Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişleri, İpsala Sınır Kapısı’ndan otobüsle Yunanistan’a çıkış yapan yolcuların adına hayali satış fişi düzenlediğini ortaya çıkardılar.

Emniyet tarafından 5 aydır yürütülen soruşturma kapsamında, mağaza müdürünün de aralarında bulunduğu 17 çalışan gözaltına alındı. 2 şüpheli şahıs da firari olarak aranıyor.  

Müfettişlerin incelediği yaklaşık 938 bin Euro değerindeki 10 bin faturadan 6 bininin hayali olduğu ortaya çıktı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişleri, İpsala Sınır Kapısı gümrüksüz sahada yapılan 30 Haziran 2009 ile 28 Nisan 2010 tarihleri arasındaki satış fişlerini incelemeye aldı. Bir yıldır süren incelemede, İpsala Gümrük Müdürlüğü, pasaport kayıtlarının tutulduğu İpsala Emniyet Müdürlüğü ve gümrüksüz satış yapan mağazanın kayıtları karşılaştırıldı.

Geçen Mayıs ayında tamamlanan incelemede, satış mağazası tarafından, otobüsle yurt dışına çıkış yapan ve alışveriş yapmayan yolcu listelerindeki isimlere hayali satış fişleri hazırlandığı, yolcu listelerinde adları bulunan bebekler adına dahi içki ve sigara satıldığı belirlendi.

17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakanlık müfettişlerinin İpsala Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasının ardından mağaza çalışanları Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince takibe alındı. Yaklaşık 5 ay izlenen şüpheliler için dün polis ekipleri Keşan ve İpsala ile Tekirdağ ve İstanbul’da 20 farklı adrese eş zamanlı operasyonlar düzenledi.  Operasyon sonucunda, mağaza müdürü D.S.’nin de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.

16 ŞÜPHELİNİN SORGUSU SÜRÜYOR

İpsala İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alınan şüphelilerden bazıları suçlamaları kabul ederek otobüs yolcu listeleri adına hayali satış fişleri hazırladıklarını itiraf etti. Yapılan ilk sorgusunun ardından 1 kişi savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 16 şüphelinin sorgusu sürüyor. Mağaza çalışanları 'Kaçakçılık Kanunu’na muhalefet', 'Hayali satış fişi hazırlama' ve 'Devleti vergi kaybına uğratmak’la suçlanıyor.

6 BİN 78 FATURA HAYALİ

Bakanlık müfettişleri hazırladığı raporda, otobüsle İpsala Sınır Kapısı üzerinden Yunanistan’a çıkış yapmış olan yolcular arasında bulunan bebeklerin adına bile içki ve sigara aldıklarına ilişkin satış fişleri kesildiğini belirledi. Örnekleme yöntemiyle yapılan incelemede 938 bin 726 Euro değerindeki 10 bin 70 faturadan, 622 bin Euro değerindeki 6 bin 78 faturanın hayali olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca İpsala Sınır Kapısı’ndan bir günde 50 ile 100 aracın çıkış yaptığı da rapora eklendi.