GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’ın Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin açılışı, dün, Ankara’da yapılan ve Keşan’dan da canlı bağlantı gerçekleştirilen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi.

Saat 14.00’te başlaması planlanan ancak programın gecikmesiyle saat 15.45 sıralarında başlayan açılışa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Yenikarpuzlu Belediye Başkanı Ufuk Atalay, Yenimuhacır Belediye Başkanı Recep Ordu, İl Genel Meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti ilçe yöneticileri Özgür İnceoğlu ve Göksel Aktaş ile vatandaşlar katıldı.

Keşan’ın Paşayiğit Mahallesi sınırları içindeki Kocayarma Devlet Ormanı Mevkii’nde, 160 bin 400 metrekarelik 1578 nolu parselde kurulan ve şu anda yapımı yüzde 95 oranında bitmiş olan tesiste,  idari bina, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, kantar, atölye binası, su deposu, trafo, jeneratör, tekerlek yıkama ünitesi, sızıntı suyu havuzu ve düzenli depolamanın yapılacağı lotlar yer alıyor.

Programda, Düzce’den yapılan ilk canlı yayının ardından GÜNEKAB alanına bağlanıldı. Bağlantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu, Keşan’a selam ve saygılarını sundu. Ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şunları söyledi:  “Sayın Başbakanım, değerli bakanlarımız, Serhat Şehri Edirne’den halkımızın selam ve saygılarını iletiyorum. Bugün Edirne’mizin 92. Kurtuluş Yıldönümü törenlerini yaptık. Akabinde böyle güzel bir hizmeti sayenizde hizmete açıyoruz. Bu vesileyle üç ilçenin, Keşan, İpsala ve Enez ile 4 beldenin ve 84 köyün katı atığını bir araya getirecek ve bertaraf edecek bir tesisin açılışı dolayısıyla huzurlarınızdayız.18 ayda tamamlanan bu tesis bugün sayenizde hizmete açılacaktır. Saygılarımı sunuyorum. Hayırlı olsun.” Şahin’in konuşmasının ardından tüm konuklar tarafından temsili açılış kurdelesi kesildi ve tesisin açılışı gerçekleştirildi.

Başbakan Davutoğlu da, “Edirne’nin 92.Kurtuluş Yıldönümünde, bu tesis inşallah mekan anlamında Edirne’mizin de çevredeki rahatsız edici unsurlardan katı atıklardan en sıhhatli şekilde kurtuluşuna vesile olur. Tekrar Edirnemizin kurtuluşunu tebrik ediyorum. Tesislerimiz hayırlı olsun. Serhat şehrimize selamlar.” dedi. 

Toplu açılış töreninde, Keşan ile birlikte Düzce Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile bazı başka tesislerin açılışları da gerçekleştirildi ve bazı belediyelere de hibe çöp kamyonlarının anahtarları Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından teslim edildi.

ÖZCAN: “BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Törenin ardından bir açıklama yapan Keşan Belediye Başkanı ve Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) Başkanı Mehmet Özcan ise şöyle konuştu: “Öncelikle 10 yıllık bir çalışma sonunda bugünleri gördüğümüz için çok mutluyuz. Gerçekten bu işe büyük emek harcadık. Bir sürü prosedürden geçtik. Malum çevre yasaları katı. Ama sadece Keşan’a değil. Güney Edirne Katı Atık Birliği Başkanı olarak Keşan, İpsala ve Enez bölgesinin köyler dahil katı atıkların bertaraf edileceği güzel bir tesis kazandırdık. Bu tesisimizin maliyeti 6 milyon 400 bin TL. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan da 2 milyon 400 bin TL hibe aldık. Bu süreçte bizlere destek olan Çevre Bakanlığımıza, Sayın valimize, sayın kaymakamımıza, belediye meclis üyelerimize, il genel meclis üyelerimize,  İl Çevre Müdürü Abdullah beye, 2004’ün Ekim ayında Abdullah beyle beraber başladık bu işe. Birlik içersinde çalıştığım Feyzi Beye, Birlik Sekreterimize, personelimiz Yusuf beye, belediye başkanı arkadaşlarımıza, birlik delegelerimize teşekkür ediyorum. Sonuçta bölgemize olması gereken bir tesis kazandırdık. Önemli olan bundan sonraki süreçte bunu başarıyla işletmek, geri dönüşümüyle ilgili çabaları üst seviyeye çıkarmak. Basit bir laf var, ‘Temizlik imandan gelir’ derler. Kirliysek tersidir. Bu tesis bölgemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese unutmuş olabilirim teşekkür ederim.”