Saat 11.30’dan itibaren Şehitlik Parkı’nda toplanmaya başlayan kadınlar, 12.15’den sonra kortej oluşturarak, ellerinde günün anlam ve önemini anlatan dövizler ile Hastane Caddesi, Önder Caddesi ve İsmet İnönü Caddesi boyunca Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Korteje; CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Demokrasi Platformu bileşenleri ile destek verdiği yürüyüşte çok sayıda kadın katılımcı yer aldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan kadınlar, ellerindeki dövizlerle, kadın hakları konusunda uzun süre slogan attılar.

Keşan Demokrasi Platformu adına bir konuşma yapan CHP Keşan İlçe Örgütü Kadın Kolu Başkanı Ürfet Ürkmez, sözlerinin başında, Kadınlar Günü’nün tarihi gelişmesini açıkladıktan sonra, kadınların her 8 Mart’ta haklarını almak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

ÜRKMEZ: KADIN HAKLARI, MUSTAFA KEMAL SAYESİNDE İYİLEŞTİ

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınların haklarının iyileştirildiğine vurgu yapan Ürfet Ürkmez, kadınlar üzerinde uygulanan her türlü şiddetin artarak devam ettiğine, en temel haklar olan sağlık ve eğitimde gittikçe geriye gidildiğine işaret etti.

Yoksulluğun kadınların iliklerine kadar işlediğinin altını çizen Ürkmez, şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kadınla aynı trajediyi paylaşıyoruz. Bedenlerimize saygı gösterilmesini, kadınlara yönelik şiddetin son bulmasını, kadın cinayetlerinin durdurulmasını ve bu konuda somut adımlar atılmasını istiyoruz. Bu doğrultuda eylem planları ve etkin politikalarla, uluslararası sözleşmelerin imzalanarak uygulanmasını, tecavüz ve cinsel tacizi insanlığa karşı suç kabul eden hükümlere uyulmasını, ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan kadınların korunması için somut adımlar atılmasını, uluslararası sözleşmelerdeki çekince konulan maddelerin, koşulsuz kabul edilmesini ve gerekli yasal düzenlemelerin yaşama geçirilmesini istiyoruz.”

İSTEKLERİNİ SIRALADI

Ürfet Ürkmez sözlerinin devamında, isteklerini şöyle sıraladı: “Emeğimize, kimliğimize ve bedenimize el koyanlara, cins ayrımcılığına, taciz ve tecavüze, kıyafet yönetmeliklerine, 4+4+4 eğitim sistemine, çocuk gelinlere, muhafazakarlığa, yoksulluğa, esnek-güvencesiz-kayıtdışı ve taşeron çalıştırılmaya, cinsel ulusal sınıfsal sömürüye, medya ve reklamlarda obje olmaya ve savaşlara hayır!..  Barış hemen şimdi! diyoruz.  Kadın istihdamlarının arttırılmasını, kadının ev içi emeğinin görünür kılınmasını, ev işlerinin toplumsallaştırılmasını, çocuk bakımı ve yetiştirilmesi, yaşlı bakımı, çamaşır, yemek, temizlik gibi tüm ev içi hizmetlerin kamusal alana alınmasını, yerel yönetimlerin ve siyasi iktidarların ortak kreşler, etüt merkezleri, yaşlı bakım evleri ve çamaşırhaneler açmasını istiyoruz. Sendikal ve siyasal alanların karar mekanizmalarında yer almak, insanca yaşam, insanca eşit ücret ve iş güvencesi  istiyoruz. Cinsiyet ayrımcılığına karşı fiili eşitlikten, özgürlüklerden yana, demokratik bir Anayasa istiyoruz. Yaşasın kadınlarımızın haklı onurlu mücadelesi!”   

Kadınlar ve kortejdekiler daha sonra Ali Payam’ın müzikleri eşliğinde oyunlar oynadı ve halaylar çekti.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki açıklamanın ardından, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliklerine Köşk Düğün Salonu’nda devam edildi.