Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ve Bulgaristan’ın Burgaz TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) işbirliğinde hazırlanan “Karadeniz’den Ege’ye Turizm ve Turizme Bağlı İş Kollarında Yeni Fırsatlar” projesinin iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile  medya temsilcilerinin Keşan’daki bilgilendirme toplantısı (konferansı) dün yapıldı.

 Keşan TSO Konferans Salonu’nda saat 10.00’da başlayan konferansa; Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm Komitesi Başkanı Mustafa İşçimen, Proje Yöneticisi Radko Atanasov Drenchev, Proje Teknik Asistanı Boryana Stamatova Zheleva, Uzman Georgi Stefanov Avdjiev, Proje Sorumlusu Tahir Demirel, Keşan TSO’nun bazı Yönetim Kurulu üyeleri, Bulgaristan ile Keşan’da faaliyet gösteren bazı turizm şirketlerinin yetkilileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


 İŞÇİMEN: BU İŞBİRLİĞİ NÜFUS VE İŞ İÇİN YENİ FIRSATLAR GETİREBİLİR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mustafa İşçimen, proje hakkında bilgi verdi. İşçimen, projenin Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirildiğini bildirerek, projenin bu toplantısında, iş dünyası temsilcileri, STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ve medya temsilcilerinin, proje hakkında bilgilendirileceğini söyledi. Projenin amacı hakkında bilgiler veren Mustafa İşçimen,  şöyle konuştu: “Kalite, sürdürülebilirlik, ortaklık ve kalkınma ilkelerine dayalı, ekonomik büyüme ve sosyal gelişme için hayati fırsat olarak sınır ötesi turizm için vizyon oluşturmaktır. Bu işbirliği, nüfus ve iş için yeni fırsatlar getirebilir, yatırımcılar için bölgenin çekiciliğini güçlendirir, rekabet gücünü arttırabilir. Buna bağlı olarak ekonomik gelişim ile sonuçlanabilir. Sınır ötesi turizm detinasyonlarının oluşturulması fikri, sınır bölgesi kapsamında AB Pazarı’na entegrasyonu destekleyici ekonomik uyumun canlandırılması ve doğal ve kültürel kaynakların ortak yönetimi ve korunması, bu projenin anlayış çekirdeğini oluşturmaktadır. İlave faaliyetler olarak müşteri hizmetlerinin geliştirilmesi, girişimcilik becerileri kazandırılması ve sınır ötesi bölgesinde, turizm paket promosyonunun bu hedefe ulaşma yolunda önemli bir adım oluşu; Projedeki her iki taraf, sınırın diğer tarafı ile ortaklıklar kurmak için uyumlu, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edici ve buna bağlı olarak karşılıklı ekonomik, çevresel ve sosyal refahın teşvik edildiği anahtar aktörlerin işbirliği üzerine odaklanacaktır. Projemizin özel amacı; sınır ötesi turizm ürünleri için ortak pazarlama kanalları bulma yoluyla, turizm sektöründe yer alan insan kaynakları potansiyelini arttırarak, turizm ve beraberindeki iş kolları ve hizmet zincirindeki güçlü yönlerin aktif hale getirilmesi. Projenin diğer özel amacı, sınır ötesi turizmin geliştirilmesine yönelik olarak, ilgili tüm bölgesel ortaklar ile strateji oluşturularak, turizm ürünleri ve hizmetlerinin sayısı ve kalitesinde artış sağlamaktır.”

Toplantıda, Bulgaristan kanadından ise turizmci Todor Demirkov söz aldı. Projenin başarıyla gerçekleştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Demirkov, bu projenin başarıyla tamamlanmasıyla, 2 oda arasındaki ilişkilerin de kuvvetleneceğini söyledi. Yüksel Alioğlu da işbirliği içerisinde yapılan proje ile yeni fırsatlar yaratılacağına inandığını belirterek, “İki ülke arasındaki işbirliği, daha büyük projelerle de devam edecektir.” dedi.

 Toplantı, projenin ilerleyen zamanlara yönelik detayları hakkında bilgi verilmesi ve karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunulması ile devam etti.