Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Yasin Paçaman tarafından yapılan yazılı açıklamada, Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde özel bir öğrenci yurdunda meydana gelen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı yangın olayında görülen eksiklik ve ihmallerin ilçe sınırlarında faaliyet gösteren mevcut öğrenci yurtları ile diğer yataklı tesislerde meydana gelmemesi için 2 Aralık 2016 tarihinden itibaren denetimlere başlandığı bildirildi.

Açıklamada Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ın talimatı ile ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm yataklı tesislerin, binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında kontrollerinin yapılacağı, tesislerde tespit edilen eksiklerin giderilmesi için yönetmelikte belirtilen süre kadar zaman tanınacağı, eksikliklerini tamamlamayan tesisler hakkında yasal işlem başlatılacağı uyarısında bulunuldu.

Yangın güvenliğinin önemine değinilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Ölüm, yaralanma ya da maddi hasara neden olan bir yangının çıkma olasılığını azaltmaya yönelik önlemler bütününe Yangın Güvenliği denilmektedir. Yangın güvenliği; Önleme, Koruma ve Söndürme olmak üzere üç temel ayak üzerinde kurulur.  Önleme: Yangın çıkmasını önlemek,   Korunma: Yangın anında insanların ve   yangın çıkan  yerin en az zararla kurtulmasını  sağlayacak  aktif ve pasif korunma önlemlerini almak,  Söndürme: Yangının devam etmesi halinde  ise  söndürme yapmak, şeklindeki bilimsel ve teknolojik çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalardan önleme ve korunma, yangın öncesinde yapıldığından ‘proaktif’ söndürme ise yangın çıktıktan sonra yapıldığından ‘reaktif’ özelliktedir.  Önlemler, canlıların yangın yerinden kolaylıkla uzaklaşmaları ve olaydan olabildiğince az zararla kurtulabilmelerini sağlamayı amaç edinir. Yangın güvenliği önlemleri inşaat sürecinde ele alınabildiği gibi, var olan bir yapıya daha sonra da uygulanabilmektedir. Yangın güvenliğini sağlamak maksadıyla yapılan uygulamaların başında yangın çıkışları, yangın merdiveni, yangın söndürme ve uyarı sistemleri gelir.”