Yenimuhacir Kültür ve Dayanışma Derneği (YENKÜLDER) tarafından, düzenlenen Keşkek Şenliği’nin 2’ncisi, 21 Mayıs 2017 Pazar günü Yenimuhacir Beldesi’nde gerçekleştirildi. 2. kez kazanların kaynadığı şenliğe ilgi yoğun oldu. Yenimuhacirli kadınlar bir yandan kazanlarda keşkek kaynatırken mani okuyarak yöresel kültürden de örnekler verdi.

Yenimuhacir Belediyesi Düğün Salonu’nda, saat 13.00 sıralarında başlayan etkinliğe, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan,  Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Hasan Boz, YENKÜLDER Başkanı Enver Küçükyaman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. YENKÜLDER Yönetim Kurulu Üyesi İdris Baysay’ın sunumuyla başlayan şenlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından açılış konuşmasını YENKÜLDER Başkan Yardımcısı Selçuk Kadem yaptı.

AMACIMIZ BU İNSAN GÜCÜNÜ BİR ÇATI ALTINDA TOPLAMAK

Tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, teşekkür ettikten sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Dernek Başkan Yardımcısı Selçuk Kadem, “Derneğimizin düzenlediği 2. Keşkek Şenliğini kutlamak amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Ülkenin dört bir yanında hatta yurt dışında birçok evladı bulunan bir beldeyiz. Bu kişiler yaz tatilinde ya da bayram tatillerinde senede birkaç defa doğdukları beldeyi ziyaret ederek memleket özlemlerini gidermektedirler. Amacımız ülkenin dört bir yanında ya da yurtdışına yayılmış belki de birbirlerini tanımayan bu insan gücünü bir çatı altında toplamak, onlara köprü vazifesi görmektir. Bu duygu ve düşünceler bizi dernekleşmeye götürdü. Hızla gelişen teknoloji gelenek ve göreneklerimizi de aynı hızla yok etmektedir. Bugün çocuklarımızın ve gençlerimizin doğup büyüğü toprakların kültürüne, gelenek ve göreneklerine yabancılaşmaktadır. Bir topluluğu toplum haline getiren, sahip olduğu gelenek görenekleri, örf ve adetleri ile inançlarıdır. Toplumlar ancak bu şekilde dimdik ayakta durabilirler. Aksi bir durumda o toplum tarihin tozlu raflarında yerini almaya mahkumdur.” dedi.

DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR

Kadem’in ardından Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Ordu, konukları selamladıktan sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu bu etkinlik; dostlukları pekiştirmekte, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamakta ve gurbetteki vatandaşlarımızı buluşturmaktadır. Doğup büyüdüğümüz topraklara borcumuz var, siz Yenimuhacirlileri derneğimize sahip çıkmaya ve derneğimize üye olmaya davet ediyorum. Birliğimizin, beraberliğimizin pekiştirilmesi için çaba göstermeliyiz. Bizler Yenimuhacirliler olarak iyi günde kötü günde birlikte olduk, olmaya devam edeceğiz. Dernekler birlikteliği, yardımlaşmayı amaçlar, dernek çatısı altında bizleri bir araya getiren Yenimuhacir Kültür ve Dayanışma Derneğine her zaman desteklerimizle yardımcı olmaya devam edeceğiz. Beldemizin tanıtımında katkısı olan derneğimize teşekkürlerimizi sunarım.”

BU KÜLTÜR YAŞAYACAK

Ordu’nun konuşmasının ardından Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, bu gibi organizasyonların birlikte el birliği ile olabilecek işler olduğunu kaydettikten sonra şöyle konuştu: “Adı üzerinde Yenimuhacir burası, Balkan Coğrafyasında Trakyalı Türkler olarak tarihimiz son 250 sene Cumhuriyet kurulana kadar göçlerle savaşlarla geçti ve çok acılar çekildi. Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber burada hür bir şekilde yaşıyoruz. Tabiî ki muhacirlikle gelip yerleşilen topraklarda çoluk çocuk doyurmak beslemek, bakmak kolay değil. En fazla göç veren yerleşim alanlarından birisi de Yenimuhacir Beldesi. Ama insanlar doğduğu yeri unutmuyor. Hani derler ya ‘Bülbülü altın kafese koymuşlar yine de vatanım’ demiş. Eninde sonunda ister Almanya’da olsun, İstanbul’da olsun belli bir süre sonra göz edenler buraya geri dönecek. Bu kültür yaşayacak.”

BİRLİKTELİĞİMİZİ DAHA DA FAZLALAŞTIRACAĞIZ

Özcan’ın ardından CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu katılımcıları selamladıktan sonra şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta Silivri’de Samsunluların düzenlediği keşkek şenliğine katıldım. Bakın Samsun nere Yenimuhacir nere. Onlar da keşkek yiyorlar biz de keşkek yiyoruz. Demek ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bizi bir devlet yapabilmiş bir ülke yapabilmiş. Ortak birlikteliklerimiz çok fazla Türkiye Cumhuriyetini bir arada tutan değerler çok fazla. Bunu keşkek yemeğe borçluyuz. Göç ederken Balkan coğrafyasında ne bulduysak yedik. Biliyorsunuz Balkan Savaşları sırasında ağaç kavukları da yedik. Kırcaali’de doğmuş büyümüş bir annenin oğlu olarak Drama’da doğmuş büyümüş bir babanın oğlu olarak ben de bu topraklarda yaşıyorum. Hepimizin kökeni Rumeli coğrafyası ama biz Türkiye Cumhuriyeti olarak birliğimizi beraberliğimizi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Şimdi burada birlikteliğimizi daha da fazlalaştıracağız, keşkek yiyeceğiz. Hep beraber sevgimizi, bilgimizi paylaşacağız. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak nesillerimiz bu keşkek şenliklerini sürdürecekler ve buna da inanıyorum. Derneğimize ve emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.”

Şenlik, Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Çocuk Halk Oyunları, Yenimuhacir Ortaokulu Halk Oyunları ve Lalacık Halk Oyunları ekibinin gösterilerini sergilemesinden sonra keşkek ikramında bulunulmasıyla sona erdi.