Keşan Kent Konseyi’nin olağan genel kurulu sırasında, Yürütme Kurulu’ seçimine itiraz edip tepki gösteren ve ardından toplantıyı terk eden Keşan Kent Konseyi’nin eski Başkanı ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, Roman Kültürünü Araştırma Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayvaz Yalaza, dün yaptıkları açıklamalar ile tepkilerinin sürdüğünü kaydetti.

KALFALAR:  PASİF KALMAMIZIN NEDENLERİ VAR

Konuyla ilgili olarak konuşan Bayram Ali Kalfalar, kendisine destek veren herkese teşekkür ederek, Keşan Kent Konseyi’nin kuruluş aşamasında, aktif olabilecek ve olayı hızlandıracak ekibi oluşturamadığı düşüncesinde olduğunu ve bu nedenle yapılan çalışmalarda kendisinin de pasif kaldığını kaydetti. Ne olursa olsun Keşan Kent Konseyi Başkanı olduğu dönemde düşüncelerini kamuoyu ile paylaştığını ifade eden Kalfalar,  şunları söyledi:“Bugüne kadar paylaştığım fikirlerden de hiçbir tepki gelmedi ve doğru konuları paylaştığıma inanıyorum.Bununla birlikte Türkiye Kent Konseyi platformunda da Keşan’ı en iyi şekilde temsil ettim. Ülkenin değişik bölgelerinde 6 ayda bir yapılan toplantılara katıldım. Ben hep şunu düşündüm: Kent Konseyi’nde bir rant olsa acaba bu iş pangallıktaki ilkokul mezunu Bayram Ali’ye  kalır mı? Tekrar Kent Konseyi gündeme geldiği andan itibaren, Necmettin Baygül’ün görüştüğü insanlar beni aradılar. Baktım ki güzel bir oluşum ortaya çıkıyor ve ben de başkanlığımdan feragat ettim ve aday olmadım. Ancak ben de bilgi ve tecrübem ile destek olmak için Yürütme Kurulu’nda yer almak istedim. Ben saat 13.30’da toplantıya gittim ve Necmettin Baygül’e ‘Sanki beni kayığa bindirdiniz?’ dedim. Kendisi de ‘Olur mu ağabey, sen varsın bu işin içerisinde’ dedi. Ama liste verilirken ismim yazılmadı. Ben de Yürütme Kurulu’na aday oldum.”

 BURADA BİR HANDİKAP VAR

İstihdamda her zaman sorun yaşanan bir mahallede 4. dönem muhtarlık yapmaya çalıştığının altını çizen Kalfalar,Bir denge unsuru olmaya çalışıyorum. Burada iki muhtarlıkla ve dernek başkanlarıyla ortaklaşa çalışıyoruz bu insanlar için. Ben Keşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda da görev aldım. İnsanlarla diyaloglarım iyi olduğu için yapmış olduğumuz çalışmalarda sorgulanmadık. Ancak şimdi Vakıf da başladı sorgulanmaya. Burada da bir handikap var. Şimdi Kent Konseyi’nde de olmak istedim. Ancak orada blok liste yerine tek tek oylama yapılsaydı ve kazanamasaydım tebrik eder çıkardık. İnsanlar karar verdi ve yine de saygılıyız. Taş yerinde ağırdır. Gün gelir o taş lazım olur herkese. Bundan sonra da Kent Konseyi’nde görev almayı düşünmüyorum. Toplantılara gelmeyi de düşünmüyorum” diye konuştu.

KANTAR: BURADA BÜYÜK BİR HATA VAR

Daha sonra söz alan Fikret Kantar, Keşan Kent Konseyi’nin olağan genel kurulunda hoş olmayan durum yaşandığını belirterek, Yürütme Kurulu’nun, hiç kimsenin bilgisi alınmadan, geçmiş dönemde yapılanlar anlatılmadan, çarşaf liste olarak yapıldığını söyledi. Yürütme Kurulu seçiminin isim isim mi, yoksa çarşaf liste mi şeklindeki oylamanın divan heyeti tarafından yanlış sayıldığını ifade eden Kantar, “Ondan sonra toplantıyı terk ettim. Yapılan yanlıştı. Tek tek oylama olması gerekiyordu. Çünkü burası Kent Konseyi. Herhangi bir dernek falan değil. Bu nedenle tepkimizi ortaya koyduk. Bir atasözünde ‘İşi bilenden almışlar becerene vermişler’ denilir. Vakfın Mütevelli Heyeti’nde ve Kent Konseyi’nde ise işi becerenden alıp bilene vermişler. Burada büyük bir hata vardır.” diye konuştu.

YALAZA: İTİRAZIMIZ BİZ OLALIM BİZİM OLSUN ZİHNİYETİNEDİR

Konuyla ilgili olarak söz alan Ayvaz Yalaza, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül’ün yaptığı “Hiçbir kesimi ayırma gibi lüksümüz yok” şeklindeki açıklamayı hatırlatarak, “Ne Romanı Keşan’ı ayırmışız. Bizim itirazımız; seçilemediğimiz için değil Yönetim Kurulu tek oyla saydı. Çok değişik bir kadro ortaya çıkacaktı. Doğrusu da buydu. Daha önceki seçim, buna benzer bir sistemle yapıldı. ‘Bizim olsun bizde kalsın’ düşüncesiyle hareket edildiği çok açık. Tek bir fotoğrafla bu yorum gizlenmek istenmiş. Bu listeyi ne Necmettin Baygül’ün, ne de belediye başkanının yapmadığı çok açık. Buna müdahil olmamakla topu üzerlerinden atmak istemişler. Listeyi düzenleyenin de bir veya iki kişiden oluştuğunu düşünüyorum. Keşan’da yerel yönetim zafiyetinin oluştuğu zaman zaman vukuu bulan ortak aklın oluşması mümkün değildir. Keşan’ın önünü tıkayan ve karşılığı olan ideolojik ihtiraslar her anlamda Keşan’ın önünü kesmektedir. İtirazımız yönetim kurulunun isimleri değildir. İtirazımız; burada yapılmak istenen ‘biz olalım bizim olsun’ zihniyetidir. Etnik bir meselemiz yoktur. Yönetim kuruluna başarılar diler. Keşan’a hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.