bıraktı yönetişime geçti. Biz de yönetişime geçmeliyiz. Bir sorun olduğunda ilgili kurumla diyaloğa geçilmeli. Benim başıma bela gelmez demekle olmaz. Sorunlar büyür büyür sonra o kişiyi bulur. Çözülmediği takdirde bana intikal edin. Uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılığına karşı ne kadar küçük yaşlarda çocuklarımızı kazanırsak ilerleyen süreçte suç ve suçla mücadele oranları da o kadar düşecektir.

İster kral, ister köylü olsun, dünyada en mutlu insan evinde huzur olandır. Bütün iş ailede başlıyor ve burada bitiyor. Eşgüdüm içerisinde hepinizin desteği ve katkısı ile birbirimizle bilgi akışını zamanında yaparsak sorunların çözüme kavuşacağına inanıyorum. Yeter ki birbirimize saygımız eksik olmasın. Bunu yaptığımız takdirde gelecek Keşan için çok daha güzel olacaktır.” dedi.