HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Çanakkale'den, geçen Perşembe günü 'Pedalladıkça Güzelleş-Güzelleştir' sloganıyla yola çıkan Eskişehir Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi Emine Apaydın, Seval Peköz ve Aysun Buran 140 kilometre pedal çevirerek, geçen Cumartesi günü Keşan'da mola verdi. Başlattıkları sosyal sorumluluk projesiyle amaçlarının, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet ile taciz olaylarına 'dur' demek ve insanların ötekileştirilmesine dikkat çekmek olduğunu belirten üç kadın, Şehitlik Parkı'nda, Saros Doğa Sporları Topluluğu (SARDOS) üyeleri tarafında karşıladındı.

Kadın bisikletçi grubu sözcüsü Seval Peköz, kadına yönelik şiddet ve taciz olaylarına dikkat çekmek adına 3 yıldır bu aktiviteyi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Mottomuz 'kadına, taciz ve tecavüze hayır' demek. Bunu da en iyi aktarabileceğimiz şey bisikletti. Çünkü bisiklet tarih boyunca insanların özgürleşmelerine çok büyük katkıları ve günümüzde yaşanan ekolojik krize karşı olan bir araç. Bu yıl Çanakkale'den çıktık ve İstanbul'da bitirmek istiyoruz. Amacımız kadınların, insanların yolda olabilmesi. İlk yıl Fethiye'den İzmir'e, ikinci yılımızda İzmir'den Çanakkale'ye pedalladık. Her yıl mottomuza bir şeyler ekleyerek yolumuza davam ediyoruz." dedi.

BİZ HER TÜRLÜ ÖTEKİLEŞTİRMEYE 'DUR' DEMEK İSTİYORUZ

Bu yıl insanların ötekileştirilmesine 'dur' demek için de çalışma yaptıklarını ifade eden Peköz, şöyle konuştu: "Ülkemizde maalesef kabul görmüş normlar var. Bu normlar dışındaki her şey ötekileştirilmeye çalışılıyor. Biz her türlü ötekileştirmeye 'dur' demek istiyoruz. Her türlü bireye yapılan taciz ve tecavüz insanlık suçudur. Biz de kadınlar için yoldayız. Önemli olan yolda olmak. Gittiğimiz köylerde kadınlarla görüşüyoruz, soflarına, tarlalarına misafir oluyoruz. Amacımız onlarda da farkındalık yaratmak."  

APAYDIN: ŞAŞIRANLAR OLDU

Emine Apaydın da yolda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını ve olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, "Bizim Türkiye'de olmamız büyük şans. İnsanlar bizleri evlerinde ağırladı. Teknik bir arıza yaşadığımızda çekinmeden birisinin arabasına binip, onunla bir bisikletçiye gidebiliyoruz. Her zaman pozitif etkiyle karşı karşıya kaldık. Sadece 'dört kadın nasıl yoldasınız, yanınızda bir erkek yok' diyerek, şaşıranlar oldu." diye konuştu.  

Keşan SARDOS Topluluğu Sözcüsü Muammer Taşkıran ise bisikletin özgürlük olduğunu ifade ederek, sosyal sorumluluk projelerini her zamana destekleyeceklerini söyledi. Taşkıran, "Değerli kızlarımızla olmaktan SARDOS ailesi olarak çok mutluyuz. Bu proje kapsamında bölgemizden geçen ve bizleri ziyaret eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onları ağırlamaktan mutluyuz. Bu kapsamda sosyal projeler takımı olan SARDOS ailesi doğadaki yaşam üzerine negatifliklerin her zaman önünde, pozitifliklerin de her zaman yanında olmuştur. Buna dair tüm projeleri desteklemiştir. Bisiklet özgürlüğünü Keşan'da kadınlarımızla birlikte yaşamaktayız. Hayata dair her şeyi birlikte yaşadığımız kadınlarımızla bisiklet kullanımı arttıkça şehrimizde güzelleşecektir. Bugün yaşadığımız toprakların var olmasında cephede erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş kadınlarımızın büyük emeği vardır. Bu kapsamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözünün hatırlatmak isterim, 'Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur" dedi.

Kadın bisikletçiler, Keşan'daki molanın ardından yola çıktı. Bisikletçilerin turu 25 Ağustos'ta İstanbul'da sona erecek. 

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ