AYŞİN SEÇİL GEZER

Arsa sahipleri, müteahhitten ev alanların da sorumlu olduğu gerekçesi ile aldıkları tapuların iptalini istedi. Mahkeme tapuları iptal etti. Yargıtay da onadı. AYM’ye başvuran daire sahipleri “Parasını ödedik tapumuzu aldık. Şimdi evimiz elimizden alındı” diyerek son çare Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor.

BELEDİYELERİN VATANDAŞLARI MAĞDUR ETMEDEN ÇÖZÜM BULMASI GEREKİR

Konuyla ilgili Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek açıklamalarda bulundu.  Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın yerinde olduğunu belirterek sözlerine başlayan İşlek, “İskân sorunu Türkiye’nin her yerinde kanayan bir yaradır. Anayasa Mahkemesi biriken davalarla ilgili karar verme aşamasına gelmiş. İskânı olmayan yerlerin tapularının iptaline karar vermiş. Bu binalarla ilgili büyük ihtimal yıkılma kararı verilecek. Uygulama belediyeler tarafından yapılacaktır. Belediyelerin vatandaşları mağdur etmeden çözüm bulması gerekir. Çözüm yollarının aranması lazım. En iyi çözüm yolu; belediyeler müteahhitleri karşılarına alıp konuşacak. Müteahhitler sattıkları evlerin iskân belgelerini ev sahiplerine verecek.” dedi.

VATANDAŞIMIZ ÇARE ARAMAYA ÇALIŞIYOR

İskân konusunda vatandaşları uyardığını belirten İşlek, “İskânı olmayan vatandaş kayıp insan anlamına geliyor. Keşan’ın bütün mahallelerinde iskânı olmayan bina var. Müteahhitler daireleri satıyor, vatandaşlar sonrasında iskân almak için uğraşıyor. Bazı müteahhitler buradan gidiyor, sonrasında onun peşine düşüyorlar. Bir sürü maddi imkânsızlık için ev aldığını sanan vatandaşımız çare aramaya çalışıyor. Bununla beraber AYM’nin aldığı kararı olumlu karşılıyorum. Vatandaş ev aldığında iskân belgesini de alacak. Buna ek bir maddiyat da eklenebilir. 3-5 bin lira fazla ödemiş olacak ama mal sahibi olacak. Türkiye’nin her yerinde iskânsız bina var. Her yerden şikâyetler gitmiş. Sonunda bu noktaya gelindi.  Ama bir çözüm bulunması gerekiyor. Yapılmış çok katlı apartmanlar nasıl yıkılacak? Buralar milli servet. Bunlar için idari birimler bir araya gelip bir çözüm bulmalı. Tekrar söylüyorum; ev alacak insanlar lütfen iskânı olması şartını arasınlar. Bunu önemle rica ediyorum. İskânı olmayan yerde oturduğu sürece yok sayılıyorlar. Bu kişiler; bir sağlık problemi yaşayabilir, çocuklarının okul kaydı için sorun yaşayabilir, bir evrak lazım olduğunda muhtarlıklardan evrak alamazlar. İskânı olmayan yerlerin ikametgâhı da olmuyor. Bunlara dikkat etsinler. Bizim için sorun yok ama kendileri büyük sorun yaşayacaklar.” ifadelerini kullandı.

İskânsız ev alan vatandaşların bir an önce evi kimden aldıysa onunla irtibata geçip iskân talebinde bulunmaları gerektiğinin altını çizen İşlek, sözlerini şöyle noktaladı: “Sorunun çözüm yolları müteahhitler ve belediyelerdir. Malı yapan müteahhit, iskanı verecek olan belediyedir. Vatandaşlarımız mağdur oluyor. İskân sorununun vatandaşlar mağdur olmadan çözülmesi gerekiyor.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ