GİZEM GÖRÜR

Erken yaşta evliliklerin eğitimsizlikten kaynaklandığını dile getiren Kantar, bir çocuğun liseyi bitirene kadar zaten 18 yaşını doldurduğunu, eğitim probleminin çözülmesi ile birlikte erken yaşta evlilik sorununun da önüne geçileceğini kaydetti.

4 ÇOCUK BİR ODADA YAŞIYOR

Yenimescit Mahallesi’ndeki çocukların kalabalık nüfustan kaçmak için evlenmek istediklerini belirten Kantar, şunları söyledi: “Aile kurumunun temel yapısında evlilik var. Günümüzde kadın ve erkeği olumsuz yönde etkileyen bir sıkıntı erken yaşta evliliklerdir. Erken yaşta evlilikler günümüzde eğitimsizlikten kaynaklıdır. Bizim mahallemizde erken yaşta evliliklerin sebebi eğitimsizliktir. Nedenini şöyle açıklayabilirim. Bir çocuk liseyi bitirdiğinde 18 yaşına gelmiş oluyor. Yani 18 yaşına gelmiş birisi de çocuk olmuyor ve evlilik de yasal oluyor. Eğer çocuklarımız en azından liseye kadar okuyabildiğinde erken yaşta evlilik sıkıntısı yok olmuş olacak. Çünkü okuluna devam eden bir çocuk, kız erkek fark etmez, evlenmeyi düşünmeyecek. Çünkü zaman bulamayacak. Barınmaya gelince de 4 çocuklu bir aile, 6 kişi oluyor. İki göz evlerde yaşıyorlar. 4 çocuk bir odada yaşıyor. Çocuk evden kaçmaya çalışıyor. Bir an önce evlenip özgürlüğüne kavuşmak için evleniyorlar.”

EĞİTİM ALAN ÇOCUK EVLENMEYE ZAMAN BULAMAZ

İşsiz bir ailenin çocuğunun eğitim masraflarını karşılayamadığını, bu yüzden de çocukların erken yaşta evlendiğini belirterek açıklamasına devam eden Kantar, “İstihdama gelince işsizlik Türkiye’nin genelinde var fakat bizim gibi fakir mahallelerde daha çok var. Her evde asgari ücretle çalışan bir iki kişi olunca tadından yenmez. Bu para çocukların okul masraflarını karşılar, eğitim alan çocuk erken evlenecek vakit bulamaz. Trakya bölgesinde kaçırma, zorla alıkoyma gibi şeyler zaten yok. Gençler kendi istek ve arzularıyla evlenmeye karar veriyor. Kimse kimseyi alıkoymuyor. Bu belki başka bölgeler için geçerli olabilir ama bizim Trakya’mız için bu geçerli değildir. Çocuklar birbirlerini seviyor ve kaçmak istedikleri anlattığım sıkıntılar da eklenince kendi yuvalarını kurmak istiyorlar.” dedi.

BİR DEFALIK YASA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ

Kantar, birbirini severek evlenen gençler ile tecavüzcülerin aynı kefeye konmaması gerektiğini belirterek, “Birbirlerini sevmişler, bir hata yapmışlar ve kızımız hamile kalmış, gönül rızasıyla ikisi de evlenmiş. 18 yaşının altında olduğu için de şikayet olmuş, evlenilmiş, çocuk da doğmuş. Çocuğun babası içeri atılmış. Çocuk babasız büyüyor, kızımız küçük yaşta kocasız kalıyor. Ben tabi ki de erken yaşta evliliği desteklemiyorum. Ben kendi rızası dışında evlendirilen kızlarımız için üzülürüm ama bizim mahallemizde böyle şeyler yaşanmaz. Biz cinsel tacizcileri, tecavüzcüleri, sapıkları değil, sadece ve sadece birbirini severek evlenenlere bir defalık bir yasa çıkarılmasını istiyoruz. Bundan sonra zaten yasaya göre doğru davranılır.” şeklinde konuştu.

EĞİTİMLİ BİR ÇOCUK ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE SICAK BAKMAZ

Kantar, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Ama bizim bu sıkıntılarımızın çözüme kavuşturulmasını sağlayacak tek şey istihdam ve eğitimdir. Eğitimli bir çocuk erken yaşta evliliğe sıcak bakmaz. Zaten buna ayıracak vakit bulamaz. Kızlarımız da erkeklerimiz de bir şeylerden kaçmak zorunda kalmasa, başka hayatlar için böyle heveslenmez. Ve bu sorunlar çözülmüş olur.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ