HABER MERKEZİ

Keşan FM’de 15 günde bir canlı yayınlanan ve moderatörlüğünü Medya Keşan Gazetesi Editörü Bahar Çetin Çalen’in yaptığı “Mahallem Konuşuyor” programının, 9 Mart 2017 Perşembe günü yayınlanan bölümünde, daha önce köy statüsünde olan ve 2014 yılından bu yana Keşan Belediyesi’ne geçerek “Mahalle” olan İzzetiye konuşuldu.

Saat 14.10’da başlayan programda, stüdyoda canlı yayın konuğu olan Mahalle Muhtarı Kadir Girgin, İzzetiye Mahallesi’nin 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, elde edilen son verilere göre nüfusun 1.767, seçmen sayısının ise 666 olarak belirlendiğini kaydetti.

Mahalle halkının %85’inin tarım, %65’inin ise hayvancılık alanında uğraş verdiğini belirten Girgin, emekli oranının %95 civarında olduğunu dile getirdi.

Mahallede 25’i lise, 22’si ortaokul ve 16’sı ilkokul olmak üzere toplam 63 öğrencinin taşımalı sistemde Keşan’da eğitim öğretime devam ettiğini belirten Girgin, halkın, kapandıktan sonra boş kalan okul binasının değerlendirilmesini arzu ettiğini dile getirerek, “Burası yeniden ilkokul binası olarak kullanılabilir ya da Halk Eğitim düzenli kurslarla burayı canlı tutabilir. Milli Eğitimin buranın durumuna karar vermesi lazım. İçinde hala evraklar, okulun zamanında aldığı çeşitli ödüller öylece duruyor. Şu anda boş olan okul binamızda, kadınlarımız için Halk Eğitim’in düzenlediği Haziran ayında sona erecek bir biçki-dikiş kursu devam ediyor. Kadınlarımız bu uygulamadan çok memnun kaldılar. Vakitlerini değerlendirebilecekleri, el becerilerini geliştirebilecekleri, yapacakları el işleriyle aile bütçesine katkıda bulunabilecekleri yeni kurslar da açılsın istiyorlar.” şeklinde konuştu.

Programı dinlemek için BURAYA TIKLAYINIZ

Program öncesi mahallede gerçekleştirilen ve canlı yayında verilen röportajlarda dikkat çeken bir başka konu da, halkın sağlık ocağı, en azından görevli bir sağlık personeli talebi oldu. İzzetiye sakinleri, daha önce aile hekiminin haftada bir veya 15 günde bir geldiğini fakat uzunca bir süredir mahalleye kimsenin uğramadığını dile getirdiler. Yaşlılar, bebekler, hamileler ve acil durumlar için bunun eksikliğini hissettiklerini ifade eden mahalle sakinleri, “Sağlık Ocağı binamız da, okul binası gibi orada öylece boş bekliyor. Kim ilgilenir, kim el atar bilmiyoruz. Yazık değil mi bu binaları harabeye çevirmek ve vicdana sığar mı öylece yok olup gitmelerini seyretmek!” dedi.

İzzetiye için “Mahalle” olmadan önce çok önemli bir sorun olan içme ve kullanma suyu sıkıntısının, şebekeye bağlandıktan sonra çözüme kavuştuğunu, halkın bu konuda rahat bir nefes almasının sağlandığını ifade eden Muhtar Kadir Girgin, mahalle içi yolların tamamının da, mahalle statüsü kazandıktan sonra, Keşan Belediyesi tarafından kilit taşı döşenerek düzenlendiğini ve temiz bir görünüme kavuştuğunu kaydetti.

Mahalle çöplerinin, kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise haftada iki kez alındığını söyleyen Girgin, “Mahallemiz için yine son derece sıkıntı veren bir diğer mesele de, mahallemizin yanından geçen, koku ve kirlilik yaratan dere idi. Bu konuda, mahalle olmadan önce DSİ tarafından başlatılan ıslah çalışması da tamamlanmak üzeredir.” dedi.

Dere ıslah çalışmasıyla ilgili olarak yayınlanan röportajlarda, vatandaşların, DSİ’nin çalışmayı bitirme noktasını en az 200 – 300 metre daha uzatmasını istemesi dikkat çekti. Mahalle halkı, “Projede bitiş noktası gösterilen yerde haneler var. Burada biterse sorun kısmen devam edecek ve burada oturan komşularımızın rahatsızlığına sebep olunacak.” şeklinde konuştu.

Kadir Girgin, mahalle halkının da röportajlarda dile getirdiği gibi, mahalle sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük tarım arazisinin tamamının “kıraç” diye tabir edilen nitelikte olduğunu ve arazinin sulanabilir arazi haline getirilmesini istediklerini söyledi.

Mahalle halkıyla gerçekleştirilen ve program sırasında da bazı bölümleri yayınlanan röportajlarda, halkın istek, şikayet ve önerileri şu başlıklar altında sıralandı:

İnşaatı tamamlanamayan düğün salonu, atıl kalan okul ve sağlık ocağı binaları, dere ıslah çalışmasının daha ileride bitirilmesi, mahallede bulunan çeşmenin ilçe sağlık tarafından kapatılması, doğalgazın kısa süre içersinde mahalleye gelmesi, eski su borularının değişmesi gerektiği, mera yollarının bozuk olması, tarım arazilerinin sulanamaması, mahsule zarar veren yabani hayvanlar ve yetkililerin halka kulak vermeyişi, ilgisizliği.

Keşan FM’den yapılan açıklamada, canlı yayınlanan “Mahallem Konuşuyor” programının kayıtlarına, www.kesan.fm adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

23 Mart 2017 Perşembe günü yayınlanacak ve saat 14.10 başlayacak “Mahallem Konuşuyor” programının konusu “Yeni Mahalle” olacak.