AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün saat 10.30 sıralarında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğinde görevli polis memuru İlyas Canki’nin sunuculuğunda başlayan programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdullah Erdoğan, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Müdürü Zafer Akcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Keşan İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, bazı daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ile oda ve dernek başkanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından programın açılış konuşmasını Trafik Denetleme Büro Amiri Komiser Yardımcısı Ersin Avcı yaptı. 

Avcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İnsanoğlunun vazgeçilmez bir parçası olan ulaştırma sektörü insanoğlunun varoluşu ile başlamış, sonu gelmeyecek olan bir ihtiyaç haline dönüştürmüştür. Tekerliğin icadı ile başlayan ulaşım sektörü, günümüzdeki teknolojik seviyelere kadar ulaşmıştır. Ulaşım ihtiyacı tüm toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapılarında vazgeçilmez bir faktör haline gelmiştir. Bu sebepten ötürü karayolu ulaşımında ülkemizde görülen yoğunluk, trafik kazalarını da beraberinde getirmiştir. Keşan ilçemizde dahi toplamda kayıtlı 34 bin civarında motorlu aracımızın trafikte olduğu bilgisini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapılan tespitlere göre herhangi bir kaza sonucu yaşamını yitirenlerin %40 motorlu araç kazalarına bağlı olarak yaşamlarını kaybettikleri tespit edilmiştir. Trafik kazaları ülkemizde artık sorun boyutlarını çoktan aşmış, adeta bir facia durumuna gelmiştir. Alınan tüm tedbirlere rağmen trafik kazaları ülkemiz için olağan bir sorun boyutuna indirgenememiştir.”

HER İKİ SAATE BİR VATANDAŞIMIZ KAZA YERİNDE HAYATINI KAYBEDİYOR

Ersin Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde son 10 yılda yaklaşık olarak 5 milyon 945 bin 840 trafik kazası meydana gelmiş, bu Kazalarda 47bin 27 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısına bakacak olursak bu sayı nerdeyse bir şehrin nüfusu kadardır. Ülkemizde her yıl 450 bin civarında trafik kazası meydana geliyor bu kazalarda yaralanan ya da sakat kalan kişi sayısı 125 bin civarın oluyor. Her saat ortalama 50 kaza meydana geliyor ve bu kazalarda 14 kişi yaralanıyor, yine her iki saate bir vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybediyor. İşte ülkemizdeki trafik kazalarının bilançosu maalesef bu kadar büyüktür. Trafik güvenliğinin sağlanmasında tek sorumlu olarak devleti gören anlayışa, AB standartlarında yüksek kaliteli ve güvenlik önlemleri alınmış, otoyollarda, tek yönlü ve çok şeritli bölünmüş yollarda meydana gelen kazaları sormak gerektiği inancındayım. Kaza nedenleri ortaya koyan tüm veriler incelendiğinde insan unsurunun önemini, onun tutum ve davranışını değiştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.” 

Avcı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Hepimiz trafik tanımı içerisinde yaya, yolcu, sürücü olarak bulunmaktayız. Ülkemizde yaşayan ve trafikte aktif rol oynayan bizlerin ve tüm vatandaşlarımızın trafik konusunda üzerine düşen görevleri yapmaları gerekmektedir. Ülkemizdeki trafik trajedisinin meydana getirdiği kazaları engellemenin tek yolu; ulus olarak trafik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak, mevcut trafik yasaları ile belirlenmiş trafik kurallarına uyarak, deneyimlerimizi diğer bireylere aktarmaktan geçmektedir. Böylece Karayolu Trafik güvenliğinde ‘bireysel sorumluluk ve duyarlılık olmadan’ toplumsal duyarlığa ulaşılamayacağın sonucunu çıkarmalıyız. Trafik Haftası, trafik kurallarının anlatılmasında, insanlarda farklı bir algı yaratmada önemli bir zaman dilimidir. Trafik kurallarını öğrenerek ve çevremizdekilere öğreterek bu haftasının amacına ulaşmasına yardımcı olabiliriz. Başkasının kurallara uymasını beklemeden her bireyin trafikte kendini sorumluğunu ifa etmesi halinde, bugün azınlıkta olsak bile yarın çoğunlukta olacağımızı da hatırlatmak isterim Bu nedenle trafikte önce siz örnek olun diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz diyor saygılarımı sunuyorum.”

Ersin Avcı’nın yaptığı konuşmanın ardından, okullarda düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından şimdiye kadar trafik kazasına karışmadığı ve kural ihlali yapmadığı, halk ile iyi diyalog kurduğu tespit edilen otobüs sürücüsü Salim Değişçi, servis sürücüsü Ümmet Altun ve ticari kamyon sürücüsü Şahip Yanar’a da ödülleri, oda Başkanı Mahmut Demirkan tarafından verildi.

Ödül takdimi sırasında öğrencilere, trafikte farkındalık kazandırmaları adına trafik kazalarının içerdiği videolar da izletildi.

CUMHURİYET MEYDANI ETKİNLİK

Aynı gün saat 14.00’ te Keşan Belediye Bandosu eşliğinde Hastane caddesi Orman İşletme Müdürlüğü önünden, Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş yapıldı. Cumhuriyet Meydanında halk oyunları gösterisi ile Jandarma Kıdemli Başçavuş Ramazan Boyraz’ın sunuyla örnek trafik kazasına ekiplerin müdahale izlendi ve düzenlenen sergi gezildi.