26 Ağustos’ta 1922 tarihinde başlayıp, 30 Ağustos günü Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 91. yıldönümü nedeniyle düzenlenen bayram töreni, dün, ülke genelinde olduğu gibi İpsala’da da kutlandı.



Saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törenlere; saat 09.15’te Kaymakamlık makamında devam edildi. İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Garnizon Komutanı P.Yarbay Rauf Öztürk ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz tarafından tebrikler kabul edildi. Kutlamaların tamamlanmasından sonra Cumhuriyet Meydanındaki törene geçildi.


Protokolün ve katılımcıların yerlerini almasının ardından, Gürbüz, Öztürk ve Karagöz askerlerin ve vatandaşların Zafer Bayramı kutladı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma ise P.Tğm.Gökhan Kızıldağ tarafından yapıldı.



KIZILDAĞ:   YENİ TÜRKİYE  CUMHURİYETİ DEVLETİNİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI GÜNDÜR
Kızıldağ
, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün; Ulusumuzun, insanlık tarihi ile başlayan ve her sayfası şanla ve şerefle dolu mazisinde, çok önemli bir yere sahip olan, yüce Türk ulusu ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun, edebi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin; aziz Türk Milleti ile el ele, omuz omuza vererek kazandığı destansı bir zaferin 91.’inci yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içindeyiz. Bugün, bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atıldığı gündür.” dedi. Kızıldağ, “Bu zafer; Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin, milletçe sökülerek, özgürlük ve onurumuzu yok etmek isteyen düşman güçlerinin, dize getiriliş destanıdır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

“DÜNYADA EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ZAFER”

30 Ağustos Zaferi; 19 Mayıs 1919’da milli ruhun şahlanmasıyla başlayıp, İnönü, Dumlupınar, Eskişehir, Sakarya gibi çetin muharebelerden sonra, bütün bir milletin topyekun taarruzlarıyla düşmanın İzmir’de denize dökülmesi ile son darbenin vurulduğu 22 gün 22 gece devam eden bir taarruzun dünya’da emsali görülmemiş bir örneği olduğunu kaydeden Kızıldağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu Ulus bütün dünya devletlerinin  dediği bir anda, vatanın işgali karşısında şahlanmış,yurdun dört bir aynından ordusuna katılan kahraman evlatlarıyla, <Önce Vatan> diyerek elinde avucunda ne varsa vatanı ve bağımsızlık ülküsü için paylaşmış, çocuğundan esirgediği örtüsünü, cepheye götürdüğü merminin üzerine örterek, büyük zaferi kazanmıştır.”  Milletin, 30 Ağustos Zaferi ile kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve unutamayacakları bir ders verdiğini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Kızıldağ,  “Bu müthiş zafere ulaşmak için Türk milleti katlanılmaz olana katlanmış, dayanılmaz acılara dayanmıştır.” dedi.

P. Ütğm. Mehmet Doğan Bazılı’nın sunumunda gerçekleşen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni, askerlerin okuduğu şiirler ve resmigeçit töreni ile sona erdi.
Tören geçişi sırasında vatandaşlar Türk Silahlı Kuvvetlerine alkışla sevgi gösterisinde bulundu.