Emniyet kemerinin önemini göstermek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından Keşan’a getirtilen simülasyon aracında kaza anını yaşayan sürücü ve yolcular büyük korku yaşadı.

Türkiye'de her yıl binlerce trafik kazası meydana geliyor. Yaşanan trafik kazalarında yüzlerce insan canını kaybederken binlercesi yaralanıyor. Can kaybının fazla olmasının en önemli sebeplerinden birisi de sürücülerin emniyet kemerini takmaması olarak gösteriliyor. Meydana gelen trafik kazalarında emniyet kemerinin takılmaması nedeniyle sürücü ve yolcular çarpma ve araçtan fırlamaları nedeniyle yaşamlarını yitiriyor. Hafif yaralı olarak atlatılabilecek kazalar basit bir uygulamanın ihmali sonucu ölümle sonuçlanıyor. Meydana gelen yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarını en aza indirmeyi amaçlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, emniyet kemerinin önemini önemi anlatmak amacıyla Keşan’a bir simülasyon aracı gönderdi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Parkı’na kurulan simülasyon aracıyla ilgili bilgi veren yetkililer, “Araç, saatte 10 kilometre hızla giderken 360 derece, yana taklalar atmak suretiyle kaza anında emniyet kemerinin içerideki yolcuları veya sürücüyü nasıl güvenli bir şekilde tutacağını göstermeye yarıyor. Simülasyon aracında kaza 20 saniye sürüyor. Ama gerçekte kazalar saniyenin ondalık dilimlerinde gerçekleşir. Kıyasladığınız zaman arada uzun bir zaman var. Bu araçta vücudunuza darbe almıyorsunuz, çarpma şiddeti yok, kırılan cam yok ve herhangi bir uzuvunuz zarar görmüyor. En önemlisi de sevdiğiniz insanların çığlıkları yok. Ne maddi ne de manevi bir zarar almıyorsunuz. Kazayı çok az bir yüzdeyle yaşıyorsunuz. Bu, insanların hayatında büyük bir etki ve farkındalık yaratıyor. İsteyen vatandaşlarımız ücretsiz olarak simülasyona katılabiliyor.” dedi. Kaza simülasyon aracının 21 Ocak 2015 tarihine kadar Keşan’da kalacağı bildirildi.