Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl 302.’si gerçekleştirilen İtfaiye Haftası nedeniyle 30 Eylül 2016 Cuma günü program düzenledi.
Saat 10.00 sıralarında Orman İşletme Müdürlüğü önünden başlayan korteje; Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları; Salim Şevik ve Cengizhan Aktan, Keşan İlçe Emniyet Müdür Vekili Hüsnü Cengiz, Keşan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Harun Büker, İtfaiye Müdürü Yasin Paçaman, Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, belediyedeki daire amirleri, okul öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. Kortej Keşan Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar itfaiye müdürlüğüne bağlı araçlarla birlikte vatandaşların yoğun ilgisi eşliğinde yürüdü. Kortej alana geldikten sonra burada Saygı Duruşu’nda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.  Buradaki törene; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yetim, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Hasan Boz da katıldı. Törende ilk konuşmayı Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Yasin Paçaman yaptı.
Bu yıl 302. Kuruluş yıldönümü kutlanan Türk İtfaiyesi’nin kuruluşunun 1714 yılı olarak kabul edildiğini belirten Paçaman, “Bugünkü belediyelere bağlı Cumhuriyet itfaiyeleri ise 25 Eylül 1923 yılında teşkil edilmiştir. İlk kuruluş gününün hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte kuruluş tarihi Cumhuriyet itfaiyelerinin kuruluş tarihi olan 25 Eylül’den itibaren devam eden hafta olarak kutlanmaktadır. İtfaiyecilik; bir yaşam tarzının, bir bakış açısının ve hayat felsefesinin adıdır. 1866 yılından bu yana Keşan Belediyesi olarak Cumhuriyet tarihinden itibaren de itibaren de itfaiye teşkilatı olarak Keşan’a hizmet vermekteyiz. Bugün müdürlüğümüz 26 personel, 5 arazöz, 1 acil kurtarma aracı ile 7 gün 24 saat Keşan halkına hizmet vermeye devam etmektedir. Tüm canlıların kaçarak uzaklaştığı yangın alanına koşarak giren oradaki görevini zor şartlar altında üstün gayret göstererek yapan ve başarılı olan itfaiyeciler her türlü takdiri hak etmektedir. İtfaiyecilik sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir meslek dalıdır. Müdürlüğümüz gerek her yıl kendi içinde hizmet içi kurslar açarak gerekse ülkemizin öncü itfaiye teşkilatlarının açmış olduğu kurs ve eğitimlere katılarak çağın gerektirdiği teknolojik gelişmelere ayak uydurmaktadır. Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak 2016 yılı içerisinde; konut, iş yeri, araç ve arazi vb olmak üzere toplam 423 yangına müdahale ettik. Yangınlar bizim görevimizin önemli parçasını oluştursa da 96 trafik kazası ve kurtarma 374 iş yeri yangın güvenlik raporu 813 diğer itfai olay hakkında işlem yürüttük. Teçhizat araç ve ekip bakımından bölgemizde öncü olan itfaiye müdürlüğümüzün çalışmaları bununla da sınırlı kalmadı. Müdürlüğümüzdeki tatbikat alanımızda hem kendi personelimize hem de talep eden kurumların personellerine eğitim ve tatbikat gerçekleştirdik. Belediye Başkanımız Opr. Dr. Mehmet Özcan’a itfaiye müdürlüğümüzün her türlü ihtiyacını öncelikle giderdiği için, fedakar itfaiye personelinin önemini her fırsatta dile getirerek bizlere verdiği fırsattan dolayı şahsım ve personelim adına çok teşekkür ediyorum. Keşan’a yangınsız ve afetsiz günler dilerim.”  diye konuştu. Paçaman’ın ardından mikrofona Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan geldi.
KİMYASAL YANGINLARI SÖNDÜRME KAPASİTEMİZ VAR
İnsanoğlunun ateşi keşfettiğinden bu yana yangınlarla mücadele ettiğini, yangınların can ve mal kayıplarına neden olduğunu ifade eden Özcan, “Yangınların söndürülmesi günümüzde ciddi teknoloji isteyen olgular. Kimyasal yanıklardan normal yanıklara kadar söndürme teknikleri değişik olan yangın türleri var. Yangın artık bir bilim dalı haline gelmiş durumda. Yangının artık kaza mı sabotaj mı olduğu yangın uzmanları tarafından ayırt edilebiliyor. Keşan Belediyesi itfaiye açısından bölgenin en güçlü kuruluşudur. Yaz aylarında sürekli olarak Orman Müdürlüğü ile irtibat halindeyiz. Sınırlarımız dışında dahi olsa yananın milli servet olduğu düşüncesiyle en önce yardıma koştuk, koşacağız. Malkara’dan İpsala’ya yine Malkara’dan Gelibolu’ya kadar olan kara yolu ağında kaza kırım ekiplerimiz çalışıyorlar. Anız, orman yangınlarında süratle yetişmekteler. 2006 yılına kadar Keşan’da 5. katta bir yangın olsa ne yaparız diye düşündüğümde geceleri uykum kaçıyordu. Sonra 28 metre merdiveni olan, çok uzaklara tazyikli su atan aparatı olan büyük bir itfaiye aracı aldık ve rahatladık. Geçenlerde 11. katta bir yangın çıktı ve biz yine bir eksiğimizi gördük. Yangında mahsur kalanların kurtarılmasına yönelik havalı atlama yatağı aldık. Keşan Belediyesi olarak kimyasal yangınları söndürme kapasitemiz var.” şeklinde konuştu.
TRAKYA’NIN GÜNEYİNİN EN GÜÇLÜ İTFAİYE EKİBİNE SAHİBİZ
İtfaiye müdürlüklerinin yangın sonrası vereceği raporların çok şeyi değiştirecek nitelikte olduğuna vurgu yapan Mehmet Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her zaman ekipteki arkadaşlara söylerim, yangın neyden çıktıysa ve neye zarar verdiyse gördüğünüzü yazacaksınız. Kimsenin hâkimi ve savcısı değiliz. Kimsenin hakkı Keşan Belediyesi’nde yenmez. Bugüne kadar tutulan raporlarda da tersi bir durumla karşılaşmadık. Trakya’nın güneyinin en güçlü itfaiye ekibine sahibiz. Yangınlar konusunda tedbiri hiçbir zaman elden bırakmayalım. Çocuklarımıza yangınlar ve söndürme teknikleri ile ilgili kitapçıklar hazırladık. Ekibime teşekkür ediyorum.”
KAZASIZ, YANGINSIZ FELAKETSİZ GÜNLERE ULAŞMAK DİLEĞİYLE
İtfaiyenin aynı zamanda afet kurtarma ekiplerinin de bir bölümü olduğunu kaydeden Özcan, kaza kırım araçlarının deprem ve sel gibi afetlerde mahsur kalanları kurtarmaya yönelik işlemler de yürüttüğünü belirterek, “Ege’de orta ölçekli deprem oldu. Bilim adamlar kırılmamış Batı Anadolu Fay Hattı ile şüphe içindeler. Toplumun her kesiminin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Kazasız, yangınsız felaketsiz günlere ulaşmak dileğiyle.”  dedi.
Konuşmaların ardından, Keşan Belediyesi’ne ait atlama yatağı açıldı. İtfaiyeye ait araçların ve araç üzerindeki malzeme ve teçhizatın hem protokole hem de öğrencilere tanıtılmasının ardından, Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitapçıklar dağıtıldı. Program konuklara pilav ve ayran ikram edilmesi ile sona erdi.