HABER MERKEZİ

Yalova K-77 Derneği’nin düzenlediği, Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF)’nun evsahipliğinde Yalova AFAD’ın koordinasyonunda gerçekleşen tatbikatta, KEDAK Başkanı Cengizhan Aktan ve KEDAK Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Yumuşak, Edirne Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekibiyle birlikte enkaz çalışmalarına katılarak, enkazdan yaralı kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.

AFAD, UMKE, 112, AKDF’ye bağlı arama kurtarma dernekleri, polis, jandarma, itfaiye ve gerçek bir depremde görev alması gereken tüm kurumların katıldığı tatbikatta, Yalova’ya intikal eden arama kurtarma ekipleri, AFAD’ın verdiği görevle, polis eskortu eşliğinde yıkılmış binalara götürülerek enkazda arama kurtarma çalışması yaptı.

Çin’den gelen arama kurtarma ekibinin de ilgiyle izleyip gözlemlerde ve görüş alışverişinde bulunduğu tatbikatı, Yalova AFAD Müdürü Aziz Aksu da izledi.

EDAK-KEDAK ortak ekibi tatbikatı başarıyla tamamlayarak AFAD yöneticilerinden tam not aldı.

KEDAK Başkanı Cengizhan Aktan, bu tatbikatın önemli bir eğitim çalışması olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Öncelikle, yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olan ve yaşadığımız gerçek depremlerde ve diğer afetlerde birçok arama kurtarma görevini gerçekleştiren EDAK’a çok teşekkür ediyorum. Bizim gibi yeni bir ekibe sahip çıkarak, KEDAK ekibine eğitim ve destek veriyorlar. Henüz üyesi olmadığımız halde Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu da bize sahip çıkıyor. Bu tabii ki bizim bu işe samimiyetle gönül verdiğimizi görmelerinden kaynaklanıyor. Yalova’da gerçekleştirdiğimiz tatbikata da EDAK ekibiyle birlikte katıldık. Bu tatbikat bizim için çok önemli, çünkü gerçek bir depremde yaşanacak her şey, senaryoda yeraldı. Tüm kurumlar görevlerini eksiksiz yerine getirdi. Gündüz ve gece, saatlerce süren enkaz altında arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirdik ve bu sayede hem kendi ekiplerimizin, hem diğer kurumların kendilerini ne kadar hazırladığını görebilmiş olduk. KEDAK’ın kurulmasına öncülük eden Keşan Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Özcan da bu tatbikatta yine desteğini esirgemeyerek, araç tahsisiyle, KEDAK ve EDAK’ın lojistik ihtiyacını karşıladı. Bizim bundan sonra yapmamız gereken, KEDAK’a daha çok insan katmak ve onlara eğitim vermek. Diğer taraftan da, aslında herkese, yaşadıkları binaları sorgulatabilmek. Neticede bir depremde arama kurtarma ekiplerinin ulaşabileceği çok az insan var. Önemli olan, yaşadığımız binaların yıkılmayacak olması, bina içindeki eşyalarımızın üstümüze devrilmeyecek olmasını sağlamak. Bu bilinci yerleştirebilirsek, olası bir depremde daha çok insanın hayatta kalmasını sağlayabiliriz. Biz tatbikattayken, Bolu merkezli 4.9 büyüklüğünde bir deprem olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Hepimiz, her an her şeye hazırlıklı olmalıyız. Bu konuya duyarlı herkesi, KEDAK’ta görev almaya davet ediyoruz. Yalova deprem tatbikatında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”